Knocks Polderbrood erkend als 100% West-Vlaams streekproduct

Het Knocks Polderbrood van ‘Bakkerij Philippe’ is sinds eind juli 2021 officieel erkend als streekproduct uit West-Vlaanderen. Het broodje is gemaakt van tarwe uit de Zwinpolders op vijf kilometer van de bakkerij. Ruim een half jaar na de lancering van het “Knocks Polderbrood” vormt deze erkenning de kers op de taart voor bakker Kristof Van Haecke!

Bakker Kristof Van Haecke lanceerde het brood eind 2020. Vanaf dag één was het een groot succes. Het brood wordt gemaakt van tarwe uit de Zwinpolders, landbouwgrond gelegen op slechts 5 kilometer van de bakkerij. Kristof had de idee om een lokaal product op de markt te brengen. Dit moest zowel voor hem, de consument als de landbouwer goed zijn. De coronacrisis – waarbij het belang van lokaal kopen – voor iedereen duidelijk werd, zorgde voor het spreekwoordelijke duwtje in de rug. Er werd vaart gezet achter het project. Het Knocks Polderbrood kwam eind 2020 in de rekken van bakkerij Philippe te liggen. Dit (h)eerlijk brood is het resultaat van een mooi Knokke-Heists korte-ketenverhaal van akker tot bakker.

Het geheim van het Knocks Polderbrood

Sinds 1 juli 1999 baat bakker Kristof Van Haecke de Bakkerij Philippe uit in de Dorpsstraat 83 te Westkapelle (deelgemeente van Knokke-Heist). Vandaag runt hij die samen met zijn vrouw Carline Note en hun zoon Maxim: “Ik heb het recept van het Knocks Polderbrood heel eenvoudig gehouden. Ik wilde de volle smaak van de tarwe behouden. Op de weidse polders van het Hazegras in de Zwinpolders teelt Bart Lanckriet van de Zoete Polder het graan op een duurzame manier met respect voor natuur en milieu. Na de oogst wordt het graan schoongemaakt en gemalen in het binnenland. In een ideale wereld zou dit ook in Knokke-Heist gebeuren”, legt Kristof uit. “Maar er is eenvoudigweg geen molen in de onmiddellijke omgeving die dergelijke hoeveelheden kan verwerken. De samenstelling van het brooddeeg met de speciale tarwe van hoge kwaliteit – een Duitse variëteit – en het grof zeezout is opvallend sober. Het brood wordt erg gesmaakt. Voor boer en bakker, maar zeker ook voor de consument is dit een win-win-verhaal!”

100% West-Vlaams

Eind juli ’21 werd het Knocks Polderbrood door POM West-Vlaanderen officieel erkend als streekproduct. “We hebben deze titel zeker niet zomaar gekregen,” benadrukt Kristof. “De inspecteurs bezochten de bakkerij (controle hygiëne, fifo, bedrijf- en warenkennis, enz) en onderwierpen het brood aan een grondige analyse. Het streekproduct is herkenbaar door zijn opschrift “Knocks” en heeft een eetbare broodzegel met opschrift 100% West-Vlaams. Elke dag worden er hier zo’n 100 broden verkocht. Het gebeurt vaak dat we ’s morgens al door onze voorraad heen zijn en we de klanten moeten teleurstellen. In de hoevewinkel van de Zoete Polder bij de landbouwer Lanckriet is het brood ook te koop!”

Beelden: Facebook Bakkerij Philippe

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.