Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereider



Laatste berichten


Vakbeurs

Vakbeurs südback in Stuttgart

14/07/2017

Van 23 tot 26 september vindt in Stuttgart de bakkerij- en zoetwarenbeurs südback plaats. In totaal tekenen zevenhonderd nationale en internationale bedrijven present. Zij moeten meer dan veertigduizend vaklui naar Messe Stuttgart lokken. De organisatoren mikken met een gevarieerd programma ook op de Belgische bezoeker. De beursvloer bevindt zich op wandelafstand van de luchthaventerminal. Südback is dagelijks toegankelijk van 9u tot 18u. Een dagticket kost 30 euro in voorverkoop via www.messe-stuttgart.de



Actua

Dossche Mills daagt de creatieve bakker uit

14/07/2017

Tijdens de wedstrijd ‘Smaakmakers’ laten bakkers hun persoonlijke recepten beoordelen door een vakjury onder leiding van Guido Devillé. De bakkers kunnen punten scoren met de originaliteit, technische haalbaarheid en het commerciële potentieel van hun creatie. De creatie met de hoogste score krijgt een vaste stek in het Smaakmakers-assortiment van Dossche Mills. De winnaar krijgt bovendien 2.000 kilo van zijn eigen broodmengeling en een lokale mediacampagne ter waarde van 5.000 euro. Deelnemen kan online tot 7 oktober. Daarna volgt een proefdag met vijftien kandidaten, gevolgd door een bake-off met drie finalisten. Inschrijven kan via www.de-smaakmakers.com



Actua

'Twee broodjes op het strand': bakkerij levert tot op het zand

14/07/2017

Voortaan kan je broodjes, boterkoeken en taartjes laten leveren tot aan het strand. Studenten brengen per bakfiets en gestuurd door een GPS-systeem de bestelling ter plaatse. “Jobstudenten staan in rij om te mogen bezorgen”, zegt Luc David van bakkerij Decock. (Bron: Het Nieuwsblad)



Verenigingen - Federaties

Stijgende boterprijs blijft bekommernis

14/07/2017

De Franse bakkersfederatie (FEB) sloeg in juni alarm over de stijgende boterprijzen. Ze wees daarbij op een stijging van meer dan 100% het afgelopen jaar, tot een nooit eerder gehaald prijsniveau. De producenten wezen erop dat een prijsstijging voor boterproducten als koffiekoeken onvermijdelijk is. Afgelopen vrijdag vielen ook in de Britse krant The Guardian gelijkaardige signalen op te tekenen, nadat eerder bij ons ook al eenzelfde weerklank te horen viel.



Actua

Op zoek naar de Beste Belgische foodblogger

14/07/2017

Restaurants en voedingsspecialzaken nodigen bloggers en influencers steeds vaker uit om hun producten te testen. Een positieve recensie moet daarbij leiden tot extra belangstelling voor de zaak. De Food Blog Awards gaan op zoek naar beste foodbloggers en influencers. Dat in volgende categorieën:

  • Best Food Photography
  • Best Dessert
  • Best Newcomer
  • Best Healthy
  • Best Drinks
  • Best overall Food Blog

Ken je een perfecte kandidaat? Dan kan die zich vóór 15 augustus inschrijven via hello@belgianfoodblogawards.be



Wetgeving

Amerikaans Hooggerechtshof: mag bakker taart weigeren voor homohuwelijk?

14/07/2017

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich later dit jaar over een bijzondere zaak: mag een gelovige bakker weigeren om een taart te bakken voor het huwelijk van een homokoppel? Een juridische clash tussen enerzijds het verbod op discriminatie op basis van seksuele geaardheid en anderzijds het recht op vrijheid van mening en religie. Vijf jaar geleden klopten David Mullins en Charlie Craig aan bij de Masterpiece Cakeshop in de stad Lakewood, Colorado. Ze wilden een taart bestellen voor hun huwelijksreceptie. Maar eigenaar Jack Phillips weigerde om een taart te bakken voor het huwelijksfeest van de twee mannen, omdat het niet strookte met zijn christelijke geloof. (bron: Deredactie.be)



Demonstraties

Zomerse workshops en demonstratie in het Bakkerijmuseum

14/07/2017

Naar goede gewoonte plant het Bakkerijmuseum in Veurne weer een zomer vol bakactiviteiten. Tijdens de vakantie is er elke maandag, dinsdag en woensdag om 14 uur een workshop ‘koekjes bakken’. Op donderdag en vrijdag is er om 14 uur een workshop ‘brood bakken’. Elke dinsdag is er bovendien een ambachtelijke bakdemo voorzien, doorlopend vanaf 10 uur. Op 6 augustus kun je in het Bakkerijmuseum terecht voor de familiehappening met lunch. Meer info via www.bakkerijmuseum.be



Actua

Madam Bakster met pop-up in Brugge

14/07/2017

In juli konden klanten twee weken lang genieten van de guilt-free pop-up van Madam Bakster. Ze namen hun intrek in 'the box', een leeg pand, ter beschikking gesteld door de stad om jonge ondernemers een podium te geven voor hun talenten. Madam Bakster maakte van de ruimte een gezellige desserten- en brunchbar. Iets zegt ons dat de pop-up wellicht fungeerde als testcase, met op termijn mogelijk een vaste vestiging van Madam Bakster in de West-Vlaamse hoofdstad.



Actua

Gezocht voor tv: laatste werkdag van een bakker

14/07/2017

Voor een nieuw tv-programma wil de VRT enkele bakkers volgen in de laatste werkdagen voor hun pensioen, bij voorkeur eind augustus of begin september. Meer info via: pensioen@vrt.be



Actua

Loon verkooppersoneel stijgt op 1 augustus

14/07/2017

Werkgevers en vakbonden hebben eind juni een akkoord gesloten voor het verkooppersoneel dat werkt onder paritair comité 201. Vanaf 1 augustus verhogen de lonen met 20 euro voor voltijdse tewerkstelling. Medewerkers gaan vanaf 1 augustus ook zes maanden na indiensttreding over van looncategorie 1 naar 2, in plaats van na twaalf maanden.



Chocolade

Chocoladebranche verwacht forse groei na handelsakkoord met Japan

14/07/2017

De Belgische voedingsindustrie rekent op een sterke exportgroei door het afsluiten van een handelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan. Volgens FEVIA, de federatie van voedingsproducenten, zorgde een vergelijkbaar akkoord met Zuid-Korea de afgelopen jaren al voor een verdubbeling van de export. België exporteert vooral chocolade, bier en diepvriesfrieten naar Japan. (bron: Deredactie.be)

 



Actua

Bakker verwerkt oud brood tot compost

14/07/2017

Bakker Paul Berntsen uit het Nederlandse Didam verwerkt zijn oude brood tot compost. Binnen de 24 uur is het brood omgezet en is het bruikbaar als compost. “De cirkel is rond. Het is graan, wordt vermalen, we bakken er brood van, vermalen het weer en gebruiken het als grondstof voor nieuwe tarwe.” Volgens de bakker is voor een hectare landbouwgrond 7.500 kilo bakkerscompost nodig, drie keer minder dan normale compost. De bakker gaat de compost gebruiken bij zijn eigen baktarwe. (bron: Nieuweoogst.nu)



Onderwijs - Opleiding

Nieuwe opleidingen bij Alimento

14/07/2017

In het najaar pakt Alimento uit met twee nieuwe opleidingen voor bakkers en banketbakkers. De twee opleidingen vinden plaats bij Syntra Berchem.
4 oktober om 13 uur: ‘Evolutie van gerezen bladerdeeg’ met Guido Devillé, winnaar van Best Mondial du Pain 2016.
7 november om 13 uur: ‘Decoratietechnieken eindejaarsgebak’ met Willem Verlooy.
Inschrijven kan via: http://www.alimento.be/nl/zoek-een-opleiding?rubric=22



Actua

Koningin Paola viert verjaardag met taart van Wittamer

14/07/2017

Koningin Paola vierde eind juni haar tachtigste verjaardag met een gigantische verjaardagstaart uit het atelier van Paul Wittamer uit Brussel. Het feest vond plaats in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Paola verjaart pas op 11 september maar 29 juni bleek de uitgelezen avond - vlak voor de zomervakantie - om de hele koninklijke familie bij elkaar te krijgen. (bron: Deredactie.be, foto: Belga)

 



Actie

Uw zaak optimaal beschermd tegen vliegende insecten

28/06/2017

LUMNIA: de nieuwe norm in vliegenbestrijding
Vliegende insecten horen niet thuis bij een bakker, chocolatier, patissier of confiseur omdat ze allerlei ziektes overbrengen. Preventieve maatregelen treffen is dus een absolute MUST. Rentokil lanceert de nieuwe norm in vliegenbestrijding: LUMNIA - de eerste elektrische vliegenvanger met ledtechnologie die nog effectiever en sneller vliegen vangt op een hygiënische manier. Bovendien verbruikt het toestel gemiddeld 61% minder energie dan een traditioneel toestel. Lumnia help u om te voldoen aan de HACCP-normen.
Van expert tot expert - Meer informatie: www.rentokil.be/lumnia - tel. 0800/20.123



Actua

Bakker uit Borgerhout krijgt Brian De Palma en zijn filmcrew over de vloer

28/06/2017

Een wereldberoemde Amerikaanse filmregisseur die even bij een Borgerhoutse bakker binnenstapt en besluit een deel van zijn film in die man zijn huiskamer op te nemen. Dat deed Brian De Palma, die hier is voor de opnames van zijn nieuwe film ‘Domino’. De film speelt zich af tegen de achtergrond van de terreuraanslagen in Europa. Donderdag zal de filmcrew halt houden op het Groeningerplein in Borgerhout, waar bakker Nasri Abdelkri met plezier zijn woonruimte zal afstaan. (Bron: GVA)



Actua

Verschillende meningen rond carbon footprint brood

28/06/2017

Volgens de onderzoekers uit Sheffield komt naar voren dat de invloed op het milieu wel behoorlijk is. Aan de hand van cijfers van Blonk Consultants uit 2015 en Shrink that footprint blijkt volgens het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) dat granen en brood juist een lage carbon footprint hebben, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld vlees, kaas en melk. ‘De CO2 uitstoot van een kilo vlees is maar liefst 50x hoger dan die van een kilo brood.’ Het NBC meent dat de footprint wel nog gereduceerd kan worden door een verlaagd en efficiënter gebruik van kunstmeststoffen. (Bron: Bakkerswereld)



Actua

Bakker gooit bezem naar gangster

28/06/2017

D’après une enquête israélienne, certaines personnes tirent davantage de profit du pain blanc que du pain complet, parce que leur flore intestinale y réagit mieux. Néanmoins, les scientifiques préfèrent de loin le pain complet. « La valeur nutritionnelle est beaucoup plus élevée », disent-ils. (Source: GVA)



Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.



Ons magazine