Hoe bakten de mensen vroeger?


 Naast de molen van Oelem/Ranst komt er door de medewerking van de heemkundige kring “De Brakken” straks ook een bakkershuisje. Vrijwilligers werken de plannen van Luc Verachtert uit. Maar ze vrezen dat ze dit jaar nog niet klaar zullen zijn met het project.

“Met de bouw van het bakkershuisje bleven we binnen de afmetingen van vroeger, dus we hoefden geen architect in te huren. Ik maakte de plannen op millimeterpapier en we zijn nu al een maand bezig. We hebben een subsidie ​​van 7.000 euro ontvangen, maar we proberen alles zo goedkoop mogelijk te doen. We hebben de stenen en pannen van gebouwen uit de 16e en 17e eeuw kunnen recupereren en samen met de andere molenaar Jan Nys heb ik een cursus ovenbouw gevolgd en ook veel literatuur nageplozen over dit onderwerp. “

“Oelegem heeft blijkbaar een gerucht de ronde gedaan dat we met de bakkers concurrentie zouden aandoen met dit project, maar daar is nauurlijk geen sprake van. Twee keer per maand komt er een activiteit in de bakkerij. Klassen en verenigingen kunnen omen kijken hoe brood vroeger gebakken werd. De oven is gemaakt van hout en elk brood smaakt een beetje anders, afhankelijk van waar het brood in de oven zch bevindt. Op de ene plaat wordt het harder gebakken of net minder hard.”

Verachtert durft niet te voorspellen wanneer het gebouw klaar zal zijn “Eerst dachten we dit jaar klaar zouden zijn, maar het zal niet waar zijn. Zeker wordt het volgende jaar.” Op de provinciale molendag van 25 augustus kunnen geïnteresseerde partijen naar ons komen tussen 13 en 17 uur. De molen is ook open op de tweede en laatste zondag van de maand. “

Bron: GVA

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.