Wie een ijsje of chocolade proeft, beseft allicht niet dat Solvay daar voor iets tussen zit. De chemiegroep is wereldwijd de grootste leverancier van synthetische vanille. “Zonder die vanille zou chocolade en ijs nooit dezelfde lekkere smaak hebben.”

Echte, natuurlijke vanille, afkomstig uit de vanille-orchidee, is haast onbetaalbaar. “Voor een kilo wordt vandaag 500 dollar betaald”, vertelt Corinne Duffy, productmanager bij Solvay Aroma Performance. “Dat is vooral te wijten aan het feit dat 80% van de natuurlijke vanille afkomstig is uit Madagaskar. Veel oogsten mislukken en voor veel vanilleboeren is die activiteit niet winstgevend. Wereldwijd bedraagt de jaarlijkse productie 1.500 tot 2.000 ton: te weinig om aan de vraag te voldoen.”

Al decennialang is Solvay bezig met de ontwikkeling van synthetische vanille. Op vraag van de chocolade- en voedingsbedrijven wordt steeds meer naar natuurlijke ingrediënten gezocht. Zo produceert Solvay synthetische vanille op basis van rijstvliesolie. “Zo kunnen we constante kwaliteit leveren en zijn de prijzen relatief stabiel”, geeft Corinne Duffy mee.

19.000 ton per jaar

De totale markt van synthetische vanille wordt op 19.000 tot 20.000 ton per jaar geschat. Welk marktaandeel Solvay inneemt, wil de groep niet kwijt. Maar met drie fabrieken (Frankrijk, VS en China) is Solvay wel de nummer 1. Alle grote voedings- en chocoladebedrijven zijn klant, want de vanille wordt behalve in paaseitjes ook gebruikt in taart, koekjes, frisdranken, ijs en zuivel en ontbijtgranen. (FrD)

Bron: hln