Brood & Banket

Tijdschrift van de Belgische brood- en banketbakker, chocolatier, confiseur en ijsbereider



Laatste berichten


Actie

Uw zaak optimaal beschermd tegen vliegende insecten

23/05/2017

LUMNIA: de nieuwe norm in vliegenbestrijding
Vliegende insecten horen niet thuis bij een bakker, chocolatier, patissier of confiseur omdat ze allerlei ziektes overbrengen. Preventieve maatregelen treffen is dus een absolute MUST. Rentokil lanceert de nieuwe norm in vliegenbestrijding: LUMNIA - de eerste elektrische vliegenvanger met ledtechnologie die nog effectiever en sneller vliegen vangt op een hygiënische manier. Bovendien verbruikt het toestel gemiddeld 61% minder energie dan een traditioneel toestel. Lumnia help u om te voldoen aan de HACCP-normen.
Van expert tot expert - Meer informatie: www.rentokil.be/lumnia - tel. 0800/20.123



Actua

Myriam Minne bakt de beste taart

23/05/2017

Myriam Minne (52), een foodblogster uit Lochristi, heeft met haar crème-bruléetaart met rode vruchten de nationale taartbakwedstrijd van het Belgische taartenmerk Tarte à Moi gewonnen. Haar taart werd als beste gekozen uit 200 inzendingen uit het hele land. Myriam Minne wint een tuinfeest voor veertig mensen en haar taart ligt nu permanent in het aanbod van Tarte à Moi in heel het land, onder meer in de winkels van Delhaize. (Bron: Het Nieuwsblad)



Actua

Glutenvrij eten verhoogt de kans op obesitas

23/05/2017

Voedsel dat is aangepast voor mensen die lijden aan coeliakie bevat vaak meer vet en minder proteïne, en heeft geen enkel voordeel voor wie de darmaandoening niet heeft. Integendeel, zo blijkt uit een nieuwe studie waarover The Guardian bericht. (Bron: De Morgen)



Actua

Mechelse Broodbroeders bakken voor abonnees

23/05/2017

Johan was traiteur in bijberoep. Steven ging nu en dan een handje toesteken, en tijdens het schillen van de aardappelen werden wilde broodplannen gesmeed. Van het ene kwam het andere, en in februari 2015 werden de eerste broden, in een semi-professionele oven in de keuken bij Johan, gebakken. ‘Dat was toen voor een 15-tal abonnees. Maar die mensen brachten nieuwe klanten aan en al snel werd de keuken van Johan te klein.’ Het thuisbakken werd in november van dat jaar vervangen door het huidige atelier in Mechelen. (Bron: Mo*magazine)



Social Media

Survival brood populair op sociale media

23/05/2017

Op Pinterest zie je normaal hippe recepten verschijnen die er allemaal heel lekker uitzien en waarvan het water je spontaan in de mond begint te lopen, maar het trending 'survival bread' of 'overlevingsbrood' ziet er allesbehalve sexy uit. Toch is het aan een opmars bezig op sociale media. Reden: je kunt het een jaar lang bewaren. (Bron: Het Nieuwsblad)

 

 

 

 

 

 

 



Vakwedstrijden

Bart Schelstraete en Joran Defossez vertegenwoordigen België op Mondial du Pain

23/05/2017

In oktober vindt de prestigieuze wedstrijd Mondial du Pain plaats in Nantes. Twee jaar geleden kaapten Frank Van Vaerenbergh en Jens De Jonghe er de bronzen plak weg. Op de daarop volgende 'Best of Mondial du Pain' mochten Guido Devillé en Lars Tilburgs zelfs het hoogste schavotje betreden. Dit jaar zorgt het team van vzw Aspirant Baker opnieuw voor een ijzersterke afvaardiging met Joran Defossez (Europees kampioen jonge bakkers in 2014) en Bart Schelstraete. De deelnemers zijn collega’s bij Bakkerij Sint-Anna in Zottegem.



Actua

Bakker Etienne gaat na 38 jaar met pensioen

23/05/2017

Etienne Vincx (61) en Rose-Marie Lambrechts (59) doen zondagnamiddag de deur van hun bakkerswinkel op de Aarschotsebaan 181 in Berlaar-Heikant voor de allerlaatste keer dicht. Het bakkerskoppel gaat na exact 38 jaar met pensioen. (Bron: Het Nieuwsblad)



In memoriam

Merveilleuse-bakker Robert Lampaert overleden

23/05/2017

De bekende bakker Robert Lampaert is overleden. Robert hield tot 1990 samen met zijn echtgenote Jeannine De Baerdemaeker een patisseriezaak in de Boelare open en was bekend voor zijn merveilleuses (ijstaarten), mille-feuilles en Frans brood. (Bron: Het Nieuwsblad)



Actua

Topchefs creëren exclusieve Land Rover Defender pralines

23/05/2017

De Land Rover Defender heeft sinds kort zijn eigen chocolade versie. Sterrenchefs Sergio Herman, David Martin, Gert De Mangeleer en Jonnie Boer maakten samen met chocolatier Dominique Persoone elk een unieke praline met een eigen smaak en invulling, gemaakt in de vorm van de Land Rover Defender. De chocolade Defenders zijn exclusief te koop in de winkels van The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen.

