Bossuyt nov-dec 2017

Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereiderLaatste berichten


In het nieuws

"Met Bossuyt zaten we direct goed. We zijn gehoord in onze wensen. Dat telt."

08/12/2017

Wie dag en nacht in z'n zaak werkt, weet wat er anders en beter kan. Bakker Steven Wauters en zijn echtgenote Katrien Deroose wilden meer comfort. Bossuyt Shop Interiors luisterde naar hun wensen en deed er nog een schepje bovenop. 

 

 

 

 Internationaal

Australische bakker serveert koffie in donuts

08/12/2017

De Australische Kenilworth Bakery haalt de internationale krantenkoppen met een donut, gevuld met Nutella, bedekt met kaneel en in het midden een espressoshot met melk en schuim. Door een aparte samenstelling van het deeg blijft de drank drijven, zonder te lekken. Wie niet van koffie houdt, kan ook voor een donut met chocomelk kiezen. Dat de bakkerij enige stunt niet schuwt, werd eerder al duidelijk. Alle klanten kunnen zich immers wagen aan de uitdaging om een roomdonut van 1 kilogram te verorberen. 2000 moedigen ondernamen een poging, waarvan een tiende slaagde. Evenveel klanten verlieten de zaak naar verluidt met symptomen van misselijkheid.

 

 Internationaal

Een bakker in de VS weigerde een taart te bakken voor een homostel. De regering-Trump koos zijn kant

08/12/2017

Vandaag buigt het Amerikaanse Hooggerechtshof zich over deze kwestie, die al vijf jaar speelt. Is het bakken van een bruidstaart een vorm van meningsuiting en mag je die daarom weigeren te verkopen aan een homostel dat gaat trouwen? Een christelijke bakker in Colorado vindt van wel. En vindt het Amerikaanse ministerie van Justitie aan zijn kant.
Bron: De MorgenIn het nieuws

“Uur na chemo stond ik alweer in mijn bakkerij”

08/12/2017

Zo’n half jaar na de diagnose leukemie is bakker Sebastien Cailliau (39) opnieuw 18 uur per dag aan het werk. De man achter Le Pain de Sebastien is ‘genezen’ verklaard, al wordt hij nog van nabij opgevolgd. Kanker heeft zijn ambities geen knauw gegeven. “Ik heb geen tijd om ziek te zijn”, zegt Sebastien, die zijn zaken in Brugge en Gent zelfs omvormt tot Parijse bistro’s.
Bron: HLNOnderzoek

Valt partij baktarwe met schot te redden voor brood?

08/12/2017

Een typisch Belgische kwakkelzomer is niet het ideale scenario voor de graanoogst. Herhaaldelijke en langdurige regenbuien vlak voor of tijdens de oogst van tarwe hypothekeren de kwaliteit. Maalderijen zijn bevreesd voor schot, dat is de kieming van de graankorrels in de aarde terwijl de plant op het veld staat te verpieteren in de regen. Voor de graanteler zijn oogst dreigt dan de financieel onprettige declassering tot voedertarwe. Hoewel het probleem zeer goed gekend is, ontbreekt het aan technieken om tarwe met schot alsnog te benutten in humane voeding. Het doctoraatsonderzoek van Heleen Olaerts (KU Leuven) kan daar verandering in brengen.
Bron: Vilt

 In het nieuws

Gentse drummer start zuurdesembakkerij en opent winkel pas om halfnegen

08/12/2017

Mariakerke is een bakkerij rijker, op de Claeys-Bouüaertlaan. Bakker Klaas Vandenbroucke (36) speelt bij rockband The Tubs en verkoopt enkel zuurdesembrood. Geen Gentse bakker is meer rock and roll dan hij. “Opstaan voor halfzeven doe ik niet. Mijn generatie koopt toch ’s ochtends geen brood meer.”
Bron: Het Nieuwsblad

 Randnieuws

Bokrijk wint Museum Product Award

08/12/2017

De prijs is een gemeenschappelijk initiatief van FARO en ICOM Vlaanderen. Samen willen ze het ondernemerschap in de cultureel-erfgoedsector een duwtje in de rug geven. Er werd nadrukkelijk gekeken naar de vier stadia (productie, transport, gebruik en afval) van de ‘levenscyclus’ van de producten. Bij de productie van het zuurdesembrood van De Superette Bokrijk worden enkel biologische ingrediënten gebruikt. De Superette Bokrijk werkt ook alleen met lokale telers. Uitgangspunt is de ‘korte keten’ bij de aanlevering van de ingrediënten waardoor er geen onnodig transport dient te gebeuren.
Bron: Faro.beGrondstoffen

