Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereider



gericht adverteren_B&B-nl

Laatste berichten


Actua

Patissier uit Enschede wint Dutch Pastry Award

03/04/2017

Patissier Patrick de Vries uit Enschede won de Dutch Pastry Award en behoort in één klap tot de grote jongens. Vijf maanden lang bouwde hij aan z'n Transformer-showstuk.



Actua

Bakkerij Painture lanceert brood met Brugse Zot

03/04/2017

Bakkerij Painture in Oedelem heeft sinds deze week een wel heel bijzonder brood in de aanbieding. Zotje, zoals het brood gedoopt werd, is gemaakt op basis van Brugse Zot Bruin. “In één brood zit één flesje bier”, zegt bakker Brecht Van Poucke. (Bron: Het Nieuwsblad)



Fairtrade

Binnenkort fairtradecacao in de patisserie van Carrefour

03/04/2017

Carrefour heeft beslist om alleen nog fairtradecacao te gebruiken voor patisserie en decoraties met chocolade. Het gaat om producten die in België worden bereid. De fairtradecacao is van West-Afrikaanse oorsprong. Op basis van het jaarlijks volume van chocolade dat door Carrefour gebruikt wordt, komt het equivalent in cacaobonen neer op meer dan 100 ton. Carrefour zal zo rechtstreeks bijdragen aan duurzame landbouw op meer dan 52 hectare, goed voor 56-000 cacaobomen.



Buitenland

Belgische techondernemers investeren in Vive La Tarte

03/04/2017

Arnaud Goethals en Julie Vandermeersch is het Belgische koppel achter Vive La Tarte, een ambachtelijke bakkerij in San Francisco. Vijf jaar na de oprichting als cateraar voor grote techfirma's en twee jaar na de opening van hun 'slow food canteen' haalt Vive La Tarte 1,2 miljoen dollar op in een ronde die wordt geleid door Saffelberg, het fonds van de voormalige IT-ondernemer Jos Sluys. Andere investeerders zijn tech-evangelist Peter Hinssen, de in San Francisco gevestigde jonge ondernemers Davy Kestens (Sparkcentral) en Louis Jonckheere (Showpad), Stijn Bijnens (LRM), Sebastien de Halleux (ex-Playfish) en Danny Lein (Twipe). Ook Frederic Tardy (AXA) en Cedric Barbier (Besix) investeren. (bron: De Tijd)

 



Actua

Blinden en slechtzienden leren rozijnenbrood bakken in PIVA

03/04/2017

Eind maart bezocht een groep mensen met een visuele beperking van vzw De Markgrave de afdeling bakkerij van het provinciaal instituut PIVA in Antwerpen. Ze leerden er rozijnenbrood bakken, samen met leerlingen uit het vijfde jaar van de technische afdeling brood en banket. Doel van het project: sociale vaardigheden stimuleren bij leerlingen en bezoekers.



Actua

Heineken experimenteert met pop-up bakkerij

03/04/2017

De Nederlandse bierbrouwer Heineken runde midden maart vier dagen lang een pop-up bakkerij aan de Vijzelgracht in Amsterdam. De gist voor het brood was dezelfde als die voor het bier. Heineken werkte voor de pop-up samen met Mark Plaating, één van de zes Meester Boulangers van Nederland. (bron: Gondola)



Actua

Grote graanstocks buiten de EU drukken de prijs

03/04/2017

De graanprijzen op de wereldmarkt liggen dit seizoen 30 tot 35 procent lager dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Terwijl er mondiaal een record aan graan geoogst werd, valt de graanproductie in de Europese Unie 2,2 procent lager uit dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. De eindvoorraad tarwe en maïs wordt hier behoorlijk krap maar mondiaal zijn er grote stocks zodat de Europese Commissie verwacht dat de graanprijzen het komende seizoen aan de lage kant blijven. (bron: Vilt)



