Duurzaamheid is voor de bakkerij van de 21ste eeuw erg belangrijk.

Tal van aspecten binnen het bedrijf kunnen vanuit een duurzame visie anders bekeken en uitgewerkt worden. Denken we maar aan energieverbruik, ingrediënten, afval enz.

Energie

cookies out of the oven in bakery
In een bakkerij kan de restenergie vrijgegeven door de oven, koel- en vriesinstallaties en de andere machines nogmaals gebruikt worden.

In een bakkerij wordt veel energie verbruikt door de oven, koel- en vriesinstallaties en de andere machines. Een groot deel van de energie die vrijkomt kan hergebruikt worden. De restwarmte kan dienst doen om de winkel en het water mee te verwarmen. De overgebleven warmte gaat dus niet verloren!
Maar ook op vlak van verlichting kan bespaard worden. Door sensoren te plaatsen laat je het licht bijvoorbeeld enkel branden als er iemand aanwezig is in bepaalde ruimtes en het atelier.

 

 

 

 

Ingrediënten

Bakkers kunnen er alles aan doen om hun ecologische voetafdruk te verlagen. Werken met producten uit de eigen streek is daar een voorbeeld van. Denken we maar aan kaas, boter, fruit, melk en graan. Dit betekent dat er minder transport nodig is om de grondstoffen te vervoeren. Een aantal van deze leveranciers verwerken de grondstoffen met minimale toevoegingen en smaak- en kleurstoffen.

 

 

Afval

Het scheiden van afval is ook een belangrijke factor. Zo kan er een deel van het afval worden hergebruikt en is er minder restafval. Ook dubbelzijdig printen en nadenken over wat er geprint moet worden is een taak die wij onszelf opleggen. Dit zorgt weer voor een besparing van het papier.

bag made out of natural fiber
Met milieuvriendelijke en duurzame verpakking verlagen we onze ecologische voetafdruk

 

 

Verpakking

Maar ook over de verpakking kan worden nagedacht. Teveel verpakkingen meegeven aan de klant wordt niet langer geapprecieerd. Lees ons artikel in B&B, september 2017 over verpakking in de bakkerij. 

Nuttige pagina’s: