Le Pain Quotidien begint zonder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De bakkerijketen Le Pain Quotidien werkt aan een “Pain Quotidien bis”. Doordat de keten in een faillissementsprocedure zit, verkoopt ze haar Amerikaanse en Britse dochterondernemingen aan franchisenemers via een masterfranchise.

Le Pain Quotidien zal volgende week een herstructureringsplan voorleggen aan de Brusselse Rechtbank van Koophandel. De keten was al beschermd tegen schuldeisers door een OMA-procedure. Volgens De Tijd en L’Echo wil de hoofdaandeelhouder van Cobepa zijn activiteiten voortzetten in een nieuwe vorm die bekend staat als ‘Pain Quotidien bis’.

Bescherming tegen schuldeisers

Het nieuwe gebouw zal alle winkels in België en Frankrijk, alle merkrechten, de productiefaciliteit en de franchiseovereenkomsten overnemen. De eigenaar Cobepa heeft ook de 80 miljoen euro bankschuld van Pain Quotidien gekocht.

In de praktijk zou er in het begin echter niets veranderen: Noch de werkgelegenheid in België, noch de meeste internationale franchisenemers zouden erdoor worden getroffen, aldus de zakenkranten. Alleen op de Amerikaanse en Britse markt zullen er grote veranderingen plaatsvinden.

Hoop voor de franchisenemers

Het vorige nieuws dat Le Pain Quotidien zijn Britse activiteiten zou verkopen, is nu bevestigd. Amerikaanse restaurants beleven een gelijkaardig lot: het netwerk creëert in beide landen een masterfranchisesysteem, zodat de formule in deze landen actief kan blijven – maar financieel volledig gescheiden wordt van de kopgroep. In de Verenigde Staten worden al “vergevorderde gesprekken” gevoerd met een overnamekandidaat.

Personeel

Dit zal waarschijnlijk leiden tot een aanzienlijke personeelsinkrimping: Voor de coronacrisis had de bakkersgroep 90 Amerikaanse en 26 Britse restaurants; vandaag de dag zijn dat er respectievelijk 50 en 15 restaurants. “We geloven dat dit de onzekerheid over de toekomst van Le Pain Quotidien zal wegnemen en dat de groep in staat zal zijn om schoon schip te maken”, zegt Cobepa.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.