Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereider



Laatste berichten


Vakwedstrijden

Schuilt er een Belgian Chocolate Master in jou?

02/12/2016

Het startschot voor de zoektocht naar enthousiaste en getalenteerde kandidaten is gegeven! De World Chocolate Masters, de enige wedstrijd ter wereld die chefs, chocolatiers en patissiers de kans geeft hun individuele vakkennis en creativiteit te tonen aan het grote publiek, gaat van start met een nationale selectie in 20 landen.    



Actua

Kleinste bakkertje van Antwerpen heeft er zusje bij

01/12/2016

Domestic, de Antwerpse bakkerij en kruidenierszaak van sterrenchef Julien Burlat, heeft er een zusje bij. Het origineel is gevestigd in de Steenbokstraat op Zurenborg, de nieuwkomer nam zijn intrek in het eerste huis van de Lange Gasthuisstraat. De bakkerij huist in een eclectisch pand uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. 'Toen ik het huis zag, was ik op slag verliefd', zegt chef-patissier Sander Goossens, die Domestic leidt, in Gazet van Antwerpen. 'Ik dacht meteen aan luxebakker Ladurée in Parijs. We kunnen de vergelijking goed doorstaan. Het is een waanzinnig mooi pand.

 



Chocolade

McDonald's lanceert Nutellaburger

01/12/2016

Gelukkig hebben we deze week ook nog iets leuks te melden: de komst van de Nutellaburger! Klein minpuntje: voorlopig is de lekkernij enkel in Italië verkrijgbaar. De 'Sweety con Nutella' bestaat uit het traditionele hamburgerbroodje, maar in plaats van een lapje vlees ligt er een dikke laag van het populaire hazelnotenchocoladesmeersel tussen. Het broodje heeft zelfs zijn eigen doosje, zoals ook de traditionele burgers dat hebben.
http://www.hln.be/hln/nl/17541/Het-leukste-van-het-web/article/detail/2975272/2016/11/12/McDonald-s-lanceert-Nutellaburger.dhtml



Actua

Steeds meer duurzaam voedsel in winkelmandje

01/12/2016

Consumenten hebben in 2015 12 procent meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel gekocht. Met een besteding van 3 miljard euro is het marktaandeel verder gestegen van 7 procent naar 8 procent. Dit is het zesde jaar in een rij dat de consumptie van duurzame producten is toegenomen. De grootste duurzame stijgers zijn eieren (+24 procent) en vis (+22 procent), respectievelijk 39 procent en 26 procent van de totale verkochte eieren en vis. Ook brood, granen, koek en gebak zitten in flink in de lift met een stijging van 22 procent, net als koffie en thee (+17 procent) en vlees (+19 procent).
http://www.landbouwleven.be/artikels/steeds-meer-duurzaam-voedsel-winkelmandje



Actua

38% van kleinhandelaars heeft webshop

01/12/2016

Bijna vier op de tien kleinhandelaars in ons land heeft een webwinkel. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden, toen nog maar 16 procent een online shop had. Bij de kleine ondernemers ontstaat steeds meer het besef dat een online aanwezigheid noodzakelijk is. “Van de visboer en de slager, over de bakker tot de lokale kledingzaak: allemaal beseffen ze dat ze de service, waar ze zo om bekend staan, ook op het internet moeten bieden”, zo tekent de krant op uit de mond van NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws.
https://www.ecommercenews.be/38-kleinhandelaars-webshop/



Chocolade

Slager en chocolatier maken worst met cacao en Mexicaanse peper

01/12/2016

Keurslagerij Brepoels en chocoladehuis Boon hebben de handen in elkaar geslagen voor een nieuw product: een aperitiefworstje met cacao en Mexicaanse peper. "Ik ben zelf niet zo'n zoetekauw, maar toen chocolatier Patrick Mertens van Boon met dit idee naar me toe kwam, wou ik het op zijn minst wel eens proberen", zegt slager Frans Brepoels.
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-hasselt/slager-en-chocolatier-maken-worst-met-cacao-en-mexicaanse-peper-a2986159/



Chocolade

Corné Port-Royal presenteert ‘mousse de neige’

01/12/2016

Corné Port-Royal heeft voor de eindejaarperiode een nieuwe praline ontwikkeld: mousse de neige. De praline bestaat uit een luchtige en romige mousse met vanille uit Madagaskar, in een krokant jasje van melkchocolade of pure chocolade en afgewerkt met kleine stukjes gekaramelliseerde amandel.

 

 

 



Actua

Veroorzaken granen gezondheidsklachten? Grootschalig onderzoek moet klaarheid scheppen

01/12/2016

er waar is van de anekdotische internetverhalen over gezondheidsklachten door granen, en komaf maken met de onduidelijkheid.
http://www.demorgen.be/wetenschap/veroorzaken-granen-gezondheidsklachten-grootschalig-onderzoek-moet-klaarheid-scheppen-b82b5bea/



Actua

Boer en bakker werken samen aan ‘brood van eigen kweek’

01/12/2016

Bakker Marc Van Eeckhout heeft tien hectare tarwe laten zaaien door boer Erik Baert in Kapelle-op-den- Bos om er ‘brood van eigen kweek’ mee te bakken. Daarmee gaan ze voor de korte keten en duurzame landbouw.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161124_02590566



Actua

Patissier Jan Mols opent Ekleir in Zandhoven

01/12/2016

Jan is bakker-patissier-chocolatier van opleiding. “In Ekleir wil ik het beste van de twee werelden combineren: lekkere koffie of een goed speciaal bier zoals Vedett of Duvel, in combinatie met verse, huisgemaakte dessertkoekjes, pralines, negerzoenen: noem maar op. Ekleir wordt een combinatie van take-away en ter plaatse degusteren. Je kan hier dus ook stoppen voor bijvoorbeeld huisgemaakte Sinterklaasfiguurtjes.
http://www.gva.be/cnt/blkma_02565436/ik-ben-zelf-een-koffieleut



Actua

Zin in dessert? Deze bakker maakt de leukste creaties

01/12/2016

Een dessertje dat er té goed uitziet om in te bijten? Het klinkt contradictorisch, maar de creaties van de Italiaanse patissier Matteo Stucchi (23) zien er zo leuk uit dat het bijna zonde is om ze op te eten. Van zijn desserts maakt hij uiterst schattige tafereeltjes, zoals een rubberbootje dat drijft op chocoladesaus of een schotel tiramisu die een bouwwerf vormt. Een streling voor tong én oog: https://www.instagram.com/idolcidigulliver/
http://www.hln.be/hln/nl/39/Nina-kookt/article/detail/2980573/2016/11/14/Zin-in-dessert-Deze-bakker-maakt-de-leukste-creaties.dhtml



Chocolade

Leonidas geeft Kerstmis een Bourgondische toets

01/12/2016

De meester-chocolatier van Leonidas bedacht een reeks pralines in de vorm van kerstboompjes. De chocolaatjes kregen zo een Bourgondische toets mee.

 

 

 

 

 

 

 



Chocolade

3D-geprinte chocolade op koninklijk menu van staatsbezoek Koning Filip

01/12/2016

Op de laatste dag van hun driedaagse staatsbezoek aan Nederland, brachten Koning Filip en Koningin Mathilde een bezoek aan de High Tech Campus Eindhoven, waar het Digital Innovation & Sustainability forum plaatsvond. Tijdens hun bezoek, introduceerde Callebaut® het koninklijke paar aan de wereld van 3D geprinte-chocolade waarmee het Belgische chocolademerk de toon zet voor de chocolade-ervaringen van de toekomst.

Tijdens zijn bezoek nam Koning Filip uitgebreid de tijd om het team te ontmoeten en te ontdekken welke rol alle medewerkers spelen in dit bijzondere verhaal. Daarna volgde een demonstratie van het prototype van de 3D chocolade printer die de unieke technologie in de verf zette die tot stand is gekomen door de Belgisch-Nederlandse samenwerking van Callebaut® en ByFlow. De 3D-printer drukte het silhouet van de Koning af.



Actua

Leman Cake Decorations verhuist naar Moeskroen

01/12/2016

Leman Cake Decorations breidt verder uit. In het bedrijfsgebouw in Zwevegem kan dat niet meer. Daarom gaat Leman vanaf 2 januari aan de slag in een nieuw gebouw in Moeskroen, net over de taalgrens. Het nieuwe bedrijfsgebouw combineert productie, distributie, burelen en democenter. Dankzij het grotere magazijn en het geautomatiseerde pickingsysteem kan het bedrijf de bestellingen met een nog grotere nauwkeurigheid en snelheid klaarzetten en verzenden. Het paradepaardje van de nieuwe site is het trendy democenter. Daar wil Leman de banketbakker en ijsbereider nog meer helpen innoveren met de allernieuwste trends in taartversiering.

