Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereider



Laatste berichten


Actua

Bake tot the future

15/09/2016

Integral Interiors, Puratos en VdeV Gruyaert ontvingen op maandag 12 september en dinsdag 13 september  heel wat bakkers op het Evenement “Bake to the Future”. De namiddag begon met een introductie door Julie van der Hooft, algemeen directeur van Puratos België.

Herman Konings – psycholoog – sprak daarna over het gedragspatroon van de consument. De klant van vandaag verlangt naar “beleving” en “authenticiteit”. Hij benadrukte dat het belangrijk is om hierop in te spelen en te voldoen aan deze verwachtingen. Hij gaf daarbij een inspirerend zicht in de trends en toekomstverwachtingen. Puratos zorgde voor een aantal presentaties en demonstraties voor bakkerij  & patisserie. Bij VdeV verpakking kon u terecht met vragen rond verpakking. Integral Interiors stelde zijn deuren open om een kijkje te nemen in de ateliers waarbij concrete ideeën en inzichten op gebied van winkelinrichting geboden werden om zich voor te bereiden op de uitdagingen van morgen. Het geheel werd afgerond met een buffet.



Actua

Reus Korenhaar op stap

07/09/2016

Het was een drukke zomer voor Reus Korenhaar! Doorheen Vlaanderen konden groot en klein de magie van de reus en de passie van de warme bakker voelen op tal van grote evenementen. Samen met zijn team van helpers wandelde de reus rond, werd het verhaal van Reus Korenhaar verteld en werden kleine bakkersproducten uitgedeeld. De reus trekt er nog twee keer op uit:
- 4 september – Gordelfestival, Overijse - 16 oktober – Jeneverfeesten, Hasselt
Meer info op echtbakmanschap.be



Actua

De ideale namiddagsnack: kebab met chocolade. Veel chocolade.

07/09/2016

Een snackbar in hartje Wales heeft precies wat we nodig hebben om dat energiedipje te vermijden: een kebab van chocolade. Net als bij de traditionele kebab wordt er wat van een draaiend stuk chocolade afgeschraapt. Het geheel wordt geserveerd in een pannenkoek in plaats van een broodje, maar daar zijn wij allesbehalve rouwig om. En wie in de mood is voor iets extra's kan kiezen voor aardbeien, banaan, fruit, saus of slagroom.
http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2840467/2016/08/26/De-ideale-namiddagsnack-kebab-met-chocolade-Veel-chocolade.dhtml




Het langste stokbrood ter wereld

07/09/2016

Zo'n zestig bakkers hebben in Erpe-Mere het wereldrecord stokbrood bakken verbroken. 133,352 meter lang, buiten klaargemaakt en in één geheel. "We zijn om half twee vannacht gestart", zegt Jean-Marie De Vogelaere, voorzitter van vzw Kroonbakker. Onder het toeziend oog van een voedselexpert én een landmeter werd het record verbroken.
http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/2818728/2016/07/31/Dit-is-het-langste-stokbrood-ter-wereld.dhtml

 



Actua

Gênante foto wordt verjaardagstaart

07/09/2016

het zien van haar verjaardagstaart bleef ze namelijk met het schaamrood op de wangen achter. Haar moeder had er niet beter op gevonden dan haar tienerdochter eens goed te herinneren aan een dronken avondje. http://www.standaard.be/cnt/dmf20160902_02451120



Actua

Italiaanse betaalt met vals briefje van 100 euro bij bakker in Knokke

07/09/2016

De Brugse onderzoeksrechter heeft een 23-jarige Italiaanse aangehouden op verdenking van valsemunterij. Dat meldt het parket. De vrouw gaf gisteravond een vals briefje van 100 euro uit in een bakkerij in Knokke. Omstreeks 18.30 uur betaalde de jonge Italiaanse een kleine aankoop met een vals briefje van 100 euro. In de bakkerij rook men onraad, waarop ze de politie verwittigden.
http://www.demorgen.be/binnenland/italiaanse-betaalt-met-vals-briefje-van-100-euro-bij-bakker-in-knokke-b15f060a/



Actua

Russen worden belangrijkste speler in tarwehandel

07/09/2016

Zoveel zorgen er zijn over de graanoogst in West-Europa zo goed staat of stond het graan erop in Rusland. Dat is ook het Amerikaanse landbouwministerie niet ontgaan. In diens maandelijkse oogstprognose wordt Rusland een recordoogst van 72 miljoen ton tarwe voorspeld. Dat is zeven miljoen ton meer dan voor de start van de oogst in juli. Daarmee zou 2016 ruimschoots het vorige Russische record uit 2008 kloppen. Toen werd er 63,7 miljoen ton tarwe van de velden gehaald. Zoveel graan laat Rusland toe om de EU van plaats één te verdringen als tarwe-exporteur.
http://www.vilt.be/russen-worden-belangrijkste-speler-in-tarwehandel



Actua

Taart met ketchup, het proberen waard?

