Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereiderLaatste berichten


Actua

myRentokil: online & realtime rapportering

05/09/2017

Uw ongedierteplan altijd bij de hand - in één simpele muisklik

myRentokil is het online & realtime rapporteringsysteem van Rentokil waarmee u altijd en overal toegang hebt tot uw ongedierteplan. Alle lokazen en/of elektrische vliegenvangers worden nauwkeurig aangebracht op een plattegrond van uw bedrijf en opgeslagen op uw persoonlijke en beveiligde myRentokil website. Bij elke inspectie registreert onze servicemedewerker alles rechtstreeks in het systeem aan de hand van zijn zakcomputer. Hij noteert ook aanbevelingen die u helpen om problemen met ongedierte in de toekomst te vermijden. Op deze manier bent u steeds perfect op de hoogte van de stand van zaken en kunt u taken delegeren. Bovendien kunt u in myRentokil grafieken en rapporten genereren die u kunt voorleggen bij controles van het FAVV.

Voordelen van myRentokil:

- Een duidelijk dashboard met de door Rentokil getroffen maatregelen en de voortgang hiervan
- Een gedetailleerd overzicht van aanbevelingen dat inzicht geeft in de te nemen acties om risico's te verminderen
- Een zelf in te stellen rapportgenerator

Van expert tot expert

Meer informatie - www.rentokil.be/myrentokil - 0800 20 123Actua

"Ons pand is klein en smal maar Bossuyt haalde er het maximum uit."

05/09/2017

Op een steenworp van de waterlijn in Wenduine ligt Huis Avalanche, de patisseriezaak van Stephanie Mullebrouck en haar man Peter Bossier. Je kan er talloze lekkere gebakjes, chocoladecreaties en andere desserts kopen maar na een lange strandwandeling kan je er ook terecht voor een suikeropkikkertje in de bijhorende tea-room. Na vijftien jaar was het tijd voor een heuse make-over. “Bossuyt was de enige die ons echt verraste.”

Stephanie Mullebrouck: “We werkten al heel lang in hetzelfde interieur zonder ooit grote veranderingen door te voeren. Ons aanbod breidde met de jaren ook uit waardoor de indeling van de zaak niet meer optimaal was. Alles stond te veel op elkaar en dat stoorde ons. Gelukkig wisten we heel goed wat we wilden: netjes uitgestalde producten en een mooi geheel, maar ook een praktisch ingerichte ruimte om onze klanten snel te kunnen bedienen.”

 

"Het viel enorm op hoe professioneel Bossuyt omging met onze vragen en hoe de werknemers inspeelden op onze wensen. Dat vonden we belangrijk omdat de ruimte beperkt is: het pand is smal en diep. Bossuyt verraste ons dan ook met hun voorontwerp."Demonstraties

Willem Verlooy demonstreert bij VABA

04/09/2017

Op 24 oktober demonstreert patissier Willem Verlooy – bekend van Broodboetiek Verlooy uit Oevel – een programma rond eindejaarspatisserie bij VABA Sint-Aubertuscentrum. De demonstratie vindt plaats in het auditorium van Ter Groene Poorte in Brugge.

Praktisch: dinsdag 24 oktober, van 9.30 tot 16 uur, Ter Groene Poorte. Deelname kost 90 euro (inclusief lunch) of 65 euro (zonder lunch). Info en inschrijvingen: Hans D’heer, T. 050-40 30 20, hans.dheer@tergroenepoorte.beDemonstraties

Nieuwe opleidingen bij Alimento

04/09/2017

In het najaar pakt Alimento uit met twee nieuwe opleidingen voor bakkers en banketbakkers. De twee opleidingen vinden plaats bij Syntra Berchem.

4 oktober om 13 uur: ‘Evolutie van gerezen bladerdeeg’ met Guido Devillé, winnaar van Best Mondial du Pain 2016.

7 november om 13 uur: ‘Decoratietechnieken eindejaarsgebak’ met Willem Verlooy.

Inschrijven kan via: http://www.alimento.be/nl/zoek-een-opleiding?rubric=22Actua

Algist Bruggeman lanceert nieuwe toepassing op 1 kg blokgist

04/09/2017

Sinds augustus levert Algist Bruggeman zijn blokgist van 1 kg met een nieuwe toepassing. Met een snijdraad deelt het bedrijf de blokgist op in twee stukken van 500 g. Dat biedt de bakker meer gebruiksgemak. De nieuwe toepassing is beschikbaar bij Bruggeman+ 10 x 1 kg en bij Freeze Tolerant 10 x 1 kg en 3 x 1 kg. Op de verpakking geeft een pictogram aan hoe de bakker de blokgist kan halveren. Door de blokgist in de lengterichting vast te houden en uit elkaar te trekken, bekomt de bakker meteen twee gelijke stukken van een halve kilogram.

