Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereider



gericht adverteren_B&B-nl

Laatste berichten


Demonstraties

Demo met Christophe Renou in Brugge

13/07/2016

Op dinsdag 20 september 2016 verzorgt Christophe Renou een demonstratie voor VABA Sint-Aubertuscentrum in Ter Groene Poorte in Brugge. Renou is Meilleur Ouvrier de France. Hij werkte onder meer bij Stéphane Bourdillat in Nantes en bij Lucien Moutarlier in Lausanne. Vandaag is hij actief als docent aan de Ecole du Grand Chocolat Valrhona.

Deelname aan de demonstratie (van 9.30 tot 16 uur, inclusief middagmaal) kost 90 euro.
Info en inschrijving: Hans D’heer, T. 050-40 30 20 of hans.dheer@tergroenepoorte.be



Agenda

Zomerse bakkriebels in het Bakkerijmuseum Veurne

13/07/2016

Ben je op zoek naar een leuk gezinsuitje tijdens de zomervakantie? In juli en augustus valt er heel wat te beleven in het Bakkerijmuseum! Gezinnen met kinderen (4 tot 12 jaar) maken er heerlijke koekjes of een ovenvers brood. Tijdens ambachtelijke bakdemonstraties demonstreren ervaren bakkers de productie van brood en patisserie op ambachtelijke wijze. Het programma vind je op de website: www.bakkerijmuseum.be. Info en inschrijving: info@bakkerijmuseum.be of T. 058-31 38 97



Actua

Project 'De Voedingsketen verduurzaamt' start case rond Vlaams biobrood

13/07/2016

Boerenbond, ABS, Fevia Vlaanderen, Bemefa, Unizo, Comeos Vlaanderen en –als facilitator – ILVO hebben 5 nieuwe uitdagende experimenten geselecteerd om de zoektocht verder te zetten naar hoe de voedingsketen versneld zou kunnen transformeren richting duurzaamheid. Deze keer beschikken de partners over een budget van 100.000 euro van Minister Schauvliege, voor een vijftal experimenten. Een onafhankelijke jury, samen met vertegenwoordigers van Broerenbond, ABS, Fevia Vlaanderen, Bemefa, Unizo en Comeos Vlaanderen, ziet onder meer een reële kans op slagen voor een case rond Belgisch biobrood: Belgisch biobrood kopen dat gemaakt wordt van lokale bakgranen? Dat kan als het van BioForum Vlaanderen VZW, Hof ten Muizenhole, Molens Nova, Bakkerij De Trog, Bioplanet en Inagro afhangt. Zij willen de lokale, biologische graanketen in Vlaanderen verder ontwikkelen en opschalen door een meer intense samenwerking in de keten, door meer biologische landbouwers te betrekken en door het graanvolume te verhogen.



Actua

Landbouw houdt gelijke tred met voedselvraag in 2025

13/07/2016

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juni voor de vijfde maand op rij gestegen zo blijkt uit cijfers van de FAO, de Voedsel- en landbouworganisatie van de VN. De prijzen liggen wel nog lager dan die van een jaar geleden. Interessanter dan de evolutie op korte termijn is de voorspelling die FAO en OESO maken voor de periode tot 2025. Aan een prijsschok verwachten zij zich niet meteen, maar dat kan plotsklaps veranderen omdat de onderliggende factoren zo onvoorspelbaar zijn.
http://www.vilt.be/landbouw-houdt-gelijke-tred-met-voedselvraag-in-2025



Actua

Taart eten zonder handen? Dat doe je zo!

13/07/2016

De Amerikanen vierden gisteren Independence Day, de nationale feestdag in de VS. Overal in Amerika werden grote vuurwerken afgeschoten om de 240 jaar onafhankelijkheid van Groot-Brittannië te vieren. Maar in Florida pakten ze het nóg anders aan: een wedstrijdje om ter snelst limoen-roomtaarten eten, zónder handen nog wel. Het spektakel zorgde alvast voor ‘smakelijke’ beelden. Of niet? https://www.youtube.com/watch?v=SqlsDZ6o0WY



Actua

Oeps: dé schuldige van die extra kilo's? Taartcultuur op het werk

13/07/2016

De jarige trakteert. Thuis, in de vriendenkring, én op het werk. En dat laatste zou wel eens een belangrijke reden kunnen zijn waarom de strijd tegen die paar kilootjes te veel niet zo wil vlotten. "Veel mensen snoepen vooral op het werk," vertelt Professor Nigel Hunt van het Britse Royal College of Surgeons. En traktaties op het werk zijn dan ook een verleiding die velen niet kunnen weerstaan. "Een taartcultuur is een grote uitdaging voor zij die proberen om gezonder te leven. Ze worden namelijk steeds opnieuw geconfronteerd met donuts, koekjes en taart." Bovendien is het problematisch om die extra calorieën er weer af te werken, want de meeste werknemers zitten de hele dag op hun stoel achter een computerscherm. http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2772438/2016/06/27/Oeps-de-schuldige-van-die-extra-kilo-s-Taartcultuur-op-het-werk.dhtml