07/09/2016

De Amerikaanse Gregory Nuttle, die doorgaans enkel veganistisch eet, ontdekte het recept op de achterkant van een ketchupfles, en besloot het uit te testen. Zijn principes zette hij voor eenmaal opzij. Het resultaat, vraagt u zich hoogstwaarschijnlijk af? “Niet slecht”, aldus de Amerikaanse durfal. De taart was pittig, en deed hem denken aan de alom gekende worteltaart. Het recept lees je na via onderstaande link. http://www.zita.be/lifestyle/4049163_durf-jij-dit-recept-uit-te-proberen-.html

 

 



Actua

Aalterse bakkerassistent Oost-Vlaams jobstudent van het jaar

07/09/2016

In Oost-Vlaanderen werd de 20-jarige Bram Jonnaert verkozen tot Oost-Vlaamse Jobstudent van 2016. Hij is intussen voor het tweede jaar aan de slag als jobstudent bij Bakkerij Gozin in Aalter. "Ik heb Bram genomineerd omdat hij dit verdiende", zegt bakker Vincent Gozin. "Hoewel hij geen bakkersopleiding gevolgd heeft, doet Bram heel gepassioneerd zijn werk. Hij heeft ook een hoorbeperking, maar dat houdt hem niet tegen om zich voor honderd procent in te zetten. Waar een wil is, is een weg." http://www.nieuwsblad.be/cnt/blemy_02445264



Actua

Kritiek op plannen opleiding bakkers en slagers

07/09/2016

De beroepsfederaties van bakkers en slagers zijn het niet eens met de nieuwe onderwijsplannen om de TSO-opleiding voor bakkers en slagers op te doeken. Nu volgen ongeveer een derde van de leerlingen een technische opleiding, de overige groep kiest voor een beroepsopleiding. Volgens de federatie en de scholen zelf, geeft een technische opleiding meer kansen om een eigen zaak te runnen of om verder te studeren. Ook zijn er plannen om leerlingen pas in het vijfde jaar definitief te laten kiezen voor bakker of slager wat nu al in het derde jaar kan. Ook dat valt niet in goede aarde. Over een goeie week is er nog een ultiem gesprek over de mogelijke wijzigingen in de opleiding voor bakkers en slagers. http://www.focus-wtv.be/nieuws/kritiek-op-plannen-opleiding-bakkers-en-slagers




Zo’n slechtste oogst hebben we in vijftig jaar niet gehad

07/09/2016

De tarweoogst in ons land is volop bezig. De akkerbouwers moeten zich dit jaar instellen op een lage opbrengst. Waarnemers verwachten een achteruitgang van 30 à 50 procent tegenover vorig jaar. De belangrijkste oorzaak is het natte weer in het voorjaar. Dat zegt Georges Van Keerberghen, lid van het hoofdbestuur van de Boerenbond. Na de slechte resultaten van de gerst - een weinig geteeld gewas in onze streken - ontgoochelt ook de tarweopbrengst. “Ik heb dergelijke lage opbrengsten in vijftig jaar carrière nooit eerder meegemaakt”, zegt Van Keerberghen. De aarvorming in de bloeiperiode is ernstig verstoord door de vochtige weersomstandigheden. Daardoor zal niet alleen de kilo-opbrengst laag zijn, maar ook de kwaliteit van de granen zal gering zijn.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160809_02417938



Actua

'Bloedende hostie' allicht biochemische reactie in brood

07/09/2016

Het fenomeen van de "bloedende hostie" uit Aalst kan allicht verklaard worden door een bacterie of een schimmel die op zetmeelhoudende producten een rode kleur veroorzaakt. Dat zegt professor Liesbeth Jacxsens (Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit, UGent) en zo blijkt ook uit historische literatuur van het fenomeen. http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2838935/2016/08/24/Bloedende-hostie-allicht-biochemische-reactie-in-brood.dhtml



Actua

Met deze slimme rooster maak je figuurtjes op brood

07/09/2016

Toasteroid is een innovatieve broodrooster dat het momenteel erg goed doet op Kickstarter. Het product print figuurtjes op je boterham terwijl deze wordt geroosterd. Het apparaat is gekoppeld aan een app waarop je zelf figuurtjes kunt tekenen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen uit een reeks emoji. http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/98798/Met_deze_slimme_rooster_maak_je_figuurtjes_op_brood.html