Liefde is geen officieel bakkersingrediënt

08/12/2017

Een bakker uit de Amerikaanse staat Massachusetts vermeldde tot voor kort 'love' als één van de ingrediënten van zijn granola. Hij werd daarvoor recent teruggefloten door de voedingsinspectie, die argumenteerde dat enkel officiële benamingen reglementair zijn. De zaakvoerder van de bakkerij betreurt dat de controleurs zijn kwinkslag serieus namen, maar beloofde zich vanaf nu aan de regels te houden. Dit 'liefdesincident' leverde de zaak wel heel wat media-aandacht en nieuwe klanten op.

 

 Wedstrijden

De Zwarte Vos en Hannes D'Heedene bekroond met Handmade in Belgium-label

08/12/2017

Na de titel Belgian Chocolate Ambassador, het Gault & Millau-label en de nominatie voor culinair ambassadeur in 2016 heeft chocolatier De Zwarte Vos uit Deinze na ook het HiB-label behaald. “We hebben het label te danken aan ons streven naar perfectie”, aldus zaakvoerder Bart Van Cauwenberghe. “Het is een mooie erkenning voor een ambachtsman en geeft bovendien een goede uitstraling.” Ook Chocolaterie Hannes D'Heedene uit Deerlijk doet het goed. De zaak van zoon Hannes en vader Luc werd een jaar na de oprichting erkend als West-Vlaams starter van het jaar, pronkte op Tomorrowland en mag nu dus ook de HiB-oorkonde een plaatsje geven.Actua

Warme Woensdagen in het Bakkerijmuseum

08/12/2017

Naar aanleiding van de Warmste Week van Studio Brussel organiseert het Bakkerijmuseum twee Warme Woensdagen, met ‘boezembrood’ als centrale thema. Op 13 december is er verkoop van het brood op de Grote Markt van Veurne. Op 20 december vindt er een workshop plaats in het Bakkerijmuseum en is het brood ook te koop. De opbrengst van de actie gaat naar Think Pink, ter ondersteuning van het onderzoek naar borstkankerpreventie in het UZ Gent. Inschrijven voor de workshop kan via 058-31 38 97.

 Agenda

Ambacht & Business lanceert programma voor 2018

08/12/2017

Bij de eerste editie van Ambacht & Business lag de nadruk op masterclasses, workshops en training. Het programma ontstond uit de nauwe samenwerking tussen Debic, Paniflower, Callebaut, opleidingsbedrijf U-Man, Broodway en Brood & Banket Magazine. Voor 2018 heeft Ambacht & Business een programma uitgewerkt met een seminarie, twee trendtours en een afsluitende sessie op de vakbeurs Broodway. Het complete programma vind je op de website: www.ambachtenbusiness.be.

 

 

 Actua

Voka wil geen uitstel voor duaal leren

08/12/2017

De hervorming van het middelbaar onderwijs is met een jaar uitgesteld. Geen goed idee, vindt het Vlaams Netwerk van Ondernemingen Voka. “Ondernemingen staan klaar om in het systeem te stappen en jongeren meer kansen te geven op de arbeidsmarkt. We zijn nu bijna vier jaar aan het spreken over de uitrol van het duaal leren, de proefprojecten tonen het succes van deze leerformule aan. Het wordt nu dus tijd om duaal leren te verankeren,” aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.In het nieuws

Finse bakker bakt krekelbrood

08/12/2017

De Finse bakker Fazer biedt brood aan met een bijzonder extra ingrediënt. Het brood bevat krekels. De bakker droogt en vermaalt de insecten, zo’n zeventig stuks per brood. Het resultaat is naar verluidt een heerlijk en ook voedzaam brood. De krekels vormen een extra bron van eiwitten, vetzuren, calcium, ijzer en vitamine B12. (bron: Bakkerswereld.nl)

 

 Wedstrijden

De Coninck is klantvriendelijkste bakkerij

08/12/2017

Tijdens de uitreiking van de Hospitality Awards ging de prijs voor klantvriendelijkste bakkerij naar Brood & Banket De Coninck uit Wetteren. In de vorige editie van B&B brachten we nog een portret van de bruisende zaak van Evy en Diederik. Het zilver en brons waren voor Bakkerij Burez uit Oudenaarde en Chocola d’Or uit Knokke.

