Finale Belgisch kampioenschap Aspirant Baker op Bibac Plus is volop aan de gang

Vandaag vindt de finale van het Belgian Championship Aspirant Baker, een wedstrijd voor jongeren van 16 tot 21 jaar, die een bakkerijopleiding volgen plaats op Bibac Plus. Deze wedstrijd is er voor jonge bakkers met ambitie. De jury beoordeelt hier de productie van alle jonge studenten!

De jongeren bijten op Bibac Plus de spits de spits af met de wedstrijd ‘Aspirant Baker’, waarbij tal van broden door een professionele jury worden gekeurd!
Guido Devillé zorgt ervoor dat de wedstrijd Aspirant Baker perfect geolied loopt.

Eerder dit jaar vond de eerste selectie voor ‘Aspirant Baker’ plaats. Een Nederlandstalige en een Franstalige groep van elk 16 kandidaten namen het tegen elkaar op. Daar werden uiteindelijk acht finalisten uit geselecteerd, slechts vier per landstaal. Deze acht finalisten strijden vandaag en morgen om de titel!

Vandaag, zondag 22 september, werkte de eerste groep zijn producten af en toonde die aan de jury. Gisteren hadden zij zich al twee uur kunnen voorbereiden. Vandaag kregen zij zeven uur om alle opdrachten af te werken. De eerste groep van vier kandidaten is nu klaar. Morgen heeft de tweede groep zeven uur tijd om de producten – die zij vandaag konden voorbereiden – af te werken. En dat zijn er heel wat. De opdracht was zwaar en bestond uit het maken van vier brioches, vier kleine broodjes, enkele stokbroden en fantasiebroden, een nutritioneel brood en natuurlijk ook een sierstuk. Het thema was het circus!

Jury

De jury beoordeelde rond 15 uur alle afgeleverde producten van de eerste groep. En zoals altijd lag het niveau hoog. De jonge broodbakkers kennen reeds hun stiel. Een moeilijke opdracht is altijd weer om het sierstuk binnen het korte tijdsbestek klaar te krijgen. En dat lukt soms wél. Of soms ook weer niet. Of het stuk is geen lang leven beschoren en valt in elkaar, zoals nu ook weer bij een groep het geval was.

Mondial du Pain

Belangrijk is dat er op deze beurs Bibac Plus ondertussen een training plaatsvindt voor de Mondial du Pain. In Frankrijk, meer bepaald in Nantes strijden 18 landen (waaronder België) later dit jaar om een finaleplaats. Alleen de zes beste landen mogen doorgaan. De laatste zes jaar was België daar altijd bij. “Dit jaar hopen we natuurlijk opnieuw op een finaleplaats, zodat we straks in Peru bij The Best of Mondial du Pain om de titel kunnen strijden. Wij wonnen in Taiwan, waren een paar keer derde en werden tweede in China. Het moet dit jaar opnieuw lukken”, aldus Guido Devillé.

 De opdracht van deze laatste wedstrijd is vrij identiek aan die van de Aspirant Bakers. Maar in deze wedstrijd wordt er nog een extra taak opgelegd: het maken van een biologisch brood. En het thema is hier niet circus maar een voorstelling geven van je eigen land via een sportevenement. Het Belgische team koos dit jaar voor Francorchamps !

Tweede wedstrijd

Op dinsdag 24 september vindt er een tweede finale plaats, nl. die van het Belgisch Kampioenschap Richemont Club. “Drie deelnemers zullen er strijden om de titel van Belgisch Kampioen Bakkerij 2019 en vijf deelnemers zullen strijden om het Belgisch Kampioen Vienoisserie 2019”, aldus organisator Richemont Club. Ook wordt er een prijs uitgereikt voor de Beste croissant.