Onderzoek

Bioboer draagt zonder kunstmest bij aan CO2-arm brood

03/04/2017

Het Britse onderzoek dat een CO2-uitstoot van een halve kilo toedichtte aan elk brood van 800 gram is voor BioForum een reden om het klimaatdebat open te trekken naar de productiewijze, én de biologische productiemethode onder de aandacht te brengen. Een levenscyclusanalyse voor brood wees uit dat vooral het gebruik van kunstmest de CO2-teller doet tikken. Bioboeren gebruiken geen kunstmest omdat de korrels de plant voeden maar niet de bodem. “Bio maakt de bodem vruchtbaar met behulp van dierlijke mest, vruchtwisseling en compost. Daardoor wordt de bodem rijk aan organische stof en verhoogt zijn vermogen om koolstof op te slaan”, klinkt het. (bron: Vilt)



Onderzoek

Cafeïne en cacao verminderen angst

03/04/2017

Als je cafeïne en cacao combineert, dan kun je je beter concentreren en ben je minder angstig. Dat blijkt uit een studie aan de Clarkson University in het Amerikaanse New York.
Een team wetenschappers vroeg een groep proefpersonen om een jaar lang chocolademelk, chocolademelk met koffie, cacao zonder cafeïne of een placebo zonder chocolade of koffie te drinken. De mensen die koffie met cacao dronken, konden zich beter concentreren en scoorden beter op testen achteraf. “Cacao verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor de aandacht verhoogt. Cafeïne alleen kan angst aanwakkeren. Dankzij dit project hebben we ontdekt dat cacao een angstremmend effect heeft. Dat is een goede reden om een mokka latte te drinken”, zegt hoofdonderzoeker Ali Boolani. (bron: Het Nieuwsblad)



Actua

Bakker lanceert herbruikbare broodzak

03/04/2017

Bakkerij Dellafaille uit Schoten stelden onlangs een herbruikbare broodzak voor. Met het intitiatief wil bakker Jan Dellafaille het verpakkingsafval terugdringen. “We lanceerden eerder al de herbruikbare shopping bag, wat een groot succes is. Nu is er dus ook de herbruikbare broodzak”, legt bakker Jan uit. “De zak is gemaakt van katoen en bewaart het brood even goed.” De herbruikbare broodzakken zijn niet alleen ecologisch, klanten kunnen er ook een goed doel mee steunen. (bron: Gazet Van Antwerpen)



Actua

Wakkere bakker heeft verrassende hobby

03/04/2017

Bakker Hans Scherpereel maakt in zijn bakkerij nu ook allerlei verse pasta’s. Het begon bescheiden voor zijn Italiaanse vrienden en schoonfamilie, maar al snel groeide het succes van zijn bereidingen. “Zelfs een delicatessenzaak vraagt ernaar.” Naast een groot gesneden brood, een confituurtaartje of een zak pistolets kunt u bij Hans Scherpereel van bakkerij Anselmo in Zelzate nu ook verse pasta kopen. Die maakt hij overdag met verse producten als bloem, griesmeel van durumtarwe en eieren. Hans volgt het recept van Nonna Marianna, de Italiaanse overgrootmoeder van zijn echtgenote. (bron: Het Nieuwsblad)



Actua

Chocolade boobies

27/02/2017

De dames van Lions Club De Lakenpoortse uit Herentals zijn voor de zevende keer hun verkoop van chocolade boobies gestart ten voordele van Samen Verder Kempen. De boobies zijn pralines in de vorm van een vrouwenborst, een verwijzing naar het streefdoel van de begunstigde vereniging: die wil vrouwen die met borstkanker een betere levenskwaliteit geven via een lotgenotencontact.
Bron: Het Nieuwsblad



Actua

Brits onderzoek: brood is gezond

27/02/2017

Een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Nutrition toont aan dat deelnemers die gerstbrood aten bij het ontbijt, lunch en avondeten een verbeterd metabolisme hadden tot wel veertien uur na het eten van het brood. Het eten van het brood met gerst zorgde er dus voor dat de participanten sneller vet gingen verbranden. Op de lange termijn kan het eten van dit brood er ook voor zorgen dat je kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en diabetes afneemt.
Bron: Elle



Actua

Brood van eigen Pajotse kweek in testfase

27/02/2017

De kans is groot dat inwoners van het Pajottenland binnenkort brood van eigen bodem kunnen eten, gemaakt van graan uit de eigen regio, gemalen door eigen molens en gebakken in authentieke bakovens. Het Regionaal Landschap leidt een testproject met Pajotse graanvariëteiten.
Bron: Het Nieuwsblad



Actua

Voeg vitamine D toe aan brood om griep en verkoudheden te voorkomen

27/02/2017

Britse onderzoekers stellen voor om vitamine D aan brood en melk toe te voegen zodat mensen minder ziek zouden worden. Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid omdat het spieren en botten sterker maakt, maar in onze contreien zou vrijwel iedereen er een tekort aan hebben, vooral tijdens de wintermaanden. Moeten we dan in de winter aanvullen of niet? De wetenschap is er nog niet helemaal uit. Bron: Knack



Publicaties

‘Bier en chocolade’ is beste bierboek

27/02/2017

Het boek ‘Bier & Chocolade’ van Waregemnaar Geroen Vansteenbrugge is op de Belgian Beer Awards in Brugge uitgeroepen tot ‘Beste boek van het jaar’. In het boek geeft bierkenner Vansteenbrugge, samen met Claudia Delbaere van Cacaolab en professor Koen Dewettinck van de UGent, zijn tips over de beste combinaties tussen bieren en pralines.
Bron: Het Nieuwsblad



Actua

Ambacht & Business: zet je zaak op scherp

27/02/2017

Voor Ambacht & Business slaan zes partners de handen in elkaar: Debic, Paniflower, Callebaut, opleidingsbedrijf U-Man, Broodway en Brood & Banket Magazine. Samen hebben ze een opleidingsprogramma uitgewerkt dat de bakker in staat moet stellen om straks het verschil te maken. Ambacht & Business reikt kennis en inspiratie aan op het gebied van onder meer assortiment, rendement, kwaliteit, service en gastvrijheid.
Concreet stelt Ambacht & Business een opleidingstraject van drie dagen voor, opgedeeld in modules rond room, marketing & communicatie, chocolade, personeelsbeleid en boterbladerdeeg.
Info en inschrijving: www.ambachtenbusiness.be



Actua

Vrolijke beestenboel bij Patrick Roger

27/02/2017

Een eigenaardige en vrolijke beestenboel om de winter te vergeten: de paasfiguren van Patrick Roger dompelen ons onder in heerlijke chocoladedromen en zoete jeugdherinneringen. Het zijn nostalgische lekkernijen, bijna te mooi om op te eten. Gedaan met het jagen op Pokémon dus, en tijd om het paasmandje boven te halen. De chocolade van Patrick Roger is te koop in Parijs, Sceaux, Saint-Germain en Brussel.

 

 

 

 

 



Actua

Aantal Vlaamse streekproducten met EU-label blijft beperkt

27/02/2017

Tien jaar geleden kreeg de Geraardsbergse mattentaart als eerste Vlaamse streekproduct het Europese label 'Beschermde Geografische Aanduiding' (BGA). Vandaag is het aantal Vlaamse landbouwproducten met een oorsprongserkenning van Europa nog altijd erg beperkt: één BOB-label (Beschermde Oorsprongsbenaming) en zeven BGA-labels. Voor vijf producten is er een aanvraagdossier in behandeling. Naast de Geraardsbergse mattentaart zijn er nog zes Vlaamse streekproducten met een BGA-label: het Brussels grondwitloof, de Gentse azalea, de Poperingse hopscheuten, het Lierse vlaaike, het potjesvlees uit de Westhoek en de Vlaamse laurier. Daarnaast kreeg de Vlaams-Brabantse tafeldruif het BOB-label.
Bron: Vilt / Belga



Actua

Finalisten Belgian Chocolate Masters bekend

27/02/2017

Begin 2018 vindt in Parijs de finale van de World Chocolate Masters plaats. Daar gaan naar goede gewoonte twintig nationale preselecties aan vooraf. De Belgische preselectie vindt op 13 juni plaats in de Chocolate Academy in Wieze. De kandidaten zijn Shinichi Asaba (medewerker Pâtisserie Sasaki), Christophe Museur (medewerker Neuhaus) en Jurgen Baert (vakleerkracht PIVA). De kandidaten moeten drie opdrachten uitvoeren: een sierstuk en een patisseriecreatie rond het thema ‘Futropolis’, en een chocoladesnack ‘to go’.

 

 



Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.



Ons magazine