 

 

 

 Wedstrijden

Dossche Mills roept Tom Victor uit tot Smaakmaker

08/12/2017

Liefst 151 bakkers uit België, Nederland en Frankrijk namen deel aan de wedstrijd ‘De Smaakmakers’ van Dossche Mills. Tijdens de finale namen drie bakkers het tegen elkaar op in de proefbakkerij van het bedrijf. De eindzege ging naar Tom Victor uit Harelbeke met het brood ‘Gransana’. Je leest er alles over in de komende editie van B&B.

 

 

 

 Wedstrijden

Bernard Istasse en Jack Bodart vertegenwoordigen België op Coupe d’Europe

08/12/2017

Op 20 november vonden de Belgische preselecties plaats voor het Europese kampioenschap in Turijn. Jack Bodart, chef-patissier bij Darcis Chocolatiers in Verviers en Bernard Istasse, patissier uit Marcienne-au-Pont kwamen als winnaars uit de bus. Zij dingen volgend jaar niet alleen mee voor een podiumstek op de Coupe d’Europe. Een goede prestatie in Turijn levert Jack en Bernard mogelijk ook een ticket op voor de Coupe du Monde in Lyon. http://www.cmpatisserie.com/les-belges-a-turin

 

 Actua

"‘Bake Off’ is wél een succes”

30/10/2017

Groot-Brittannië is er een echte hype rond het programma - dat daar meer dan 10 miljoen kijkers heeft - maar die blijft bij ons uit. Hier haalt ‘Bake Off Vlaanderen’ gemiddeld 337.269 kijkers per aflevering. “Dat het programma geen succes is, is echt een grote misvatting. We mogen dit eerste seizoen niet vergelijken met pakweg het zesde seizoen van de Britse show. De Vlaamse versie is net opgestart - mét goeie kijkcijfers. Natuurlijk willen wij per aflevering meer dan 1 miljoen kijkers, maar da’s niet haalbaar. En er zijn helaas nog altijd mensen die alleen naar de VRT of VTM kijken”, legt Regula uit.
Bron: HLNBedrijven

Dossche Mills neemt Nederlandse sectorgenoot over

30/10/2017

Meelproducent Dossche Mills uit Deinze neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Meneba Holding BV over. Beide bedrijven hebben elk in hun eigen thuismarkt een sterke positie op vlak van de productie en verkoop van bloem, bloemmixen en afgeleide producten voor diverse toepassingen zoals brood, banket, biscuit, voedingsindustrie en diervoeding. De nieuwe groep zal 500 werknemers tellen en jaarlijks 1,2 miljoen ton tarwe vermalen, goed voor een omzet van zo’n 350 miljoen euro op jaarbasis.
Bron: ViltVakwedstrijden

Geen medaille voor België op Europees kampioenschap

30/10/2017

Vorig weekend vond in Nantes het Europees kampioenschap voor bakkers en banketbakkers plaats. Voor ons land kwamen Kenneth Van Hoessens (viennoiserie), Johan Buelens (sierstuk) en Stefan Vandaele (brood) in actie. Zij wisten helaas geen podiumplaats weg te kapen. Frankrijk was de grote winnaar, voor Italië en Nederland. “Het niveau van deze wedstrijd is sinds mijn vorige deelname vier jaar geleden énorm gestegen. We zijn danig onder de indruk van de prestaties van de andere teams, maar tegelijk zijn we heel fier op ons eigen werk. We hebben ook de nodige felicitaties gekregen van de jury. Sowieso gaat het hier om de wereldtop die het tegen elkaar opneemt, het niveau en de bijhorende scores liggen dan ook heel dicht bij elkaar. We hebben enorm veel energie en ideeën opgedaan, genoten van onze deelname aan deze wedstrijd. Nu al hebben we beslist dat we over 2 jaar weer van de partij zullen zijn.”, luidt het in Het Laatste Nieuws.Actua

Bakker Sebrechts uit Broechem stopt er na 33 jaar mee

30/10/2017

Nog drie dagen en bakker Herman Sebrechts (57) uit Broechem sluit definitief de deuren van zijn zaak op het Gemeenteplein. “Ik werk al zo’n veertig jaar zeventig uren per week. Stilaan is het goed geweest”, zegt Herman. Sebrechts’ specialiteit - de Broechemse Knoesel - verhuist samen met zijn personeel naar de nieuwe bakkerij Het Dorp, die binnenkort iets verderop opent.
(Bron: HLN)Onze nieuwsbrief

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Brood & Banketmail' volstaat. Je ontvangt dan maandelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!Abonneer u

U kan zich abonneren als professional door een mailtje te sturen naar m.witdouck@evolution.beOns magazine