Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereiderLaatste berichten


Actua

Veiling Bakkerij Marc Jacobs

18/01/2018

Op donderdag 8 februari 2018 van 15u30 tot 17u30 zal in de Turnhoutsebaan 396 in Wijnegem de veiling plaats hebben van de bakkerij van Marc Jacobs. Het veiling huis Moyerson staat daarvoor in. Op maandag 29 januari 2018 kunnen de materialen tussen 15u30 en 17u30 bezichtigd worden. Het gaat om de faillissementsverkoop van diverse bakkerijmachines en -inrichting zoals een bakstraat WP-HATON, broodmachine HATON-WP, 2 broodovens HEINSERVICE, div. koelcellen, RATIONAL ovens en nog veel meer.
In het nieuws

Boulangerie Bloch op weg naar Antwerpen

14/01/2018

Boulangerie Bloch is al jaar en dag een bekende naam in Gent, maar binnenkort kunnen ook Antwerpenaren genieten van de producten van de bakkerij. Op 15 januari opent Bloch immers een vestiging in het station Antwerpen-Centraal.Wedstrijden

Wedstrijd Lekkerste Wafel op Horecava in Amsterdam brengt heel wat Belgen op de been

11/01/2018

Wie bakt de lekkerste wafel? Op de vakwedstrijd “Lekkerste Wafel” woensdag 10 januari kregen de  deelnemers de opdraht live drie identieke zoete wafels te bereiden en te presenteren. Iedereen kreeg 10 minuten. De Nederlander Thomas Rijsbergen van Hotel van Oranje in Noordwijk won met zijn Kokoswafel.

 

 Actua

Barry Callebaut bouwt twee productielijnen

10/01/2018

Barry Callebaut, ‘s werelds grootste chocoladeproducent, investeert tientallen miljoenen euro’s in zijn vier Belgische fabrieken. Het leeuwendeel gaat naar de vestiging in Halle. Het bedrijf wil er zijn expertisecentrum voor chocoladedecoratie uitbouwen. (bron: De Standaard)

 

 

 

 

 

 Trends

Chocolademarkt groeit

10/01/2018

De vraag naar chocolade stijgt. Dat zegt Barry Callebaut, de grootste producent ter wereld, bij de publicatie van zijn jaarresultaten. “De versnelling op de chocolademarkt is breed gedragen”, aldus CEO Antoine de Saint-Affrique. Klanten profiteren van de lage cacaoprijs. Vooral in de VS steeg de vraag naar chocolade, net als in het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Europa hinkt wat achterop. De jaaromzet van Barry Callebaut steeg met 1,9 procent tot 5,87 miljard euro.

 

(bron: Het Laatste Nieuws)Onderzoek & Trends

Chocolade beschermt tijdens sporten

10/01/2018

Onderzoek van de VUB heeft aangetoond aan dat het actieve bestanddeel van chocolade, zogenaamde cacao-flavonolen, oxidatieve stress verlaagt tijdens het sporten. Een lage hoeveelheid oxidatieve stress stimuleert de opbouw van je conditie, maar bij extreem zware inspanningen kan die oxidatieve stress schadelijk zijn voor het lichaam. Uit verschillende internationale studies waren de heilzame effecten van cacao-flavonolen al duidelijk geworden, maar de effecten op conditie en de inspanningen van sporters waren nog niet zo duidelijk. (bron: De Morgen)

 Actua

Roeselare krijgt 54 soorten pannenkoeken

10/01/2018

Aan het stationsplein in Roeselare openen Gunther Maes (44) en Marijke Paelinck (38) de deuren van ‘De Zoete Wever’. Op de kaart van het pannenkoeken- en koffiehuis staan 54 soorten pannenkoeken. Gunther en Marijke runden tot voor drie jaar een bakkerij in Hulste. (bron: Het Laatste Nieuws)Actua

Nieuwe kijk op eclairs

10/01/2018

Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde – de ondernemers achter de Wasbar – lanceren binnenkort luxeversies van de klassieke eclair via het nieuwe concept Chez Claire. Henau en Vandenbogaerde deden het idee op in Parijs. Ze beginnen met vestigingen in Antwerpen en Gent, waar ze een assortiment van dertien eclairs zullen aanbieden.

(bron: De Standaard)

 

 

 

 

 
Migranten overleven op lading Belgische chocolade

10/01/2018

In het Verenigd Koninkrijk zijn elf immigranten aangetroffen die opgesloten zaten in een vrachtwagen. Tien Irakezen en een Afgaan overleefden op de lading dure Belgische chocolade aan boord van de truck.

