Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereider



gericht adverteren_B&B-nl resinit-nl_0217

Laatste berichten


Agenda

Agenda

01/02/2017

Chocoladesalon
10 tot 12 februari, Tour & Taxis, Brussel

Intersicop
19 tot 21 februari, Madrid

Omnivore
5 tot 7 maart 2017, Parijs

Bibac Plus
19 tot 22 maart 2017, Antwerp Expo



Vakbeurs

Een leuk gadget of de toekomst in de voedingsbranche? 3D foodprinting

01/02/2017

Op de vakbeurs Sirha demonstreerde het Centre Culinaire Contemporain hoe deegbeslag volgens een vooraf ingestelde vorm meteen op een bakplaat kan gespoten worden. Demonstrateur Jean-Marie Baudic ziet voor het printen van pannenkoeken onder meer een toekomst op bedrijfsevenementen of voor de logo's van voetbalclubs. Dit vooral als showelement om de gasten op een verrassende manier te imponeren. Wij vonden het resultaat alvast verbluffend. Oordeel vooral zelf via onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/broodbanket/



Actua

'Bak friet en geroosterd brood goudgeel, niet bruin'

01/02/2017

De Engelse Food Standards Agency waarschuwt om geroosterd brood niet donkerder dan goudgeel te eten. Hetzelfde geldt voor friet. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 geconcludeerd dat acrylamide de kans op kanker bij mensen mogelijk verhoogd. Acrylamide is een stof die kan ontstaan als je zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen roostert, bakt, grilt of frituurt boven de 120 graden Celsius. Bij koken ontstaat geen acrylamide. Bron: Gezondheidsnet.nl



Actua

Rotterdam plaats ‘broodcomposteerbakken’ in de stad

01/02/2017

In Rotterdam staan inmiddels 40 ‘broodkliko’s’ of broodcompsteerbakken in de stad onder het beheer van vrijwilligers die de broodkwestie ter harte nemen. Een keer per week worden de kliko’s met brood geleegd en tot compost verwerkt. Er zijn zelfs speciale meldpunten voor broodoverlast in het leven geroepen waar mensen al jarenlang klagen over viezigheid en ongedierte-overlast veroorzaakt door gedumpt brood op straat, markten en in parken. 'Straffen helpt niet', zegt initiatiefneemster Angelique Vandevenne. Het is beter mensen brood te laten recyclen of er zelfs energie uit te winnen. Daarvoor is er een speciaal apparaat ontwikkeld, de zogenaamde broodvergistingsmachine. Het doel van de stichting BroodNodig is om volgend jaar de vergister intensief te laten draaien in de openbare ruimte. Een heel brood laat een gaspit namelijk een uur branden. http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/71691/de_strijd_tegen_127_miljoen_kilo_weggegooid_brood



Actua

Slager en bakker maken unieke combinatie: het pensenbroodje

01/02/2017

Kempenaars zijn verzot op de traditie van verloren maandag. Maar wie overmorgen wat anders wil dan worstenbrood of appelbol kan kiezen voor het pensenbroodje van een stel inventieve middenstanders.Slagerij Vandecruys uit Geel-Ten Aard en bakker Mariën uit Balen kwamen met de Kempense hoogdag van verloren maandag in 2014 al op de proppen met het unieke pensenbroodje. Bron: GVA



Actua

Bakker dumpt bewusteloze werknemers op straat en laat ze voor dood achter

01/02/2017

In een bakkerij in Gent zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee zwartwerkers bevangen geraakt door CO-vergiftiging en voor dood achtergelaten. De slachtoffers verkeren nog in levensgevaar. De uitbater van de bakkerij heeft zich aangegeven bij de politie, maar het onderzoek moet duidelijk maken of hij de arbeiders achterliet. Bron: GVA