 



Actua

Gerecht viseert frauduleuze Mechelse bakkerijketen

07/09/2016

De lokale politie van de zone Mechelen-Willebroek is gisteren in opdracht van de Mechelse onderzoeksrechter op vijf locaties binnengevallen in een onderzoek naar vermeende fraude bij de nv Verstraelen, de vennootschap achter de bekende bakkerijketen Patisserie Verstraelen. Die nv werd vorig jaar failliet verklaard, maar door gebruik te maken van andere vennootschappen konden de verschillende filialen van de keten tot op heden gewoon open blijven. http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2814530/2016/07/28/Gerecht-viseert-frauduleuze-Mechelse-bakkerijketen.dhtml



Actua

Onverschrokken bakker achtervolgt betrapte dieven: 'Ze plunderden mijn winkel leeg'

07/09/2016

Om vier uur ’s nachts stond de Bavegemse bakker Pascal Corthals (55) oog in oog met drie inbrekers die zijn winkel en bakkerij aan het leegroven waren. Hij zette de achtervolging in, maar de criminelen konden ontsnappen. “Wegens een trouwfeest waren we op zaterdag en zondag gesloten geweest”, vertelt de warme bakker. “Toen ik maandagochtend naar Bavegem reed om aan mijn werkte beginnen, zag ik licht branden in de bakkerij. Dat was verdacht en ik deed voorzichtig mijn tuinhek open en haalde er het zware cijferslot af zodat ik het als wapen kon gebruiken. Ik zag dat de deur van mijn bakkerij geforceerd was en trapte ze met geweld verder open. Daar stond ik oog in oog met twee inbrekers die helemaal in het zwart gekleed waren en ook een kap over het hoofd hadden.”
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160822_02434226



Actua

Probeer hier maar eens brood te stelen: “Alleen ramkrakers geraken er nog in”

07/09/2016

Een broodautomaat die werkt als een bankkluis. Het klinkt overdreven, maar omdat het kraken van broodautomaten een echte plaag is, besloot bakker Giovanni Van Thielen uit Pulderbos de investering te doen. Giovanni Van Thielen (28) en Joke Verboom (34) openden dit voorjaar bakkerij ’t Boomke. De bakker start nu in samenwerking met frituur De Voorschoten uit Viersel een broodronde op en heeft net een automaat geplaatst naast de frituur. Geen gewone automaat, maar een superbeveiligde. Na Turnhout en Nijlen is het de derde inbraakveilige broodautomaat in de regio.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160822_02435083




Premium Gastronomie presenteert nieuw receptenboekje

07/09/2016

Naar jaarlijkse traditie verschijnt in het najaar een nieuw receptenboekje van Premium Gastronomie. In de achtste editie van het boekje vind je opnieuw heel wat leuke recepten voor hartige bereidingen, patisserie en ijsbereiding. Het nieuwe boekje is – net als de vorige zeven edities – gratis te downloaden op de site: www.premiumgastronomie.com.



Actua

Belgisch team naar ‘Best of Mondial du Pain’ in Taiwan

07/09/2016

In 2015 ging Taiwan met de gouden medaille van de internationale bakkerijwedstrijd Mondial du Pain naar huis. Frank Van Vaerenbergh uit Heffen en Jens De Jonghe uit Duffel behaalden toen voor België de bronzen plak. Op 1 november is Taiwan het gastland voor de ‘Best of Mondial du Pain’. Op die wedstrijd vertegenwoordigen Guido Devillé en Lars Tilburgs ons land. Aspirant Baker ondersteunt de deelname van de Belgen.

 

 



Demonstraties

Demo met Christophe Renou in Brugge

13/07/2016

Op dinsdag 20 september 2016 verzorgt Christophe Renou een demonstratie voor VABA Sint-Aubertuscentrum in Ter Groene Poorte in Brugge. Renou is Meilleur Ouvrier de France. Hij werkte onder meer bij Stéphane Bourdillat in Nantes en bij Lucien Moutarlier in Lausanne. Vandaag is hij actief als docent aan de Ecole du Grand Chocolat Valrhona.

Deelname aan de demonstratie (van 9.30 tot 16 uur, inclusief middagmaal) kost 90 euro.
Info en inschrijving: Hans D’heer, T. 050-40 30 20 of hans.dheer@tergroenepoorte.be



Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.



Ons magazine



Contacteer ons

een uitgave van Evolution Media Group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@evolution.be