(bron: Het Laatste Nieuws)

 

 
Belgen maken pralines met olijfolie

10/01/2018

Wim De Bruyne en Sebastiaan Tips van het Gentse cateringbedrijf Coeur Catering combineren olijfolie met chocolade. Met hun eigen merk Pierrot presenteren ze een gamma van vijf pralines. De Bruyne en Tips werken samen met Lorenzo Colle, een jonge ondernemer met olijfboomgaarden in Spanje. De bitterzoete smaak van chocolade past naar verluidt perfect bij de volle smaak van de olijfolie. De pralines zijn vanaf eind januari te koop. (bron: Het Nieuwsblad)Actua

Bakker scoort dankzij ‘De Slimste Mens’

10/01/2018

In ‘De Slimste Mens’ had comedian Jens Dendoncker het over ‘de kruisraket’, een gebakje van bakker Geert uit Zwevegem: een eclair met suiker belegd en afgewerkt met slagroom en een stukje chocolade. “Plots stonden hier klanten in de zaak die naar onze ‘kruisraket’ vroegen”, klinkt het in de bakkerij. “Het gebakje hadden we al, maar onder een andere naam.” Sinds de uitzending biedt bakker Geert het als ‘kruisraket’ aan.

(bron: Het Nieuwsblad)

 

 

 Actua

Politie waarschuwt voor overvallen net voor sluitingstijd

10/01/2018

Eind december overvielen twee mannen een bakkerij in Harelbeke, net voor sluitingstijd. De overvallers stapten de winkel net voor sluitingstijd binnen en bedreigden de bakker met een mes. De bakker kon vluchten de deur van het atelier barricaderen. De overvallers dropen af zonder buit.

(bron: Het Nieuwsblad)

 

 

 Beurzen

Chocoladesalon in Brussel: 2 tot 4 maart

10/01/2018

Voor het vijfde jaar op rij verwelkomt Brussel het Chocoladesalon, voor een nieuw eerbetoon aan Belgische chocolade in al zijn vormen en gedaanten. Plaats van afspraak: Tour & Taxis, waar meer dan 130 deelnemers – chocolatiers, banketbakkers, confiseurs, ontwerpers en cacao-experts – aan de slag gaan rond het thema ‘avontuur’. Met dat thema brengt de beurs hulde aan de creativiteit en passie van de chocolatier.

 Wetgeving

UNIZO: Niemand heeft meer reden tot ongerustheid over zijn pensioen dan de zelfstandige

10/01/2018

Eind december betoogden de vakbonden in Brussel omdat ze vrezen voor de aantasting van de pensioenrechten bij werknemers en ambtenaren. "Uiteraard mogen werknemers en ambtenaren hun bezorgdheden uiten", aldus Johan Bortier, waarnemend gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Maar intussen heeft niemand meer reden om zich zorgen te maken over zijn pensioen dan de zelfstandigen."

 

 Onderwijs - Opleiding

Ambacht & Business: seminarie en trendtours

10/01/2018

Ben je klaar om het verschil te maken? Met dat uitgangspunt ging eerder dit jaar het opleidingstraject Ambacht & Business van start. Het initiatief speelt in op een duidelijke behoefte, zo bleek al snel. Daarom komt er in 2018 een vervolg, met een iets gewijzigde formule.

 

 

 
Eerste echte Vlaamse online bakkerij?

10/01/2018

Bakkerij ’t Pistoleeke uit Tienen is de eerste online bakkerij in Vlaanderen. Klanten kunnen er online bestellen en krijgen die bestelling daarna thuis geleverd – of op een afhaalpunt – via Bpost. Wie wil bestellen moet daar wel tijdig aan denken: vandaag besteld is morgen gebakken en overmorgen geleverd. In het assortiment bevindt zich brood, chocolade, snoep en speculaas. Momenteel loopt er bij ’t Pistoleeke een testproject, waarbij de bakkerij tijdelijk geen verzendingskosten aanrekent.

 In het nieuws

"Met Bossuyt zaten we direct goed. We zijn gehoord in onze wensen. Dat telt."

08/12/2017

Wie dag en nacht in z'n zaak werkt, weet wat er anders en beter kan. Bakker Steven Wauters en zijn echtgenote Katrien Deroose wilden meer comfort. Bossuyt Shop Interiors luisterde naar hun wensen en deed er nog een schepje bovenop. 

 

 

 

 Onze nieuwsbrief

Een eenvoudig mailtje naar info@evolution.be, met vermelding 'Inschrijving Brood & Banketmail' volstaat. Je ontvangt dan maandelijks alle vaknieuws en sectorweetjes in je mailbox!Abonneer u

U kan zich abonneren als professional door een mailtje te sturen naar m.witdouck@evolution.beOns magazine