Kwart eeuw knecht bij zelfde bakker: uniek!

Een kwart eeuw. Zo lang is de 44-jarige Christophe Delvoy al bakkersknecht in bakkerij Sint-Anna in Zottegem. “Schrijf maar op, dat is uniek, zeker in onze stiel. Maar ik mag hier mijn ding doen en heb kansen gekregen om te groeien en bij te leren. Waarom zou ik dan veranderen”, vraagt Christophe zich luidop af.

Elk dag vroeg uit bed en werken bij hoge temperaturen. Het is niet verwonderlijk dat bakkers moeite hebben om een goede knecht te vinden. Met Christophe Delvoy wrijven ze zich bij bakkerij Sint-Anna dan ook in de handen. De Zottegemnaar is deze zomer 25 jaar in dienst en is van plan dat nog lang te blijven. “Tijdens zijn studies aan de bakkerijschool CERIA in Anderlecht kwam Christophe hier aankloppen om stage te lopen. Daarna werd hij onze vaste weekendmedewerker. Dat verliep zo goed dat hij nadien ook vast in dienst kwam. Christophe heeft alle veranderingen in de bakkerij vanop de eerste rij meegemaakt”, vertelt bakker Bart Schelstraete. Hij schat de bakkersknecht dan ook heel hoog in. “Christophe is iemand met heel veel talent. Hij streeft altijd het allermooiste en allerbeste na. Vooral in gebak en chocolade want brood is niet echt zijn core business. Als hij eens niet bezig is met zijn passie voor patisserie dan kan je hem op zijn vrije momenten vinden bij vrouw en kinderen, voor wie hij door het vuur zou gaan”, looft Bart zijn knecht.

Patisserie en chocolade

Het respect is wederzijds want Christophe ziet geen enkele reden om ander werk te zoeken. Vanuit het centrum van Zottegem kan hij ook te voet naar zijn werk. “Dan ben ik goed wakker als ik moet beginnen”, grapt Christophe. “Mijn specialiteiten zijn patisserie en chocolade. Brood bakken is inderdaad niet mijn ding omdat ik niet goed tegen de hitte kan. Daarom ben ik blij dat ik hier mijn ei kwijt kan.” In die 25 jaar heeft Christophe de bakkerswereld serieus zien evolueren. “Vroeger bakte ik rijst- en confituurtaarten. Nu zijn dat allemaal speciale gebakjes en pralines. Verse chocolade maken, in al zijn vormen, doe ik nog het liefst van al. Enkele jaren geleden nam ik deel aan een wedstrijd en won ik de publieksprijs. En vorig jaar kreeg ik van mijn baas nog de kans om een cursus te volgen waar ik beeldhouwwerken uit chocolade leerde vervaardigen. Bart moedigt mij soms aan om deel te nemen aan nog meer wedstrijden maar dat is niet echt voor mij weggelegd. Ik sta niet graag in the picture. Geef mij maar de luwte van een bakkerij waar ik ongestoord en ongeremd mijn fantasie en kunsten kan botvieren”, besluit Christophe.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.