Vraag jouw energiesteun aan voor 16 januari 2023!

Ondernemingen die geconfronteerd worden met stijgende energie-uitgaven kunnen vanaf nu financiële steun aanvragen bij de Vlaamse Overheid. Deze steun moet gezonde ondernemingen continuïteit bieden en hen vrijwaren van faillissement. Je kan een aanvraag indienen tot 16 januari, om 12u00, via de website van VLAIO. 

 

Lees aandachtig de handleiding.

Wie komt in aanmerking voor energiesteun?

Ondernemingen met vestigingen in Vlaanderen met een operationeel verlies in het vierde kwartaal van 2022 omwille van hoge energiekosten.

Je bent…

  • een gezonde onderneming
  • in 2021 uitgekomen op minimum 7500 euro energiekosten in jouw Vlaamse vestiging(en)
  • operationeel verlieslatend in het vierde kwartaal van 2022


Bedrag

25% tot 35% van de in aanmerking komende meerkosten voor gas en elektriciteit in het vierde kwartaal 2022.

Er onderscheiden zich 3 steuncategorieën:

Categorie a: 25% op de meerkost* van het vierde kwartaal 2022, beperkt tot 80% van het operationele verlies van dat kwartaal en tot maximaal € 500.000. Zelfstandigen (eenmanszaken) behoren steeds tot deze categorie.

Categorie b voor energie-intensieve ondernemingen: 30% op de meerkost van het vierde kwartaal 2022, beperkt tot 80% van hun operationele verlies van dat kwartaal en tot maximaal € 4.000.000.

Categorie c voor energie-intensieve ondernemingen actief in energiegevoelige sectoren: 35 % op de meerkost van het vierde kwartaal 2022, beperkt tot 80% van hun operationele verlies van dat kwartaal en tot maximaal € 7.500.000.

* de definitie van meerkost vind je via deze link.  

Strikte voorwaarden 

BELANGRIJK! Steun is alleen mogelijk onder deze strikte voorwaarden:

  • De onderneming blijft gedurende 5 jaar actief in de Vlaamse vestiging(en) waarvan de energiekosten werden gesubsidieerd.
  • De onderneming keert in de periode van 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2023 geen dividend uit.
  • Een onderneming met een RSZ-tewerkstelling van meer dan 10 personen zet niet meer dan 35% van het personeel tijdens het vierde kwartaal 2022 op tijdelijke werkloosheid omwille van de verhoogde energiekosten.
  • Een onderneming die tot het toepassingsgebied van een energiebeleidsovereenkomst (EBO) behoort, tekent hierop in en leeft de voorwaarden na.

Deze maatregelen zullen al zeker van toepassing zijn voor het laatste kwartaal van dit jaar. Eventueel ook in het eerste kwartaal van 2023, indien de Europese Commissie het tijdelijke crisiskader verlengt. 

Bakkrers Vlaanderen blijft echter aandringen bij de regering op meer gerichte maatregelen, gezien de energiecrisis onze sector bijzonder hard treft

Bron: Bakkers Vlaanderen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.