Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereiderLaatste berichten


Actua

Belgische keten serveert volgens Engelsen beste veganistische taart

03/10/2016

Als we dierenrechtenorganisatie PETA mogen geloven, dan komt het beste veganistische dessert uit België. De Britse tak van de organisatie verkoos namelijk de taart met cacao en peer van Le Pain Quotidien tot de lekkerste in zijn categorie.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160920_02477063Actua

Glycemische Index is onbetrouwbaar

03/10/2016

De Glycemische Index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten worden verteerd en wanneer glucose in het bloed wordt opgenomen. Te veel snelle bloedsuikerpieken zouden het risico op insulineresistentie en diabetes verhogen. Uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat de GI voor wit brood bij de proefpersonen onderling sterk verschilde. In sommige gevallen maten de wetenschappers een lage GI (minder dan 55), bij andere proefpersonen een hoge (meer dan 70). Zelfs bij eenzelfde persoon kon de gemeten GI meer dan 60 punten verschillen op verschillende tijdstippen. Afhankelijk van de persoon en het tijdstip kan je wit brood dus als een voedingsmiddel met een lage, gemiddelde of hoge GI beschouwen.
http://eoswetenschap.eu/artikel/de-glycemische-index-onbetrouwbaarActua

Bakker schenkt jaar lang gratis brood weg nu wegenwerken afgelopen zijn

03/10/2016

Jolijn Deforche uit Meulebeke mag een jaar lang gratis brood eten van bakker Vandenberghe uit Egem. De bakker organiseerde een spaaractie tijdens de wegenwerken in Egem. Hij wilde zo zijn klanten belonen die speciaal omreden.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160905_02454647Actua

'Zesde basissmaak' verklaart waarom jij zo graag brood en pasta eet

03/10/2016

Ook dol op pasta, brood en aardappelen, alle koolhydraatarme hypes ten spijt? Volgens een studie van Oregon State University heeft dat alles te maken met een nieuw ontdekte zesde basissmaak, naast zout, zoet, zuur, bitter en umami. "Starchy" doopten zij de nieuwkomer, wat zich in het Nederlands laat vertalen als het net iets minder catchy "zetmeelrijk".
http://www.hln.be/hln/nl/39/Nina-kookt/article/detail/2852585/2016/09/07/Zesde-basissmaak-verklaart-waarom-jij-zo-graag-brood-en-pasta-eet.dhtmlActua

De 'cronut' komt naar Londen

03/10/2016

Herinner je je nog het moment dat New York (en het internet) gek werd over de cronut? De symbiose tussen een donut en croissant zal binnenkort ook in Londen volkstoestromen veroorzaken, want over enkele dagen opent een nieuw filiaal daar de deuren.
http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/de-cronut-komt-naar-londen/article-normal-758093.htmlActua

De Superette breidt uit in Bokrijk

03/10/2016

Het team achter De Superette, de bakkerij die sterrenchef Kobe Desramaults in 2014 in Gent opstartte, zet volgend jaar zijn schouders onder een broodatelier in het openluchtmuseum van Bokrijk. Het museum wordt naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag in 2018 grondig gerenoveerd en daarbij krijgen de verschillende historische gebouwen ook een nieuwe invulling onder de noemer ‘BKRK - Bokrijk brandmerkt’. Zo komt er ook een broodatelier dat zal worden gerund door het team achter De Superette in Gent.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160912_02464396Actua

Bakker in Bilzen zet Syrische asielzoeker aan het werk

03/10/2016

Bakkerij Van Gronsveld uit Bilzen zocht een extra bakkersgast en vond met de hulp van de VDAB een Syrische asielzoeker. Khalid kwam twee jaar naar België. In Syrië was hij al 20 jaar banketbakker.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/hoofdpunten/1.2770122Actua

Honderden broden in de vuilnisbak

03/10/2016

Honderden broden, pistolets, boterkoeken en taartjes heeft bakker Giovanni Delbecke uit Roeselare noodgedwongen in de vuilnisbak moeten gooien. Arbeiders waren vlak voor de bakkerij aan het werk met een slijpschijf, waardoor er heel wat stof de zaak inwaaide. Er zat voor de bakker niets anders op dan de deuren te sluiten. "Een hele dag werk naar de vaantjes", zucht hij.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-roeselare/honderden-broden-in-de-vuilnisbak-a2883117/Actua

