Eerste oogst Belgische biobaktarwe van ketenproject Colruyt geslaagd

De eerste biobaktarwe van het Belgisch ketenproject van Colruyt is geoogst en kwalitatief goed bevonden om er bloem van te malen voor de productie van Belgisch biobrood. Begin dit jaar kondigde de supermarktketen een samenwerkingsproject aan met vijf bio-akkerbouwers, een bloemmolen en een bakkerij. Die samenwerking zal ertoe leiden dat de consumenten straks in Colruyt biobrood van Belgische bodem zullen kunnen aankopen.

Colruyt Group wil de biobaktarwesector in ons land ondersteunen én tegelijk werk maken van een breed Belgisch assortiment in de winkelrekken. Daarom engageerde de groep zich in een Belgisch ketenproject met 8 Belgische partners om kwalitatieve biobaktarwe te telen en te verwerken tot biobrood dat van a tot z Belgisch is. Vooraf werden tussen de partners van de keten (landbouwers, molenaar, bakkerij en retailer) duidelijke afspraken gemaakt over prijs, kwaliteit en volumes. Samen zaaiden ze 12 hectare biobaktarwe in, geografisch verspreid over België.

Kwalitatieve oogst

De eerste biobaktarweoogst van het Belgisch ketenproject is ondertussen binnen, weliswaar iets later dan voorzien door de slechte weersomstandigheden tijdens de zomer. Van alle partijen biobaktarwe werden stalen afgenomen om de kwaliteit ervan na te gaan. Voor de kwaliteitscontrole baseerde Colruyt Group zich op een aantal marktconforme parameters zoals het hectolitergewicht, de Zelenywaarde en het eiwitgehalte van de tarwe. Op basis van de resultaten van de onderzochte stalen, kunnen we met enige fierheid bevestigen dat zowel de zomertarwe als de wintertarwe bakwaardig zijn of van voldoende kwaliteit om er bloem van te malen en brood mee te bakken. Slechts één partij werd afgekeurd omwille van stuifbrand. Al de rest zal gebruikt worden voor het bakken van Belgisch biobrood.

100% Belgisch biobrood bij Bio-Planet

De baktesten bij de molenaar zijn eveneens goed bevonden en één partij baktarwe is ondertussen gemalen en klaar om er brood van te bakken. De overige partijen bakwaardige tarwe worden in stockage geplaatst bij de landbouwer om op afroep te gebruiken. De bakkerij bakt er biobrood van 500 gr en 800 gr van én biostokbrood, allemaal van a tot z Belgisch en te verkrijgen bij Bio-Planet vanaf begin december. Dit 100 % Belgisch biobrood wordt toegevoegd aan het assortiment van de 31 winkels en de webshop van Bio-Planet.

Meerwaarde voor de landbouwers

In het ketenproject werden vooraf duidelijke afspraken gemaakt tussen de partners over volume, kwaliteit en prijs.  Alle landbouwers zijn zeker van hun afzet aan een vooraf afgesproken prijs. De oogst was goed en het rendement lag zelfs iets hoger dan verwacht. Met deze positieve informatie op zak werd beslist om het volume voor volgend jaar op te schalen. Tot 15 november zal er opnieuw Arminius en Mochus wintertarwe ingezaaid worden om volgend jaar in de zomer te oogsten. We zijn ervan overtuigd dat dit ketenproject de Belgische biobaktarwesector een boost zal geven en andere bioakkerbouwers ertoe zal aanzetten om te kiezen voor kwalitatieve biobaktarwerassen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.