Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereiderLaatste berichten


Agenda

Workshops IPV

29/01/2016

2 en 3 februari, Lebbeke: Gerezen bladerdeeg, met Peter Yuen
23 en 26 februari, Sint-Pieters-Leeuw: Decoratieve technieken voor chocoladesierstukken, met Stéphane Leroux
8 en 9 maart, Sint-Pieters-Leeuw: Verdelen gerezen deeg zonder ontgassen

Meer info: bakkers.ipv.beVakbeurzen

Aftellen naar Europain & Intersuc

29/01/2016

Het Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte bij Parijs vormt van vrijdag 5 tot en met dinsdag 9 februari het decor voor Europain & Intersuc 2016. De internationale vakbeurs voor brood- en banketbakkerij, ijsbereiding, chocolade en zoetwaren, focust ook ditmaal op de uitdagingen waarmee de brood- en banketbakkerij nu en in de toekomst te maken krijgt.

 

 Actua

Volg Brood & Banket op Facebook!

29/01/2016

Via onze Facebookpagina blijf je op de hoogste van de laatste nieuwtjes over onze sector. We plaatsen er ook voorproefjes van wat je in het magazine mag verwachten. Het loont dus de moeite om ons te volgen via www.facebook.com/broodbanket/

 Actua

"Toekomst brengt hogere graanoogst met minder inputs"

29/01/2016

Mits het gebruik van duurzame, doordachte teelttechnieken, performant zaaigoed en de meest geschikte technologie kunnen boeren in de toekomst hogere graanoogsten realiseren met minder inputs, zonder daarbij het milieu uit het oog te verliezen. Dat schrijft de Wereldvoedselorganisatie (FAO) in een nieuw rapport.
http://www.vilt.be/toekomst-brengt-hogere-graanoogst-met-minder-inputsActua

Deen betaalt brood bijna driemaal duurder dan Roemeen

29/01/2016

Ter gelegenheid van het kersverse EU-voorzitterschap van Nederland publiceerde statistiekbureau CBS ‘Nederland langs de Europese meetlat’ waarin het vergelijkingen maakt met de 27 andere EU-lidstaten. Uit het hoofdstuk over voedingsprijzen steken we op dat brood en graanproducten in Polen, Roemenië en Bulgarije maar liefst 40 procent goedkoper zijn. Ook in Nederland ligt het prijsniveau 11 procent onder het EU-gemiddelde zodat brood er maar liefst een vijfde goedkoper is dan bij ons.
http://www.vilt.be/deen-betaalt-brood-bijna-driemaal-duurder-dan-roemeenActua

Star Wars-hype bij bakkerij Vanvuchelen

29/01/2016

Het succes van de nieuwe Star Wars-film inspireerde Erika Vanvuchelen uit Grazen. Het leverde speciale Star Wars-speculaas op. De bakkerij ondersteunt het product met een heuse BB-8 droid die in de winkel de klanten entertaint.
www.bakkerijvanvuchelen.be

 

 Actua

Stylish én lekker: ontbijt eens met brood met luipaardprint

29/01/2016

Gewoon brood is zó 2015, moet Française Patricia Nascimento gedacht hebben. En gelijk had ze, want met zo'n geweldige boterham op je bord is dat ochtendhumeur toch sito presto verdwenen?  Zelf maken? Het enige dat je nodig hebt is bloem, suiker, zout gist, melk en boter voor het brooddeeg en cacao voor de donkere vlekken. Het volledige recept vind je op haar blog: http://nasilemaklover.blogspot.lt/2015/10/leopard-patches-bread-loaf.html. Smakelijk! http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/2569006/2015/12/29/Stylish-en-lekker-ontbijt-eens-met-brood-met-luipaardprint.dhtmlActua

Is geroosterd brood beter voor je darmen?

