Klant verkiest duurzame, milieuvriendelijke verpakking

Linnen tas die herbruikbaar is

Verpakking is belangrijk, maar mag tegelijk niet overheersen. De verpakking moet het product nog beter tot zijn recht laten komen. Ze moet het product beschermen en bewaren – en er dus perfect op zijn afgestemd. Tegelijk blijft de prijs van de verpakking liefst zo laag mogelijk.

 

Ook in relatie met de consument blijft het gebruik van verpakking een evenwichtsoefening. De klant wil kleinere porties, die hij makkelijk mee kan nemen en die vlot consumeerbaar zijn. Die kleinere porties moeten uiteraard netjes verpakt zijn. De verpakking mag bovendien ook een zekere uitstraling hebben. Chocolaatjes in een zakje komen niet zomaar op tafel. In een mooi doosje kan het wel. We zien dat veel bakkers en chocolatiers daarom de voorkeur geven aan transparante verpakking: dozen met een deksel, kokers, transparante vouwdozen of kartonnen dozen met een transparant deksel.

Maar: trop is teveel. Het gebruik van te veel verpakkingsmateriaal wekt ergernis op. Twee sandwiches in een papieren zak, met daar nog eens een plastic zakje rond? Dat is niet meer van deze tijd. Als bakker kun je op die evolutie inspelen door de klant een herbruikbare, linnen tas aan te bieden. Op die manier duikt de naam van de zaak ook nog eens extra in het straatbeeld op…

 

Voorlopig geen verbod op plastic zakjes in Vlaanderen

In februari kondigde minister van omgeving, natuur en landbouw Joke Schauvliege een verbod op plastic wegwerpzakjes aan. Bij de stemming in de Vlaamse regering stak Open VLD daar een stokje voor. Schauvliege wil er er naar eigen zeggen werk van maken om plastic te bannen uit het milieu, waar het voor grote problemen zorgt. Ze blijft voorstander van een verbod, omdat vrijwillige afspraken volgens de minister tot nog toe niet hebben geleid tot het verdwijnen van de plastic zakjes. Bart Tommelein van Open VLD verkiest een andere oplossing dan een verbod. Hij wil de zakjes voor eenmalig gebruik betalend maken, wat de vraag automatisch zou doen dalen. Feit blijft dat het gebruik van plastic zakjes een aflopend verhaal is. In Brussel is het sinds september verboden nog plastic wegwerpzakjes te gebruiken. Wallonië voerde vorig jaar al een verbod in.

Koekjes in milieuvriendelijke verpakking

cookies in sustainable wrappings
Koekjes in duurzame verpakking

De Nederlandse koekjesproducent Van Eigen Deeg introduceert een duurzame en milieuvriendelijke verpakking. Het papieren zakje is vervaardigd uit landbouwafval. Aan de binnenkant zit een laagje cellulose. De etiketten zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar en composteerbaar papier. “Voor het bedrijf is de keuze voor de milieuvriendelijke verpakking een logische volgende stap, net zoals we voor onze koekjes ook enkel verantwoorde ingrediënten gebruiken”, klinkt het. De verpakking is een ontwikkeling van het Nederlandse bedrijf Bio4Pack. De zakjes mogen na gebruik bij het groente-, fruit- en tuinafval. Na drie maanden is de verpakking volledig afgebroken. (bron: Verpakkingsmanagement)

 

 

Tekst: Dries Van Damme