 

 Demonstraties

Eindejaarsdemonstratie

04/09/2017

Naar goede gewoonte pakken Boiron, Callebaut, Debic, Premium Gastronomie en Ranson weer uit met een reeks eindejaarsdemonstraties. Op het programma: Marijn Coertjens en Christa Muyldermans. Marijn is tweevoudig Belgian Chocolate Master en winnaar van de bronzen medaille op de Coupe du Monde en de World Chocolate Masters. Echtgenote Christa behaalde goud bij de Trophée George Boute.

De demonstraties beginnen om 13.30 uur (in Brugge om 14.30 uur):

18/9, Institut Emile Gryzon, Anderlecht

19/9, Ranson, Hoeselt

20/9, PIVA, Antwerpen

3/10, Ter Groene Poorte, Brugge

Deelname kost 30 euro. Inschrijvingen: jolien.soete@ranson.beActua

Patisserie Geers ontvangt Handmade in Belgium-label

04/09/2017

De Kortrijkse Patisserie Geers heeft uit handen van UNIZO het label Handmade in Belgium gekregen. Enkel wie aan de strikte criteria van dit authenticiteitslabel voldoet, komt in aanmerking. "Wij maken in onze bakkerij eigenlijk eetbare kunst", glimlacht zaakvoerder Johan Geers. De patisserie is de tiende onderneming uit Groot-Kortrijk die het label krijgt.
(Bron: KW) Actua

70 procent van het supermarktassortiment bestaat uit sterk bewerkt voedsel

04/09/2017

Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat 70 procent van het supermarktassortiment uit ‘ultra-processed foods’ bestaat. Ultra-processed foods zijn sterk bewerkt fabrieksvoedsel. Tot deze categorie voedsel behoren relatief veel ongezonde producten als frisdrank, snacks en fastfood. Vaak bevatten deze producten veel suiker, vet en zout, en weinig mineralen, vitaminen en vezels.
(Bron: EVMI)Chocolade

Nederland opent eerste winkel volledig in teken van hagelslag

04/09/2017

Als er iets is waar onze Noorderburen gek op zijn dan is het wel hagelslag. Het jonge merk Hagelswag brengt kwalitatieve fairtradechocolade als broodbeleg op de markt en opent nu ook de allereerste hagelslagwinkel van Nederland.
(Bron: Knack)

 

 

 Actua

De tarweprijs daalt door sterke oogsten, maar brood blijft maar duurder worden

04/09/2017

Dankzij verrassende opbrengsten en sterke oogsten in Rusland staat de wereldprijs van tarwe op het laagste punt van dit jaar. En die prijs blijft dalen. Maar of de consument daarvan profiteert? Opvallend genoeg gaat de prijs voor een brood alleen maar omhoog in de winkel de laatste maanden, zo schrijft de Telegraaf.
(Bron: Business Insider)Actua

De comeback van het zuurdesembrood: 'Acht euro voor een brood? Dat vind ik niet te duur

04/09/2017

Bakkerijen hebben het moeilijk in Vlaanderen. Dat geldt ook voor 'De Superette' in Bokrijk, van de Amerikaanse bakster Sarah Lemke. 'We zouden 300 zuurdesembroden per dag moeten verkopen om rond te komen. Op een goede dag zijn we al blij met 100 stuks.'
(Bron: Knack)Actua

AH test met WhatsApp: brood bestellen en klantenservice

04/09/2017

Vragen over openingstijden of het bestellen van een brood. Albert Heijn doet in diverse filialen een proef met Facebook Messenger en WhatsApp. "Leuk toch, om zo met je klanten te communiceren." Met name de broodservice is populair. Klanten die bijvoorbeeld pas 's avonds naar de winkel kunnen komen, kunnen via de app een brood reserveren. "Zo grijpen ze in ieder geval niet mis."
(Bron: RTL Nieuws)

 

 

 

 Actua

Albert Heijn introduceert glutenvrij dagvers brood

04/09/2017

Albert Heijn introduceert naar eigen zeggen als eerste supermarkt in Nederland dagvers glutenvrij brood uit een speciale bakkerij. Het dagverse glutenvrije brood komt uit een nieuw geopende bakkerij waar volkomen glutenvrij wordt gewerkt. Daardoor is volgens AH kruisbesmetting door niet glutenvrije producten uitgesloten. De gebruikte verpakkingen zijn extra dik en dubbel gesealed, dus ook buiten de bakkerij is volgens AH de kans op kruisbesmetting nihil.
(Bron: Distrifood)Actua

Eetgewoonten wijzigen in alle lagen van de bevolking

04/09/2017

In Nederland hoopt men dat Europa van zijn landbouwbeleid na 2020 een voedselbeleid wil maken. De nationale beleidsmakers sturen daarop aan, en de gerenommeerde onderzoeksinstelling Wageningen University & Research toont de weg met een publicatie van de professoren Pieter van ’t Veer, Krijn Poppe en Louise Fresco. Interessant is de argumentatie waarmee zij diverse misvattingen de wereld uit willen helpen. Om te beginnen het idee dat de verschillen in gezondheid die er bijvoorbeeld zijn tussen bevolkingsgroepen van verschillende sociale klassen een gegeven zijn waaraan niets te veranderen valt. Socio-economische verschillen in eetgewoonten en gezondheid lijken standvastig, maar veranderen, zij het dan traag.

(bron: VILT)Chocolade

Chocoladebeurs: Bruges in Choc

04/09/2017

Op 30 september en 1 oktober organiseert de Gilde van de Brugse Chocolatiers het evenement ‘Bruges in Choc’. Naast stands van diverse chocolatiers is ook voorzien in een uitgebreid randprogramma, met demonstraties, workshops, bodypainting, 3D-printing en een kinderatelier. ‘Bruges in Choc’ vindt plaats in de hallen van het Belfort op de Markt en is gratis toegankelijk. Meer info: www.brugesinchoc.beActua

Graanoogsten dalen door temperatuurstijging

04/09/2017

De wereldwijde opbrengst van maïs en tarwe daalt respectievelijk met gemiddeld 7,4 en 6 procent bij elke graad temperatuurstijging. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers berekend. Bij rijst en sojabonen is het effect kleiner: daar gaat het respectievelijk om een daling van 3,2 en 3,1 procent, zo blijkt uit de studie, die benadrukt dat er behoorlijke regionale verschillen genoteerd kunnen worden. In sommige regio’s, waaronder Frankrijk, worden zelfs hogere oogsten verwacht. 

(bron: VILT)Actua

Zes op tien bakkers verhogen prijzen

04/09/2017

In één jaar tijd is de groothandelsprijs voor melkerijboter verdubbeld. De bakkers rekenen de stijgende grondstofkosten door aan de consument. Dat is intussen volop aan het gebeuren, zo leert een rondvraag van Het Nieuwsblad. Begin 2016 kostte één kilo melkerijboter in de groothandel 2,75 euro, een jaar later was dat al 4,36 euro. Deze zomer overschreed de prijs de kaap van 6,50 euro. De aanhoudende prijsstijging is het gevolg van de groeiende vraag naar boter wereldwijd, terwijl het aanbod stabiel blijft. Een rondvraag van Het Nieuwsblad bij honderd Vlaamse bakkers leert dat zes op de tien hun prijzen al hebben aangepast, of dat binnenkort van plan zijn. Anderen kijken de kat nog wat uit de boom: zij wachten op advies van hun beroepsvereniging of houden de concurrentie in de gaten. Vooral de prijzen van koffiekoeken, croissants en taarten stijgen. De meeste prijs­verhogingen blijven beperkt tot 5 à 10 cent.

(bron: Het Nieuwsblad)Vakbeurs

Vakbeurs südback in Stuttgart

29/08/2017

Van 23 tot 26 september vindt in Stuttgart de bakkerij- en zoetwarenbeurs südback plaats. In totaal tekenen zevenhonderd nationale en internationale bedrijven present. Zij moeten meer dan veertigduizend vaklui naar Messe Stuttgart lokken. De organisatoren mikken met een gevarieerd programma ook op de Belgische bezoeker. De beursvloer bevindt zich op wandelafstand van de luchthaventerminal. Südback is dagelijks toegankelijk van 9u tot 18u. Een dagticket kost 30 euro in voorverkoop via www.messe-stuttgart.deActua

Dossche Mills daagt de creatieve bakker uit

14/07/2017

Tijdens de wedstrijd ‘Smaakmakers’ laten bakkers hun persoonlijke recepten beoordelen door een vakjury onder leiding van Guido Devillé. De bakkers kunnen punten scoren met de originaliteit, technische haalbaarheid en het commerciële potentieel van hun creatie. De creatie met de hoogste score krijgt een vaste stek in het Smaakmakers-assortiment van Dossche Mills. De winnaar krijgt bovendien 2.000 kilo van zijn eigen broodmengeling en een lokale mediacampagne ter waarde van 5.000 euro. Deelnemen kan online tot 7 oktober. Daarna volgt een proefdag met vijftien kandidaten, gevolgd door een bake-off met drie finalisten. Inschrijven kan via www.de-smaakmakers.comActua

'Twee broodjes op het strand': bakkerij levert tot op het zand

14/07/2017

Voortaan kan je broodjes, boterkoeken en taartjes laten leveren tot aan het strand. Studenten brengen per bakfiets en gestuurd door een GPS-systeem de bestelling ter plaatse. “Jobstudenten staan in rij om te mogen bezorgen”, zegt Luc David van bakkerij Decock. (Bron: Het Nieuwsblad)Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.Ons magazine