29/01/2016

Heerlijk, de geur van geroosterd brood. Veel mensen vinden het ook gemakkelijker weg te krijgen dan zo’n plakkerige boterham. En dat geldt niet alleen voor onze mond. “Het zetmeel in brood bevat lange moleculen die door het roosteren korter worden,” legt diëtiste Ukie Harkema uit. “De vertering van deze kortere moleculen begint, in tegenstelling tot de langere moleculen, al in de mond. Daardoor is het zetmeel in geroosterd brood gemakkelijker en sneller te verteren dan het zetmeel in ongeroosterd brood.” http://www.margriet.nl/fitengezond/voeding/is-geroosterd-brood-beter-voor-je-darmen/Actua

Brood hoeft niet meer rond te zijn

29/01/2016

Ciabatta is op dit moment onbestaand volgens de Belgische wetgeving, en een brood wordt alleen erkend als het rond of rechthoekig is. Deze en andere Koninklijke Besluiten rond voeding in België zijn hopeloos verouderd. Mininster van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters onderwerpt ze daarom in 2016 aan een update.
http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2583763/2016/01/13/Brood-hoeft-niet-meer-rond-te-zijn-Kris-Peeters-past-absurde-voedingswetten-aan.dhtmlVakbeurzen

Derde editie van het Chocoladesalon in Brussel

29/01/2016

Op 5, 6 en 7 februari vindt in Brussels Expo de derde editie van het Chocoladesalon plaats. Het grote publiek krijgt er opnieuw de gelegenheid om tal van Belgische chocolatiers te ontmoeten en van nabij kennis te maken met de wereld van de chocolade.
Op het salon is onder andere Didier Smeets (25) aanwezig.

 

 Actua

Wraps of brood: wat is de gezondste keuze?

29/01/2016

In een vlaag van goede voornemens kiezen we in de broodjeszaak af en toe eens voor een gezonde wrap met pakweg zalm en kruidenkaas, in plaats van een broodje. Niet omdat we dat noodzakelijk lekkerder vinden maar omdat we hopen dat het iets gezonder is. Is dat zo? Kamp je met het dilemma "brood of wraps" uit gezondheidsoverwegingen, dan is het verstandig om de voedingswaarde van wraps op de verpakking eens van dichtbij te bekijken. Volgens voedingsexperten zijn de meeste wraps meer bewerkt én bevatten ze meer calorieën dan 2 sneetjes brood.
http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2585802/2016/01/15/Wraps-of-brood-wat-is-de-gezondste-keuze.dhtmlActua

Astrid Bryan maakt onbewust reclame voor bekende Antwerpse bakker

29/01/2016

Een aantal volgers van de Twitteraccount van Astrid Bryan had het snel gezien: de populaire televisiester had een foto gepost van een gebakje van bakker Manus. “Ik kan niet wachten om volgend weekend naar België te komen om heel veel van deze te eten voor mijn verjaardag”, schreef Astrid Bryan op haar Twitteraccount en ze zette een foto van een chocoladen gebakje online, met daarop het logo van bakkerij Manus. Astrid Bryan heeft een kwart miljoen volgers op Twitter.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/blnve_02080020Actua

Edegems gebakje klaar om de wereld te veroveren

29/01/2016

Eindelijk is er een Edegems gebakje. De gemeente heeft streekproducten genoeg, maar blijkbaar nog geen nagerecht. En daarom dachten ze bij wijk-ontmoetingscentrum 't Forum: laten we er zelf één creëren. De lokale bakker werd aan het werk gezet en het resultaat is het eerste echt Edegems gebakje: 't Forumke.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160121_02082079Actua

Limburgse lekkernij binnenkort erkend streekproduct?