Fré: nieuwe ambachtelijke bakkerij in Gent

03/10/2016

Frederick Vandenbossche en Lindsay Paelinck dragen hun steentje bij aan Gent als culinaire hotspot. In de Sint-Bernadettestraat 235 openen ze de ambachtelijke bakkerij Fré. Tijdens het openingsweekend op 1 en 2 oktober kunnen klanten kennis maken met het nieuwe bakkerskoppel en een aantal van hun ambachtelijke creaties proeven.

www.broodenbanketfre.beRandnieuws

Bakker ontwerpt licht gênante verjaardagstaart

03/10/2016

Voor menig ouder met tieners in huis is het een bekend tafereel: zoon- of dochterlief die zich na een avondje stappen het toilet -als ze al zover geraken- toeëigenen, om daar hetgeen ze gedronken en/of verorberd hebben opnieuw achter te laten. Zo liep ook een familiefeestje voor Abbi Price uit Coventry, Groot-Brittannië, enkele jaren geleden even uit de hand, iets wat haar moeder Sharon op foto vastlegde. Die foto werd door de plaatselijke bakker nu gebruikt als verjaardagstaart voor Abbi’s 18e verjaardag.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/ookdatnog/1.2757910Actua

Leerlingen bakkerij Sint-Martinusscholen bakken brood in Bokrijk

03/10/2016

Op zondag 18 september konden de talrijke bezoekers aan het Openluchtmuseum van Bokrijk kennismaken met alles wat eet- en drinkbaar is in de natuur. Bokrijk zette ook voor één dag de authentieke installaties uit haar collectie terug in werking tijdens demonstraties bier brouwen, jenever stoken, brood bakken en het vervaardigen van stroop. De leerlingen bakkerij gingen aan de slag met de authentieke broodoven. Als echte vakmensen maakten ze met liefde en passie een ambachtelijk zuurdesembroodActua

Barry Callebaut koopt Côte d'Or-fabriek in Halle

03/10/2016

De Amerikaanse snackgigant Mondelez International wil zijn chocoladefabriek in Halle overlaten aan het Zwitserse chocoladebedrijf Barry Callebaut. De circa 300 werknemers kunnen aan de slag blijven, zo maakten beide bedrijven bekend.

In een eerste fase zou er weinig veranderen voor de werknemers. Zij zouden de huidige producten - voornamelijk Côte d'Or - blijven maken. Daarvoor wordt een leveringsovereenkomst afgesloten. Het merk Côte d'Or blijft wel eigendom van Mondelez.

http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/2872285/2016/09/15/Barry-Callebaut-koopt-Cote-d-Or-fabriek-in-Halle.dhtmlActua

BBC verliest immens populair bakprogramma

03/10/2016

Voor de Britse openbare omroep is het een flinke streep door de rekening: het immens populaire bakprogramma "The great British bake-off" zal niet meer op de BBC te zien zijn. De omroep onderhandelde een jaar lang met het productiehuis dat de show maakt, maar kon het contract toch niet verlengen.

'The great British bake-off" is een van de populairste programma's van de laatste jaren. Naar de finale keken vorig jaar meer dan 14 miljoen mensen, die absoluut wilden weten wie van de drie finalisten de lekkerste eclairs en tompoezen bakte.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2766177Actua

De re-creatie van de chocoladereep van Marcolini

03/10/2016

Herinneringen aan unieke reizen, ongeëvenaarde oorspronkelijke ingrediënten en een virtuoze creatieve toets… Het Maison Pierre Marcolini presenteert het recept van zijn onmisbare creatie voor het najaar: de Barre² Chocolat. Pierre Marcolini heeft voor deze creatie vier originele recepten bedacht. Elk van hen neemt U mee op een van de reizen die Pierre erg dierbaar zijn: de Barre² Chocolat Karamel-Pistachenoten voert U naar de oevers van de Bosporus in hartje Istanboel. De versie met Gianduja-Nougat brengt een eerbetoon aan het geraffineerde Alba dankzij het spel tussen de hazelnoten uit Piemonte en de smeuïge Gianduja-praliné. De reep Melk-Hazelnoot leidt naar het centrum van Madagascar en onthult het aroma van de unieke cacaobonen van dit eiland. Ten slotte doet de Barre² Chocolat Karamel-Vanille denken aan de chocoladebonbons en toffees die leerlingen op school vroeger gretig uitwisselden tijdens de speelpauze – een reis naar de kindertijd van Pierre Marcolini dus…Actua

