corman-nl_0217

Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereidergericht adverteren_B&B-nl

Laatste berichten


Actua

Chocolade boobies

27/02/2017

De dames van Lions Club De Lakenpoortse uit Herentals zijn voor de zevende keer hun verkoop van chocolade boobies gestart ten voordele van Samen Verder Kempen. De boobies zijn pralines in de vorm van een vrouwenborst, een verwijzing naar het streefdoel van de begunstigde vereniging: die wil vrouwen die met borstkanker een betere levenskwaliteit geven via een lotgenotencontact.
Bron: Het NieuwsbladActua

Brits onderzoek: brood is gezond

27/02/2017

Een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Nutrition toont aan dat deelnemers die gerstbrood aten bij het ontbijt, lunch en avondeten een verbeterd metabolisme hadden tot wel veertien uur na het eten van het brood. Het eten van het brood met gerst zorgde er dus voor dat de participanten sneller vet gingen verbranden. Op de lange termijn kan het eten van dit brood er ook voor zorgen dat je kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en diabetes afneemt.
Bron: ElleActua

Brood van eigen Pajotse kweek in testfase

27/02/2017

De kans is groot dat inwoners van het Pajottenland binnenkort brood van eigen bodem kunnen eten, gemaakt van graan uit de eigen regio, gemalen door eigen molens en gebakken in authentieke bakovens. Het Regionaal Landschap leidt een testproject met Pajotse graanvariëteiten.
Bron: Het NieuwsbladActua

Voeg vitamine D toe aan brood om griep en verkoudheden te voorkomen

27/02/2017

Britse onderzoekers stellen voor om vitamine D aan brood en melk toe te voegen zodat mensen minder ziek zouden worden. Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid omdat het spieren en botten sterker maakt, maar in onze contreien zou vrijwel iedereen er een tekort aan hebben, vooral tijdens de wintermaanden. Moeten we dan in de winter aanvullen of niet? De wetenschap is er nog niet helemaal uit. Bron: KnackPublicaties

‘Bier en chocolade’ is beste bierboek

27/02/2017

Het boek ‘Bier & Chocolade’ van Waregemnaar Geroen Vansteenbrugge is op de Belgian Beer Awards in Brugge uitgeroepen tot ‘Beste boek van het jaar’. In het boek geeft bierkenner Vansteenbrugge, samen met Claudia Delbaere van Cacaolab en professor Koen Dewettinck van de UGent, zijn tips over de beste combinaties tussen bieren en pralines.
Bron: Het NieuwsbladActua

Ambacht & Business: zet je zaak op scherp

27/02/2017

Voor Ambacht & Business slaan zes partners de handen in elkaar: Debic, Paniflower, Callebaut, opleidingsbedrijf U-Man, Broodway en Brood & Banket Magazine. Samen hebben ze een opleidingsprogramma uitgewerkt dat de bakker in staat moet stellen om straks het verschil te maken. Ambacht & Business reikt kennis en inspiratie aan op het gebied van onder meer assortiment, rendement, kwaliteit, service en gastvrijheid.
Concreet stelt Ambacht & Business een opleidingstraject van drie dagen voor, opgedeeld in modules rond room, marketing & communicatie, chocolade, personeelsbeleid en boterbladerdeeg.
Info en inschrijving: www.ambachtenbusiness.beActua

Vrolijke beestenboel bij Patrick Roger

27/02/2017

Een eigenaardige en vrolijke beestenboel om de winter te vergeten: de paasfiguren van Patrick Roger dompelen ons onder in heerlijke chocoladedromen en zoete jeugdherinneringen. Het zijn nostalgische lekkernijen, bijna te mooi om op te eten. Gedaan met het jagen op Pokémon dus, en tijd om het paasmandje boven te halen. De chocolade van Patrick Roger is te koop in Parijs, Sceaux, Saint-Germain en Brussel.

