Alleen nog patisserie voor Vanderbeek

De gekende bakkerij van Vanderbeek in Mechelen is na meer dan een halve eeuw gestopt met de verkoop van brood. Michel Vanderbeek (50 jaar) brengt voortaan enkel nog patisserie. “We gaan terug naar onze roots. Een beslissing die we vanwege de coronacrisis versneld nemen”, aldus Vanderbeek.

Patisserie Vanderbeek, opgericht in 1766 in Kortrijk, is sinds 1939 een bekende naam in Mechelen. “Maar sedert enige tijd verkopen we geen brood, sandwiches of koffiekoeken meer. Het is een radicale beslissing die niet van de ene op de andere dag werd genomen. We hadden dit al voor de coronacrisis beslist, maar de koerswijziging is nu in een stroomversnelling geraakt”, legt Michel Vanderbeek uit.

“Ik ben net 50 geworden, en we denken dan al eens na over hoe het verder moet met onze leven, onze zaak … Een succesvol bedrijf met een geweldig aanbod, veel klanten en een fijn, maar groot personeelsteam brengt veel stress en drukte met zich mee. Voor mijn vrouw Ann Donneux (49) werd het een beetje té stressvol. Kort na de lockdown in maart besloten we de bakkerij te sluiten, hoewel de overheid dat geenszins vroeg. We wilden dat alles tot in het kleinste detail in orde zou zijn. Bovendien gingen net op dat moment een aantal personeelsleden op pensioen, waaronder mijn rechterhand in het atelier”, legt Michel uit. “Op dat moment gebeurde er dus plots heel veel!”

Een kleiner team

Inmiddels heeft zijn concept vorm gekregen. Vanderbeek gaat verder met een kleinere ploeg. De focus ligt voortaan enkel op patisserie. “Dit brengt ons terug naar onze roots, de geschiedenis van ons bedrijf. Het begon allemaal in 1766 met banket en confiserie. Halverwege de jaren zestig begon mijn vader met de verkoop van brood omdat ook steeds meer bakkers patisserie gingen verkopen”, legt Michel uit. “Je vindt hier een zeer breed gamma patisserie. Klanten kunnen voor speciale wensen inzake banket (verjaardagstaarten, trouwtaarten, enz. ) steeds contact met ons opnemen. En verder tref je hier tal van specialiteiten, zoals bokkenpootjes, pain à la greque, boterspeculaas, dessertkoekjes en petitfours,” legt Michel uit. “Hartige bereidingen, zoals saucijzenbroodjes en quiches worden ook steeds populairder.’ Je kan hier dus ook bij Vanderbeek voor terecht. En natuurlijk is er dan ook nog het gamma pralines van Godiva.

Pâtisserie Vanderbeek is doordeweeks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 8.30 tot 18.00 uur en op zondag van 8.30 tot 14.00 uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.