Actua

Boodschappen bij lokale bakker of slager, gratis aan huis geleverd

01/02/2017

Geen zin om snel nog boodschappen te doen? De leveringsdienst ‘Beedrop’ doet het voor jou. Het bedrijf was eerder succesvol in Oost-Vlaanderen en koos nu Knokke-Heist als eerste gemeente voor de expansie naar West-Vlaanderen. Het concept is simpel: gratis levering van boodschappen, maar énkel van lokale, kleine handelaars. “We willen een luis in de pels zijn voor de supermarkten.” Bron: Het Nieuwsblad



Chocolade

Barry Callebaut presenteert nieuwe lijn ‘awesome fillings’ op ISM

01/02/2017

De ‘awesome fillings’ werden gecreëerd op basis van de decennialange expertise en liefde voor chocolade van Barry Callebaut en zijn perfect te combineren met alle bestaande toevoegsels. Wegens de lage wateractiviteit kunnen micro-organismen niet groeien, waardoor er geen bewaarmiddelen nodig zijn. Bovendien is de vochtmigratie naar het deeg kleiner, waardoor de toevoegsels knapperig blijven. De chocoladevulling is uitsluitend gemaakt met Zwitserse chocolade en heeft een rijke intense chocoladesmaak en een gladde textuur. Ze bevat 40% minder calorieën dan vullingen op basis van vet. Alle vullingen worden gemaakt zonder toegevoegde plantaardige vetten of bewaarmiddelen. De fruitvullingen worden op basis van vruchtenpuree gemaakt en bieden een verfrissende fruitsmaak en een aangename gladde textuur. De bakkerijlijn omvat frambozen-, appel- en abrikozenversies en heeft een wateractiviteit van < 0.5. Beide lijnen bieden een uitstekende bakstabiliteit.



Chocolade

Het Chocoladesalon van Brussel 2017

01/02/2017

Van 10 tot 12 februari 2017 zullen meer dan 100 exposanten u hun heerlijke creaties voorstellen op het Chocoladesalon van Brussel. Bovendien kunt u elke dag om 17.00 u genieten van een spectaculaire modeshow met jurken van chocolade, gecreëerd door duo’s van  modeontwerpers en chocolatiers! Maar het Chocoladesalon, dat is ook, en vooral, een Salon dat groot en klein zelf laat kokerellen, en hen alles leert over cacao. Alle info en tickets: http://brussels.salon-du-chocolat.com

 

 



Actua

Les Tartes de Françoises opent drie nieuwe vestigingen

01/02/2017

De zoete en hartige taarten van Les Tartes de Françoises zijn vanaf nu ook verkrijgbaar in Brasschaat, Kortrijk en Aalst. Het aantal vestigingen van het Brusselse bedrijf komt daarmee op zeventien.

[© Wim Kempenaers]

 

 

 

 

 



Actua

Madam Bakster opent koffiehuis in Gent

01/02/2017

Op vrijdag 27 januari opende Madam Bakster de deuren van haar gloednieuwe koffiehuis in hartje Gent. Tot voor kort kon je de desserts van de Gentse start-up alleen online bestellen en afhalen bij diverse koffiebars en lunchzaken. Vanaf nu kunnen trouwe fans ook offline samenkomen en er genieten van een honderd procent plantaardig assortiment gebak. Een portret van Madam Bakster vind je in de komende editie van Brood & Banket Magazine.

 

 

 

 



Actua

Bakkers Ieper krijgen controle

01/02/2017

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) strijkt in maart een week lang neer in Ieper om zo veel mogelijk controles uit te voeren. Van marktkramers over grootkeukens tot horecazaken en bakkerijen: allemaal worden ze onder de loep genomen.
“Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) houdt dit soort grootschalige controles al jaren”, zegt woordvoerder Lieve Busschots. “We trekken jaarlijks voor een week naar een tiental steden en gemeenten in Vlaanderen en Wallonië om er zo veel mogelijk bedrijven in de voedingssector te inspecteren waarvan de producten rechtstreeks in contact komen met de consument.”
Bron: Het Nieuwsblad