Het nieuwe adres: Avenue du Haureu 2, 7700 Moeskroen

www.leman.be



Actua

Bakmanschap is meesterschap: de revival van de warme bakker in Antwerpen

01/12/2016

Het brood van de warme bakker wordt opnieuw gesmaakt. Het ambacht van ons dagelijks lekkers is aan een remonte bezig. Vooral de gezonde boterham wint absoluut terrein. De nieuwe bakkers van vandaag zijn trendsetters geworden. De warme bakker van vandaag kiest voor de smaak van vroeger. Brood gebakken volgens de regels van de ambachtelijke kunst. Nooit kraakte de verse boterham zo (h)eerlijk hip en trendy.

http://www.gva.be/cnt/dmf20161129_02597726/bakmanschap-is-meesterschap-de-revival-van-de-warme-bakker-in-antwerpen



Actua

Bakkerij Sint-Rita ontvangt label ‘Erkend Ambacht’

01/12/2016

Bakkerij Sint-Rita uit Kontich heeft het label ‘Erkend Ambacht’ ontvangen. Daarmee telt Vlaanderen nu zeven bakkerijen die het keurmerk dragen. Het label is een initiatief van de FOD Economie om de echte ambachtelijke producent te beschermen en te onderscheiden van de industrie. Bakker Ivan is alvast erg trots: “Dit is een belangrijke erkenning voor ons ambachtelijke werk. Knowhow en handenarbeid staan centraal.”



Chocolade

Benoît Nihant ontwerp feestelijke kerstboom

01/12/2016

Normaal gezien staat hij in de hoek van de living. Dit jaar krijgt de kerstboom echter een centrale plaats aan de feesttafel. Benoît Nihant ontwikkelde een bijzonder smakelijk exemplaar, met binnenin een heerlijke praliné met gekaramelliseerde hazelnoten uit Piemonte, pecannoten en een vleugje fleur de sel. De verpakking is even oogstrelend als de kerstboom zelf. Verder in het assortiment zijn nog diverse kleine en grote boompjes beschikbaar. Verkrijgbaar in de boetieks van Benoît Nihant in Ukkel, Elsene, Luik, Embourg en Awans.

www.benoitnihant.be



Actua

Bakkerij De Vriendt uit Waarschoot sluit

01/12/2016

Na 216 jaar sluit bakkerij De Vriendt uit Waarschoot de deuren. “Het was tijd voor een nieuwe uitdaging”, zegt Annick Lacayse. Bakker Dirk De Vriendt vond die uitdaging intussen. Hij gaat aan de slag als technisch adviseur patisserie bij Puratos. De bakkerij staat intussen te koop: https://www.facebook.com/bakkerijdevriendt/

http://www.agripress.be/start/artikel/580517/nl



Vakwedstrijden

Stem voor het Belgische team in Lyon

01/12/2016

Op 22 en 23 januari vindt in Lyon de finale van de Coupe du Monde de la Pâtisserie plaats. In Brood & Banket nr. 1 van 2017 brengen we daar uiteraard uitgebreid verslag over uit. Voor het zover is, mag het publiek al de winnaar van de mooiste teamposter aanduiden. Hier kun je stemmen:

http://www.cmpatisserie.com/votez-pour-le-meilleur-poster-de-l-edition-2017



Vakwedstrijden

Hospitality Award voor bakkerij De Koninck uit Wetteren

01/12/2016

Eind november vond voor de negende keer de uitreiking van de Hospitality Awards plaats. In totaal namen 916 horecazaken en retailzaken deel. Daarvan ontvingen er 89 een nominatie na een eerste selectie. In de categorie brood, banket en chocolade ging de award voor meest klantvriendelijke zaak naar bakkerij De Koninck uit Wetteren. Het zilver en het brons waren voor Sweet Kwizien uit Waregem en Huize Briers uit Bilzen. Proficiat!



Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.



Ons magazine