Onderzoek & Trends

Onderzoek: boter verdient zijn slechte reputatie niet


13/07/2016

Een dikke laag romige boter op een snee vers brood: de gedachte alleen al doet heel wat mensen in een kramp schieten. Wat Bourgondiërs al langer zeggen, wordt nu echter ook bewezen door de wetenschap: het is allemaal zo erg nog niet. http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/onderzoek-boter-verdient-zijn-slechte-reputatie-niet/article-normal-723793.html



Actua

Een sneetje zwart-geel-rood, iemand?

13/07/2016

De Duivelsgekte sloeg niet alleen toe bij de supporters, het wakkerde ook de creativiteit van heel wat bakkers aan. Eclairs met de driekleur, rode donuts, tricolore pistolets, maar bakker Kris Goegebeur van ‘Brood’ in Roeselare ging nog een stukje verder met een brood in onze nationale kleuren. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160630_02364609



Actua

'Een eclair, een waldkornbrood en al het geld uit de kassa alstublieft'

13/07/2016

In Wilrijk is vrijdagmiddag een bakkerij overvallen. De dader deed zich eerst voor als gewone klant en bestelde een eclair en een waldkornbrood. Ook in Hoboken is een bakkerszaak overvallen. Een medewerker van de bakkerij stond alleen in de winkel, toen iets voor halfdrie een onbekende man binnenkwam met een kap over het hoofd. De vreemde klant bestelde een eclair. Terwijl de vrouw van 28 jaar de eclair inpakte, liep de verdachte steeds heen en weer door de winkel. Toen bestelde de man ook nog een waldkornbrood. Toen de vrouw zich na het snijden opnieuw omdraaide, richtte de verdachte plots een vuurwapen op het slachtoffer en dwong haar zo om de kassa leeg te maken. Na de overval vluchtte de man weg in de richting van het Kielpark. De politiediensten deden nazicht in de buurt, maar ze konden de overvaller niet meer aantreffen. Het slachtoffer was geschrokken, maar raakte bij de overval niet gewond. http://www.gva.be/cnt/dmf20160702_02367688/een-eclair-een-waldkornbrood-en-al-het-geld-uit-de-kassa-alstublieft



Actua

Vanaf 2017 mogen studenten 475 uur werken, in plaats van 50 dagen

13/07/2016

Goed nieuws voor studenten: vanaf 2017 mag je 475 uur per jaar werken, in plaats van de huidige 50 dagen. Da's keigoed nieuws voor wie links en rechts eens bijspringt bij de bakker of in een winkel, maar daar tot nu toe ook altijd een volledige dag aan 'kwijt' was. Minister voor Sociale Zaken Maggie De Block wou studenten tot 550 uur laten werken, maar daar was CD&V het niet mee eens.
http://m.newsmonkey.be/article/69035



Actua

Speculaasbakker krijgt als eerste ambachtelijk etiket

13/07/2016

De fiere bakkerin Erika Vanvuchelen kreeg vrijdag minister van Middenstand en Zelfstandigen Willy Borsus over de vloer. De 23-jarige onderneemster is de eerste Vlaamse die het nieuwe ambachtelijke etiket van de overheid krijgt.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160708_02377036



Voedselveiligheid

FAVV gaat prat op administratieve vereenvoudiging

13/07/2016

Over de voedselveiligheid waken, kan niet zonder regels die voor alle operatoren in de voedselketen duidelijk zijn. Weinig aan de interpretatie overlaten, wil helaas ook zeggen erg in detail treden en dat komt de eenvoud niet altijd ten goede. Het Voedselagentschap doet niettemin inspanningen om de verplichtingen die samenhangen met de reglementering zo bevattelijk mogelijk te houden. In het activiteitenverslag wordt de belofte van administratieve vereenvoudiging ondersteund door een lange lijst voorbeelden. Zo is de overheid soepeler voor de rechtstreekse levering van primaire producten aan de consument of de plaatselijke detailhandel. Voor de rechtstreekse verkoop van rauwe melk volstaat bijvoorbeeld de registratie van deze activiteit.
http://www.vilt.be/favv-gaat-prat-op-administratieve-vereenvoudiging



Actua

Bakkersvrouw verjaagt gewapende overvaller met schaar

13/07/2016

Bakkerij Bossuyt op de Ninoofsesteenweg in Dilbeek kreeg gisteren ongewenst bezoek over de vloer. Een man gewapend man met een alarmpistool eiste de inhoud van de kassa. Maar hij moest zonder buit afdruipen want bakkerin Sofie kon hem wegjagen met een schaar.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160709_02378255



Actua

Consument kiest beste koekjes en chocolade

13/07/2016

Q&A Research & Consultancy heeft samen met Consumer Contest Company de resultaten bekend gemaakt van de verkiezing van Beste Product van het Jaar België 2016-2017. De scores van de genomineerde producten zijn gebaseerd op vijf criteria: prijs-kwaliteitverhouding, productpresentatie, gebruikstevredenheid, herhaalaankoop en aanbeveling. 11.632 consumenten hebben tussen 1 april en 31 mei via de website www.besteproductvanhetjaar.be hun favoriete product beoordeeld. De minifrangipane van Belgix kwam als winnaar uit de bus in de categorie ‘biscuiterie’. De prijs voor beste chocoladeproduct ging naar de gekoelde pralines met melkchocolade van Le Pâtissier.



Actua

Vlamingen bouwen grootste bakkerij van Europa

13/07/2016

De Belgische vastgoedgroep Montea bouwt in het Nederlandse Aalsmeer, bij Schiphol, de grootste bakkerij van Europa. De groep uit Aalst is intussen gestart met de bouwwerken. Ten laatste begin 2017 moeten de drie productielijnen 40.000 broden en gebakjes per uur produceren. Opdrachtgever en huurder is Borgesius-Bakkersland, een familiebedrijf dat tientallen industriële bakkerijen runt en onder meer supermarktketen Albert Heijn als klant heeft.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160629_02363291



Chocolade

Callebaut brengt Belgitude naar Tomorrowland

13/07/2016

Callebaut installeert zijn Belgitude-dessertbar op de festivalweide van Tomorrowland. Callebaut is sinds 2014 partner van Tomorrowland en verwent de festivalgangers met heerlijke Belgische chocoladedesserts, gecreëerd door de Callebaut-chefs en hun collega’s. Op de vorige edities van het wereldberoemde festival genoten bezoekers van desserts geïnspireerd door de Finest Belgian Chocolate. Met gelddonaties van de People of Tomorrow werd er in Brazilië zelfs een cacaoplantage aangelegd. Dit jaar wil Callebaut de Belgische lekkernijen nog meer in de kijker plaatsen. Daarom introduceert de oudste chocolademaker van België nu de Belgitude Dessert Bar in Tomorrowland. Op het menu: Brusselse wafels verrijkt met Callebaut-chocolade en gesneden in de vorm van Belgische frietjes, geserveerd met een ganache van witte chocolade en citroen en afgewerkt met een bolletje frambozenijs.



Actua

Broodbroeders verkoopt brood bij abonnement

27/06/2016

Broodbroeders verkoopt zijn ambachtelijke broden via een flexibele abonnementsformule. Klanten kunnen ze oppikken in een van de zeven afhaalpunten in Mechelen en Mortsel. http://trends.knack.be/economie/ondernemen/broodbroeders-verkoopt-brood-bij-abonnement/article-normal-717831.htmlx



Agenda

Demo met Christophe Renou in Brugge

27/06/2016

Op dinsdag 20 september 2016 verzorgt Christophe Renou een demonstratie voor VABA Sint-Aubertuscentrum in Ter Groene Poorte in Brugge. Renou is Meilleur Ouvrier de France. Hij werkte onder meer bij Stéphane Bourdillat in Nantes en bij Lucien Moutarlier in Lausanne. Vandaag is hij actief als docent aan de Ecole du Grand Chocolat Valrhona.

Deelname aan de demonstratie (van 9.30 tot 16 uur, inclusief middagmaal) kost 90 euro.
Info en inschrijving: Hans D’heer, T. 050-40 30 20 of hans.dheer@tergroenepoorte.be



Actua

Bakkers spelen in op Rode Duivel-gekte

27/06/2016

Vier op de tien zelfstandigen speelt in op de voetbalgekte nu het EK voetbal in Frankrijk is gestart. Dat blijkt uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie Unizo. Vaak gaat het om speciale decoraties in de etalage of verkoop van aangepaste artikelen. Bart Schelstraete uit Zottegem ontwikkelde naar aanleiding van het EK ene tricolore brood.
http://www.hln.be/hln/nl/926/Geld/article/detail/2734713/2016/06/12/Zelfstandigen-spelen-in-op-voetbalgekte.dhtml



Actua

Deze taart met M&M’s maak je makkelijk zelf

27/06/2016

YouTube-fenomeen Dave Hax heeft twee miljoen volgers op zijn kanaal, waar hij tips heeft om allerlei spullen zelf in elkaar te knutselen. Om deze mijlpaal te vieren, gaat hij de culinaire toer op met een taart vol M&M’s die je zelf makkelijk maakt. https://www.youtube.com/watch?v=u5ordO94Wm0



Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.



Ons magazine