De rijsttaart is gered

03/10/2016

De typische Vervierse rijsttaart ligt niet langer onder vuur. Het is minister van Zelfstandigen Willy Borsus (MR) die het goede nieuws verkondigde. Het FAVV maakte zich zorgen over de aanwezigheid van rauwe melk als ingrediënt en over de bewaring op kamertemperatuur. Na een geanimeerd debat in het parlement over de mogelijke teloorgang van de Vervierse rijsttaart, besloot de stad terug te vechten. En met succes. ‘Rijsttaart mag gedurende twaalf uur worden bewaard op kamertemperatuur’, zei Borsus. ‘Bij een temperatuur van 12 graden is een termijn van 36 uur zelfs mogelijk.’

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160921_02478828Actua

Bake tot the future

15/09/2016

Integral Interiors, Puratos en VdeV Gruyaert ontvingen op maandag 12 september en dinsdag 13 september  heel wat bakkers op het Evenement “Bake to the Future”. De namiddag begon met een introductie door Julie van der Hooft, algemeen directeur van Puratos België.

Herman Konings – psycholoog – sprak daarna over het gedragspatroon van de consument. De klant van vandaag verlangt naar “beleving” en “authenticiteit”. Hij benadrukte dat het belangrijk is om hierop in te spelen en te voldoen aan deze verwachtingen. Hij gaf daarbij een inspirerend zicht in de trends en toekomstverwachtingen. Puratos zorgde voor een aantal presentaties en demonstraties voor bakkerij  & patisserie. Bij VdeV verpakking kon u terecht met vragen rond verpakking. Integral Interiors stelde zijn deuren open om een kijkje te nemen in de ateliers waarbij concrete ideeën en inzichten op gebied van winkelinrichting geboden werden om zich voor te bereiden op de uitdagingen van morgen. Het geheel werd afgerond met een buffet.Actua

Reus Korenhaar op stap

07/09/2016

Het was een drukke zomer voor Reus Korenhaar! Doorheen Vlaanderen konden groot en klein de magie van de reus en de passie van de warme bakker voelen op tal van grote evenementen. Samen met zijn team van helpers wandelde de reus rond, werd het verhaal van Reus Korenhaar verteld en werden kleine bakkersproducten uitgedeeld. De reus trekt er nog twee keer op uit:
- 4 september – Gordelfestival, Overijse - 16 oktober – Jeneverfeesten, Hasselt
Meer info op echtbakmanschap.beActua

De ideale namiddagsnack: kebab met chocolade. Veel chocolade.

07/09/2016

Een snackbar in hartje Wales heeft precies wat we nodig hebben om dat energiedipje te vermijden: een kebab van chocolade. Net als bij de traditionele kebab wordt er wat van een draaiend stuk chocolade afgeschraapt. Het geheel wordt geserveerd in een pannenkoek in plaats van een broodje, maar daar zijn wij allesbehalve rouwig om. En wie in de mood is voor iets extra's kan kiezen voor aardbeien, banaan, fruit, saus of slagroom.
http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2840467/2016/08/26/De-ideale-namiddagsnack-kebab-met-chocolade-Veel-chocolade.dhtml
Het langste stokbrood ter wereld

07/09/2016

Zo'n zestig bakkers hebben in Erpe-Mere het wereldrecord stokbrood bakken verbroken. 133,352 meter lang, buiten klaargemaakt en in één geheel. "We zijn om half twee vannacht gestart", zegt Jean-Marie De Vogelaere, voorzitter van vzw Kroonbakker. Onder het toeziend oog van een voedselexpert én een landmeter werd het record verbroken.
http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/2818728/2016/07/31/Dit-is-het-langste-stokbrood-ter-wereld.dhtml

 Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.Ons magazine