 

 

 

 

 Actua

Aantal Vlaamse streekproducten met EU-label blijft beperkt

27/02/2017

Tien jaar geleden kreeg de Geraardsbergse mattentaart als eerste Vlaamse streekproduct het Europese label 'Beschermde Geografische Aanduiding' (BGA). Vandaag is het aantal Vlaamse landbouwproducten met een oorsprongserkenning van Europa nog altijd erg beperkt: één BOB-label (Beschermde Oorsprongsbenaming) en zeven BGA-labels. Voor vijf producten is er een aanvraagdossier in behandeling. Naast de Geraardsbergse mattentaart zijn er nog zes Vlaamse streekproducten met een BGA-label: het Brussels grondwitloof, de Gentse azalea, de Poperingse hopscheuten, het Lierse vlaaike, het potjesvlees uit de Westhoek en de Vlaamse laurier. Daarnaast kreeg de Vlaams-Brabantse tafeldruif het BOB-label.
Bron: Vilt / BelgaActua

Finalisten Belgian Chocolate Masters bekend

27/02/2017

Begin 2018 vindt in Parijs de finale van de World Chocolate Masters plaats. Daar gaan naar goede gewoonte twintig nationale preselecties aan vooraf. De Belgische preselectie vindt op 13 juni plaats in de Chocolate Academy in Wieze. De kandidaten zijn Shinichi Asaba (medewerker Pâtisserie Sasaki), Christophe Museur (medewerker Neuhaus) en Jurgen Baert (vakleerkracht PIVA). De kandidaten moeten drie opdrachten uitvoeren: een sierstuk en een patisseriecreatie rond het thema ‘Futropolis’, en een chocoladesnack ‘to go’.

 

 Actua

Albert Heijn roept krenten- en rozijnenbrood terug

27/02/2017

AH Rozijnenbrood en AH Krenten- & Rozijnenbrood, producten uit het assortiment van de supermarktketen Albert Heijn, zijn uit de verkoop genomen. De beslissing gebeurde in overleg met het FAVV. Albert Heijn bracht de consumenten op de hoogte via een persmededeling. De reden voor de recall was de aanwezigheid van noten die niet werd vermeld op het etiket. Door een fout bij de verpakking bestond de mogelijkheid dat in sommige verpakkingen een ander type brood zat, met noten.
Bron: Het NieuwsbladActua

Nieuwe certificatie voor Expomat

27/02/2017

Bake-offspecialist Expomat uit Zottegem – producent van onder meer mattentaart, rijsttaart en frangipane – heeft voor het eerst in zijn bestaan het IFS Higher Level-certificaat behaald. Het gaat om de hoogste norm voor de voedingsindustrie. Het bedrijf produceert verder als enige in België zijn Berlijnse bollen met duurzame palmolie die het certificaat RSPO-SG draagt.
www.expomat.beActua

Marijn Coertjens opent winkel in Gent

27/02/2017

Gent heeft er een nieuwe hotspot bij. De Belgische meesterchocolatier Marijn Coertjens heeft er in de Burgstraat een chocolaterie en patisserie geopend. Marijn Coertjens vergaarde naam en faam over de hele wereld en leidde de afgelopen vijf jaar de chocolade-afdeling in één van de meest gerenommeerde luxehotels ter wereld, The Peninsula in Hongkong. Marijn is Belgian Chocolate Master en behaalde op de World Chocolate Masters in 2015 de bronzen medaille. In de komende editie van Brood & Banket Magazine presenteert Marijn het recept van zijn Giraf-praline.Agenda

Agenda

01/02/2017

Chocoladesalon
10 tot 12 februari, Tour & Taxis, Brussel

Intersicop
19 tot 21 februari, Madrid

Omnivore
5 tot 7 maart 2017, Parijs

Bibac Plus
19 tot 22 maart 2017, Antwerp ExpoVakbeurs

Een leuk gadget of de toekomst in de voedingsbranche? 3D foodprinting

01/02/2017

Op de vakbeurs Sirha demonstreerde het Centre Culinaire Contemporain hoe deegbeslag volgens een vooraf ingestelde vorm meteen op een bakplaat kan gespoten worden. Demonstrateur Jean-Marie Baudic ziet voor het printen van pannenkoeken onder meer een toekomst op bedrijfsevenementen of voor de logo's van voetbalclubs. Dit vooral als showelement om de gasten op een verrassende manier te imponeren. Wij vonden het resultaat alvast verbluffend. Oordeel vooral zelf via onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/broodbanket/Actua

'Bak friet en geroosterd brood goudgeel, niet bruin'

