Is de opleiding tot broodsommelier iets voor jou?

Wijnsommeliers verdiepen zich onder andere in de aroma’s, kleurschittering en tactiele kenmerken van wijn om het best passende glas te serven bij de maaltijd. Maar dat mandje brood op tafel? Daarvoor geldt versheid vaak als enige criterium. Dat moet anders, menen broodsommeliers. Net als wijn-, bier- of watersommeliers (ja, die zijn er ook!) verdiepen zij zich in alle aspecten van een product om bijvoorbeeld de restaurantbeleving naar een hoger niveau te tillen. Om de titel ‘broodsommelier’ te krijgen, studeerden ze af aan de Akademie Deutsches Bäckerhandwerk in Weinheim, Duitsland.

Die opleiding bestaat al 15 jaar, maar pas sinds 2023 kan je haar in het Engels volgen – handig voor wie de Duitse taal niet genoeg beheerst om de technische lessen te volgen. Op de website van de academie lees je dat je door de opleiding een broodexpert wordt in jouw regio – ook voor de media – en toetreedt tot de internationale community van broodsommeliers.

Drie modules vereisen dat je naar Duitsland afreist, de overige vinden online plaats. Voor de volledige opleiding tel je 6.920 euro neer, en nog eens 125 euro per nacht voor de modules waarbij je in Duitsland verblijft. Voor alle duidelijkheid: het gaat om een extra diploma. Je dient al een bepaalde kwalificatie op zak te hebben als je je wil inschrijven.

Benieuwd? Alle informatie lees je zelf nog eens na op de website.

Foto: Jan Darthet

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.