De Brusselse chocolatiers beoefenen voortaan een erkende ambacht. Dat maakten Brussels staatssecretaris Ans Persoons en Brussels schepen Anaïs Maes bekend in de Sint-Hubertusgalerij in hartje Brussel. “Het werd hoog tijd dat we de traditie en het ambacht van de Belgische chocolade in onze Brusselse erfgoedlijst opnamen”, vertelt Ans Persoons. Tegelijk is het Brusselse Gewest het eerste dat de chocoladecultuur toevoegt aan de erfgoedlijst.
Op dit moment gaat het om regionaal erfgoed, maar mogelijk is dit een stap richting een erkenning als nationaal erfgoed. Als ook Vlaanderen en Wallonië het ambacht erkennen, zou dat dan weer een opstap zijn richting internationale erkenning als UNESCO-werelderfgoed. Dat zou een mooie erkenning zijn voor het vakmanschap in onze sector, en een sterke troefkaart bij het promoten van Belgische chocolade in het buitenland.
Intussen zijn er ook inspanningen om de Vlaamse broodcultuur te laten opnemen in de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Ook die leiden mogelijk op langere termijn naar nationale erkenning, en naar een opname in de Unesco Representatieve Lijst van het immaterieel erfgoed. De aanvraag kan je ondersteunen door een QR-code te scannen.
Foto: Cabinet Ans Persoons