 



Actua

Donutwinkel is nieuwste hotspot in Antwerpen

23/05/2017

Joris (43) en Caroline (41) uit Grembergen openen op de Oudaan in Antwerpen ‘Hoeked Doughnuts’: een shop vol met verse, handgemaakte donuts. De twee hadden nood aan een nieuwe uitdaging en sloten de deuren van hun bakkerij in Grembergen. En zo werd de bakker met een voorliefde voor patisserie, een doughnutier. Joris en Caroline haalden hun inspiratie uit tripjes naar New York en Londen, want daar vind je donutshops op vrijwel élke hoek van de straat.

 



Actua

Kobe Desramaults opent bakkerij in Bokrijk

23/05/2017

Op 25 juni opent Kobe Desramaults zijn eigen bakkerij in het openluchtmuseum van Bokrijk. Desramaults verkoopt zijn aanbod in een nieuwe superette. Het gaat onder meer om een speciaal zuurdesembrood, gemaakt met ingrediënten uit de omgeving. Verder heeft Desramaults plannen om in Limburg rond te trekken met foodtrucks om Bokrijks Brood op de markten aan de man te brengen. (JV)

 



Actua

Nieuw directieteam voor Ter Groene Poorte

23/05/2017

Huidig algemeen directeur Raph Van Loocke stopt op 1 september als algemeen directeur van Ter Groene Poorte. Op hetzelfde moment gaat adjunct-directeur pedagogie Frank De Wilde op pensioen. Iris Cornette, huidig directeur van de bakkerijschool, volgt Raph Van Loocke op als algemeen directeur van de school. Christine Dhondt, huidig adjunct-directeur, volgt Frank De Wilde op en wordt directeur van de hotel- en slagerijschool.



Actua

Belgisch bedrijf gaat chocolade 3D-printen

27/04/2017

Miam Factory is opgericht in samenwerking met het Smart Gastronomy Lab van de Universiteit van Luik. Het is de eerste Belgische start-up die met 3D-printers chocoladevormen maakt. De duur van het printproces kan variëren van tien minuten tot drie uur. Nadien is de chocolade direct klaar voor consumptie. Onlangs printte het bedrijf nog chocolade bierflesjes voor de nabijgelegen brouwerij Bertinchamps. Het is ook mogelijk logo's, foto's of tekst te laten graveren in macarons of chocolade. (bron: Data News)



Chocolade

België derde Europese exportland van chocolade

27/04/2017

België heeft vorig jaar 250.000 ton chocolade en chocoladerepen uitgevoerd. Daarmee is ons land in Europa goed voor de derde plaats, na Duitsland (540.000 ton) en Nederland (270.000 ton). In totaal voerden de Europese lidstaten vorig jaar zowat 2 miljoen ton chocolade uit. (bron: De Morgen)



Chocolade

Chocolatier Hannes D’Heedene is West-Vlaamse Starter van het Jaar

27/04/2017

Unizo heeft de onderscheiding van West-Vlaamse Starter van het Jaar toegekend aan chocolatier Hannes D’Heedene uit Deerlijk. Hannes genoot een opleiding in Ter Groene Poorte in Brugge en werkte meer dan tien jaar bij diverse chocolatiers. Vorig jaar stampte hij samen met zijn vader een eigen zaak uit de grond. Chocolaterie Hannes D’Heedene biedt naast chocolade ook patisserie aan.
(bron: Made in West-Vlaanderen)

 



Actua

Kweker en bakker bedenken worstenbroodje met asperge

27/04/2017

Remco Beekman van het Nederlandse bedrijf Brabantsche Worstenbroodjes heeft samen met Aspergekwekerij Verhoeven een variant op het traditionele worstenbroodje bedacht. Het worstenbroodje met asperge is verkrijgbaar tot het einde van het aspergeseizoen, op 24 juni. In het broodje zit zowel gehakt als asperge. Het aspergekookvocht verwerkt de bakker in het deeg van het broodje, zodat de aspergesmaak optimaal tot zijn recht komt. ‘Het resultaat mag er zijn’, zegt Beekman. ‘We hopen zowel liefhebbers van worstenbroodjes als asperges te verrassen met deze nieuwe delicatesse.’ (bron: Bakkerswereld)



Product

Dauphine breidt dessertaanbod uit

27/04/2017

Na de recente introductie van enkele broodinnovaties, voegt Dauphine nu ook enkele nieuwe dessertproducten aan het diepvriesassortiment toe. Het bedrijf stelt een nieuwe generatie donuts voor, met een verbeterd recept, tot twee dagen na het ontdooien verkoopbaar en beschikbaar in een aantal nieuwe smaken. Het gaat onder meer om cacao met amandel en chocolade met hazelnoot, beide met een crunchy afwerking. Verder neemt Dauphine in het assortiment ook vier nieuwe botercakes van 280g op. Naast de ‘gewone’ botercake zijn er ook versies met rabarber, Belgische chocolade en Belgische appel.



Actua

Bakker Bertie bakte afscheidstaart Tom Boonen

27/04/2017

Bakker Bertie Van Zele uit Bassevelde bakte de taart voor het afscheidsfeest van Tom Boonen. “Ik maak vaker speciale taarten. Via Facebook waren de ploegleiders bij mij terechtgekomen”, zegt hij. “Ze gaven richtlijnen hoe de taart er moest uitzien. Ik verwerkte de kasseien, de piste en een mooie foto van Tom Boonen in de taart. De fietsen op de taart zijn met de hand gespoten.” http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170410_02827301



Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.


 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.



Ons magazine