29/01/2016

Als het van onze noorderburen afhangt, wordt Limburgse vlaai binnenkort een erkend streekproduct. De provincie Nederlands-Limburg plant daarvoor een aanvraag bij Europa. Bij ons zijn er voorlopig geen plannen in die richting, al staat Limburgs voorzitter Jan Kerkhofs van de federatie Bakkers Vlaanderen niet afkerig tegenover het voorstel. “Het product geniet ondanks zijn bekendheid geen Europese erkenning”, zegt woordvoerster Liliane Driesen van VLAM. “Zo’n dossier komt er op initiatief van de producenten zelf. We hebben de bakkers in het verleden herhaaldelijk aangeraden om dat te doen, Limburgse vlaai is immers een ijzersterk merk.”
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160124_02087180

 Actua

Chocolade populairder dan ooit

29/01/2016

Chocolade is hot. Ondanks de stijging van de cacaoprijs, blijft de vraag groeien. De belangrijke consumententrend op het gebied van chocolade is volgens Martin Baks en Ramon Huigsloot, banket- en patisserie-adviseurs bij Zeelandia, de groeiende belangstelling voor extra pure chocolade. ‘Dat komt vooral door de positieve en gezonde beleving van donkere chocolade’, legt Baks uit. ‘Hoe donkerder hoe beter, lijkt het motto. Met name vrouwen kiezen hiervoor. Je ziet dan ook een groeiend aanbod.’
http://www.bakkerswereld.nl/dossiers/artikel/2016/1/chocolade-populairder-dan-ooit-10132795?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20160115-bakkerswereld-thema-chocola&tid=TIDP5520XA9F18CB6C19049BC8EE358688D2C5FE2YI4Actua

Belgische klassiekers vinden elkaar

29/01/2016

Twee Belgische klassiekers, Lotus Bakeries en Suske & Wiske, slaan de handen in elkaar en maken nieuwe lekkernij voor kinderen.

 

 

 

 

 Actua

België wint Coupe Europe en kwalificeert zich voor Coup du Monde de la Pâtisserie

29/01/2016

Onze landgenoten Arnaud Nicolas en Mathieu Dierinck hebben in Genève de eerste weggekaapt op het Europese kampioenschap patisserie. Met hun zege verzekerden Arnaud en Mathieu zich meteen van deelname aan de Coupe du Monde, die volgend jaar in Lyon plaatsvindt.

 

 Actua

Bakkers vinden amper personeel tijdens eindejaar

22/12/2015

Steeds meer bakkers sluiten noodgedwongen de deuren tijdens de eindejaarsperiode omdat ze geen personeel vinden. "Steeds minder mensen willen tijdens de feestdagen werken, laat staan 's ochtends in alle vroegte", zegt de federatie Bakkers Vlaanderen in Het Laatste Nieuws.Actua

Stel je vragen aan Unizo-topman Karel Van Eetvelt!

22/12/2015

We interviewen Karel Van Eetvelt binnenkort over zijn verwachtingen voor het nieuwe jaar. Heb je zelf prangende vragen over onze sector? Aarzel dan niet om ons die door te geven! In de mate van het mogelijke proberen we die aan hem terug te koppelen.Demonstraties

Opleiding verdelen van gerezen degen zonder ontgassen

22/12/2015

Almaar meer bakkers gebruiken de techniek van gekoelde degen. De machinefabrikanten spelen daar op in met verdeelmachines die gekoelde degen verdelen zonder te ontgassen. Aspirant Baker organiseert samen met Van Den Broucke, Ireks, Puratos en IPV een gratis opleiding over de voordelen van het verdelen van gerezen degen zonder ontgassen. De technische adviseurs Jan Neirynck (Ireks) en Michaël Devillé (Puratos) geven de opleiding.

Praktisch: dinsdag 8 maart en woensdag 9 maart, Merselborre, Schaliestraat 2, Sint-Pieters-Leeuw, van 9.45u tot 14.30u. Deelname en lunch zijn gratis.

Inschrijven kan via de website van IPV:

8 maart: http://bakkers.ipv.be/project_95280.htm?opleiding_type=IPV

9 maart: http://bakkers.ipv.be/project_95288.htm?opleiding_type=IPVOnze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.Ons magazineContacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@evolution.be