01/02/2017

De Engelse Food Standards Agency waarschuwt om geroosterd brood niet donkerder dan goudgeel te eten. Hetzelfde geldt voor friet. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 geconcludeerd dat acrylamide de kans op kanker bij mensen mogelijk verhoogd. Acrylamide is een stof die kan ontstaan als je zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen roostert, bakt, grilt of frituurt boven de 120 graden Celsius. Bij koken ontstaat geen acrylamide. Bron: Gezondheidsnet.nlActua

Rotterdam plaats ‘broodcomposteerbakken’ in de stad

01/02/2017

In Rotterdam staan inmiddels 40 ‘broodkliko’s’ of broodcompsteerbakken in de stad onder het beheer van vrijwilligers die de broodkwestie ter harte nemen. Een keer per week worden de kliko’s met brood geleegd en tot compost verwerkt. Er zijn zelfs speciale meldpunten voor broodoverlast in het leven geroepen waar mensen al jarenlang klagen over viezigheid en ongedierte-overlast veroorzaakt door gedumpt brood op straat, markten en in parken. 'Straffen helpt niet', zegt initiatiefneemster Angelique Vandevenne. Het is beter mensen brood te laten recyclen of er zelfs energie uit te winnen. Daarvoor is er een speciaal apparaat ontwikkeld, de zogenaamde broodvergistingsmachine. Het doel van de stichting BroodNodig is om volgend jaar de vergister intensief te laten draaien in de openbare ruimte. Een heel brood laat een gaspit namelijk een uur branden. http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/71691/de_strijd_tegen_127_miljoen_kilo_weggegooid_broodActua

Slager en bakker maken unieke combinatie: het pensenbroodje

01/02/2017

Kempenaars zijn verzot op de traditie van verloren maandag. Maar wie overmorgen wat anders wil dan worstenbrood of appelbol kan kiezen voor het pensenbroodje van een stel inventieve middenstanders.Slagerij Vandecruys uit Geel-Ten Aard en bakker Mariën uit Balen kwamen met de Kempense hoogdag van verloren maandag in 2014 al op de proppen met het unieke pensenbroodje. Bron: GVAActua

Bakker dumpt bewusteloze werknemers op straat en laat ze voor dood achter

01/02/2017

In een bakkerij in Gent zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee zwartwerkers bevangen geraakt door CO-vergiftiging en voor dood achtergelaten. De slachtoffers verkeren nog in levensgevaar. De uitbater van de bakkerij heeft zich aangegeven bij de politie, maar het onderzoek moet duidelijk maken of hij de arbeiders achterliet. Bron: GVAActua

Boodschappen bij lokale bakker of slager, gratis aan huis geleverd

01/02/2017

Geen zin om snel nog boodschappen te doen? De leveringsdienst ‘Beedrop’ doet het voor jou. Het bedrijf was eerder succesvol in Oost-Vlaanderen en koos nu Knokke-Heist als eerste gemeente voor de expansie naar West-Vlaanderen. Het concept is simpel: gratis levering van boodschappen, maar énkel van lokale, kleine handelaars. “We willen een luis in de pels zijn voor de supermarkten.” Bron: Het NieuwsbladChocolade

Barry Callebaut presenteert nieuwe lijn ‘awesome fillings’ op ISM

01/02/2017

De ‘awesome fillings’ werden gecreëerd op basis van de decennialange expertise en liefde voor chocolade van Barry Callebaut en zijn perfect te combineren met alle bestaande toevoegsels. Wegens de lage wateractiviteit kunnen micro-organismen niet groeien, waardoor er geen bewaarmiddelen nodig zijn. Bovendien is de vochtmigratie naar het deeg kleiner, waardoor de toevoegsels knapperig blijven. De chocoladevulling is uitsluitend gemaakt met Zwitserse chocolade en heeft een rijke intense chocoladesmaak en een gladde textuur. Ze bevat 40% minder calorieën dan vullingen op basis van vet. Alle vullingen worden gemaakt zonder toegevoegde plantaardige vetten of bewaarmiddelen. De fruitvullingen worden op basis van vruchtenpuree gemaakt en bieden een verfrissende fruitsmaak en een aangename gladde textuur. De bakkerijlijn omvat frambozen-, appel- en abrikozenversies en heeft een wateractiviteit van < 0.5. Beide lijnen bieden een uitstekende bakstabiliteit.Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.Ons magazine