Actua

Bakkerijmuseum Veurne weer open

01/02/2017

Na een korte onderbreking opent het Bakkerijmuseum in Veurne op 1 februari opnieuw zijn deuren. Op 11 februari kun je er proeven van heel wat lekkers rond het thema ‘liefde’. Tijdens de krokusvakantie zijn er weer tal van sessies koekjes en brood bakken voor gezinnen met kinderen.
Meer info: www.bakkerijmuseum.be



Actua

Debat zoutreductie laait op in Nederland

01/02/2017

Zogenaamd ambachtelijke broden van Nederlandse bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. De bond viseert onder meer de bedrijven Vlaamsch Broodhuys en Van Menno. Alle broden van die bedrijven zouden te veel zout bevatten. De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemingsvereniging reageert verrast. De bakkers houden zich goed aan de gemaakte afspraken rond het gebruik van zout, klinkt het.
Bron: Bakkerswereld.nl



Vakbeurzen

Minister Weyts: chocoladevakmanschap in België houden

01/02/2017

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts bracht een bezoek aan de beurs Sirha in Lyon. Hij onderstreepte er het belang van de chocolade-industrie voor de Vlaamse economie. “Chocolade behoort tot ons culinair erfgoed en toeristen komen speciaal naar Vlaanderen om ervan te kunnen proeven”, aldus de minister. “Het is dan ook belangrijk om het chocoladevakmanschap in ere houden.”

 

 



Vakbeurs

Vakbeurs Sirha breekt records

01/02/2017

Sirha 2017, de voedingsvakbeurs in Lyon, telde op vijf dagen een totaal van 208.000 professionele bezoekers, waarvan 25.000 chefs. Meteen goed voor een verbetering van 10% tegenover de vorige editie in 2015.



Vakwedstrijden

België vijfde op Coupe du Monde de la Pâtisserie

01/02/2017

Frankrijk volgt Italië op als wereldkampioen patisserie. Onze zuiderburen haalden het voor Japan en Zwisterland. Het Belgische team met Frederic Dever (ijs), David Redon (chocolade), Nicolas Arnaud (suiker) en coach Arnaud Szalie legde beslag op een knappe vijfde plaats. In het volgende nummer van Brood & Banket blikken we uitgebreid terug op de wedstrijd.

 

 



Onderwijs - Opleiding

Ambacht & Business: zet je zaak op scherp

01/02/2017

Voor Ambacht & Business slaan zes partners de handen in elkaar: Debic, Paniflower, Callebaut, opleidingsbedrijf U-Man, Broodway en Brood & Banket Magazine. Samen hebben ze een opleidingsprogramma uitgewerkt dat de bakker in staat moet stellen om straks het verschil te maken. Ambacht & Business reikt kennis en inspiratie aan op het gebied van onder meer assortiment, rendement, kwaliteit, service en gastvrijheid.
Concreet stelt Ambacht & Business een opleidingstraject van drie dagen voor, opgedeeld in modules rond room, marketing & communicatie, chocolade, personeelsbeleid en boterbladerdeeg.
Info en inschrijving: www.ambachtenbusiness.be



Actua

Veelvuldig onderzochte ggo-tarwe breekt niet door

23/12/2016

Het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research heeft een vergunning aangevraagd voor een veldproef met genetisch gemodificeerde tarwe. Het gaat om de zoveelste onderzoeksproef met ggo-tarwe, ditmaal tarwe met een efficiëntere fotosynthese, terwijl genetisch gewijzigde tarwe nog nergens ter wereld op commerciële schaal wordt geteeld. In Europa zouden er al 34 veldproeven met ggo-tarwe zijn uitgevoerd, in de VS zelfs al meer dan 400. Daarbij gaat het in het overgrote deel van de gevallen om tarwe die resistent is gemaakt tegen Roundup, de onkruidbestrijder van Monsanto.
http://www.vilt.be/veelvuldig-onderzochte-ggo-tarwe-breekt-niet-door



Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.



Ons magazine