Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereider



Laatste berichten


Actua

B&O Bakkerij Techniek introduceert innovatieve planeetmenger

02/05/2016

De planeetmenger die echt kan kneden
Vanuit de markt was er veel vraag naar een planeetmenger die tegelijkertijd ook te gebruiken is als spiraalkneder. Vrijwel geen enkele planeetmenger is hiervoor gemaakt maar deze Steno wordt in een handomdraai getransformeerd in een kneder. Dit is uniek in de markt en B&O Bakkerij Techniek heeft het genoegen om deze machine aan u te presenteren.

 

 



Vakwedstrijden

Belgisch kampioenschap wielrennen voor bakkers in Holsbeek

27/04/2016

Op 16 mei vindt in Holsbeek het Belgisch kampioenschap wielrennen voor bakkers, bakkersgasten en medewerkers uit de bakkerijsector plaats. De deelnemers strijden in twee categorieën (-40 en +40) en rijden een traject van 60 kilometer. Inschrijven kan tot 10 mei. Meer info: bakkerijbennyenhilde@msn.com of 0475-833 866.



In memoriam

Ignace Proot onverwacht overleden

27/04/2016

Eind april overleed Ignace Proot, jarenlang technisch adviseur-coördinator en adjunct-directeur bij Ter Groene Poorte. Ignace was onder meer actief als consultant en demonstrateur, richtte de Academie voor Brood en Gebak op en publiceerde het boek ‘Marsepein’.

 

 

 

 

 



Actua

Bakker dooft na drie generaties voorgoed de oven

27/04/2016

Bakker Benny Swinnen bracht eind maart voor een laatste keer in Hoegaarden brood en andere lekkernijen aan de man. Na 95 jaar en drie generaties bakkers doofde hij de oven voorgoed. Zo blijft er nog maar één bakker over in Hoegaarden. Bakker Swinnen betreurt dat hij geen opvolger heeft gevonden.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160324_02201011



Actua

Toekomst en opvolging verzekerd bij vernieuwde warme bakker


27/04/2016

Vlaanderen telt steeds minder warme bakkers. De ene na de andere sluit de deuren, maar niet in Merchtem. Daar investeert Wilfried Van den Bossche in een volledige vernieuwing en uitbreiding van zijn bakkerij. En de opvolging staat klaar.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160421_02250141



Trends

Nederlander lanceert ‘broodabonnement’

27/04/2016

Eerlijk eten is hip en maaltijdboxen zijn een trend. Patrick Boon (44) speelt daar op in met zijn bedrijf Handgemaaktbrood. De ondernemer houdt een crowfundingcampagne voor het eerste broodabonnement van Nederland. Via de website kun je vanaf 25 euro investeren in het idee. In ruil daarvoor krijg je een pakket diepgevroren, ambachtelijk gemaakt brood thuisbezorgd. Je kunt het brood in de oven afbakken en de inhoud van het pakket moet voldoende zijn voor een hele week. http://www.telegraaf.nl/dft/ondernemen/startervandeweek/25630393/__Elke_ochtend_vers_brood__.html



Actua

Van Coillie viert veertigste verjaardag met de nodige ambitie

27/04/2016

Bijna de halve wereld smult straks van de creaties van Pralineur Van Coillie uit Roeselare. Nadat onder meer Italië, Japan en Rusland voor de bijl gingen, mikken zaakvoerders Magalie (48) en Alexandre (26) Van Coillie nu hun pijlen op het Midden-Oosten en Scandinavië. Het familiebedrijf, dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert, produceert zo'n 110 ton pralines en chocoladefiguren per jaar.
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-roeselare/japan-en-canada-veroverd-volgende-stap-midden-oosten-a2666004/



Gezondheid

Weer zonder zorgen brood eten dankzij deze wetenschapper?

27/04/2016

Omdat je wit brood snel verteert, zorgt dit voor een grote piek en crash van je bloedsuikerspiegel. Daarom heeft professor in de voedingswetenschap Zhou Weibiao onlangs een alternatief gevonden voor wie zijn dagelijks brood toch niet kan laten. Deze paarse boterham, ontwikkeld aan de nationale universiteit van Singapore, wordt 20 procent trager verteerd dan de witte tegenhanger. http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/2661479/2016/03/30/Weer-zonder-zorgen-brood-eten-dankzij-deze-wetenschapper.dhtml



Actua

Van oud brood kun je nieuw brood maken

27/04/2016

Zuinig als ze zijn hebben de Nederlanders iets nieuws bedacht om oud brood toch nog een tweede leven te geven: retourbrood. In dit geval een prima initiatief om voedselverspilling tegen te gaan want heel wat brood vliegt vaak de vuilnisbak in.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160408_02225989



Actua

Debic lanceert chocoladeroom in spuitbus

27/04/2016

Lang geleden bedacht Debic de spuitbus voor room. Niet toevallig net voor het zomerseizoen presenteert het bedrijf nu chocoladeroom in een spuitbus. Het concept is even eenvoudig als praktisch: Debic combineert room met echte chocolade in een handige spuitbus. Het bedrijf speelt daarmee in op de vraag naar convenience. De spuitbus maakt het makkelijk om onder meer gebak, ijs en warme dranken een finishing touch mee te geven.

 

 

 



Actua

Liever chocolatier dan bakker

27/04/2016

383 bakkers hielden het de voorbije vijf jaar in ons land voor bekeken. In diezelfde periode kwamen er 284 chocolatiers bij. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160401_02215298



Actua

Bakker doneert winkel aan dakloze die hem redde

27/04/2016

Behulpzaam zijn werpt zijn vruchten af, dat bewijst de dakloze man Jérôme Aucant. Hij redde een Franse bakker van een koolmonoxidevergiftiging. Bakker Michel Flamant die zijn leven aan Jérôme te danken heeft, verkocht zijn bakkerij voor één euro aan de dakloze man die nu eindelijk een toekomst heeft. http://www.metronieuws.nl/nieuws/koffiepauze/2016/04/bakker-doneert-winkel-aan-dakloze-die-zijn-leven-red



Actua

Britse ziet Instagram-account geblokkeerd na foto van taart... of borst?

27/04/2016

Tot haar grote ontsteltenis zag de Britse Sue Moseley hoe haar Instagram-account plots geblokkeerd werd. Het kan toch niet aan die foto van een taart gelegen hebben? Blijkbaar wel, want de censurerende software aanzag het gebak voor... een borst.



Actua

Vijf maanden cel voor verkoopster die kassa Hasseltse bakkerij plundert

27/04/2016

Een 48-jarige verkoopster uit Heusden-Zolder is in Hasselt veroordeeld tot vijf maanden cel en 300 euro boete, waarvan de helft met uitstel, voor loondiefstal. De vrouw plunderde de kassa van bakkerij St.-Marie in Hasselt tussen januari 2013 en mei 2014. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160405_02220121



Actua

Bakker saboteert automaten van concurrent met condooms

27/04/2016

In Leopoldsburg is een oorlog aan de gang tussen twee bakkers. De ene stak condooms in de broodautomaat van zijn concurrent, zodat het geld bleef steken en de automaten blokkeerden. Om de dader te betrappen, hing de ene dan maar een camera op. Onbruikbaar bewijsmateriaal, vindt de rechter. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. http://www.demorgen.be/binnenland/bakker-saboteert-automaten-van-concurrent-met-condooms-b847a6ad/



Wedstrijden

Nederlandse bakker wint innovatieprijs met rodebietenbrood

27/04/2016

Banketbakkerij Van Dijk uit Gouda heeft de Nederlandse innovatiewedstrijd van de banketbakkersgilde Heerlijk & Heerlijk gewonnen. Met zijn rodebietenbroodjes liet de Goudse banketbakker ruim negentig collega’s achter zich. “De creatie steekt op het gebied van smaak‬, uiterlijk‬ én interpretatie‬ ruim boven de rest uit”, aldus het oordeel van de jury.
http://www.bakkerswereld.nl/mensenwerk/nieuws/2016/4/banketbakkerij-van-dijk-in-gouda-wint-innovatiewedstrijd-heerlijk-heerlijk-10133797?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20160411-bakkerswereld-std&tid=TIDP15130X551D81354FEC4BDCBC40EA4C4FA5730AYI4



Actua

Waardering voor bio

27/04/2016

Het aantal biobedrijven in Vlaanderen groeit. Eind 2015 telde de biosector 370 gecertificeerde landbouwbedrijven. Dat is 8% meer dan in 2014. In de verwerking, verdeling en verkoop groeide het aantal gecertificeerde bedrijven met 11%. De Belgische consumptie van bioproducten zette met een groei van 18% in 2015 een grote stap vooruit en brengt het marktaandeel voor verse biovoeding van 2,3% naar 2,7%.



Trends

Delhaize verdeelt Tarte à Moi

27/04/2016

Het is een duidelijke trend: de grootwarenhuizen verhogen het kwaliteitsniveau van hun brood en patisserie. Zo is Delhaize de exclusieve verdeler van het merk Tarte à Moi. De oorsprong van het merk ligt bij het Waalse bedrijf Les Trois Petits Fours, dat sinds kort deel uitmaakt van La Lorraine. Het merk staat voor ambachtelijke patisserie, met oog voor biologisch gekweekte, verse ingrediënten. De productie vindt niet alleen bij Les Trois Petits Fours plaats, maar onder meer ook in Limburg en Oostende. Het gamma van Tarte à Moi omvat zeventien producten.

 

 



Gezondheid

Erika Vanvuchelen gaat voluit voor speculaas

27/04/2016

Erika Vanvuchelen (23) uit Grazen - bekend van haar perenbrood - stopt met de dagelijkse productie van brood. Gezondheidsproblemen doen de jonge bakkerin afhaken. Een collega neemt haar tien broodautomaten over. Erika concentreert zich nu op de productie van Grazense speculaas. Ook het perenbrood - een seizoensgebonden product - blijft in het assortiment.



Actua

Paasvakantie in het Bakkerijmuseum

07/04/2016

Pasen is bij uitstek het feest op een aantal bakrecepten te proberen. Tijdens de paasvakantie kan dat in het Bakkerijmuseum. Er zijn workshops voor kinderen en voor het hele gezin, onder meer rond paaskoekjes en paasbrood. Je vindt het programma op de website: www.bakkerijmuseum.be



Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.



Ons magazine