Nederlandse Retail vermeldt voortaan percentages in meergranenproducten

Albert Heijn, Jumbo, Plus en Lidl accepteerden de stelling van foodwatch, Aldi volgde pas na dwang

De Nederlandse consumentenwaakhond inzake voeding, foodwatch boekte een klein succesje inzake de meergranenproducten. Op verzoek van foodwatch gaven Albert Heijn, Jumbo en Plus vrijwel direct aan om voortaan de percentages van de granen in die producten te zullen vermelden. Ook Lidl volgde schoorvoetend. Alleen Aldi ontkende de wettelijke verplichting, maar draait nu toch bij nadat de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) daarop aandrong.

Aan een tarwebrood, -beschuit of -cracker werden vroeger enkele korreltjes andere granen toegevoegd en dan werd er met koeien van letters ‘meergranen’ op gezet en de prijs werd navenant verhoogd. Vervolgens werd ook nog eens de wettelijk verplichte vermelding van de graanpercentages in de ingredi├źntenlijst weggelaten, zodat niemand verhaal kon maken. In Nederland is dat nu definitief voorbij door de actie van foodwatch.

Karakteristieke ingredi├źnten

Europese regels bepalen dat, bij ingredi├źnten die karakteristiek zijn voor producten, in de ingredi├źntenlijst duidelijk moet worden gemaakt om welke hoeveelheid het dan gaat. Denk aan een aardbeidrank waarbij in de ingredi├źntenlijst moet staan hoeveel aardbei er echt in zit. Dit geldt ook voor de ‘meergranen’ in meergranenproducten.

Deze wettelijke verplichting wordt ten onrechte vaak overtreden. Zo kunnen fabrikanten verdoezelen dat er amper ‘meergranen’ in hun product zitten. Op verzoek van foodwatch gaven Albert Heijn, Jumbo en Plus al aan de percentages van de granen voortaan te gaan vermelden. Ook Lidl volgde nadat foodwatch erover schreef en de publiciteit opzocht. Aldi ontkende de wettelijke verplichting en tegen hen diende foodwatch dan ook een handhavingsverzoek in bij de NVWA. Die liet weten:

ÔÇťDe NVWA deelt het standpunt van foodwatch dat het percentage van de granen in het meergranen pannenkoekenmeel gekwid (Vermelding van de kwantitatieve ingredi├źnten declaratie ) moet worden. De NVWA heeft dit aan ALDI doorgegeven, en ALDI heeft aangegeven dat ze hieraan gehoor zal geven en het etiket voortaan ook gaat aanpassen.ÔÇŁ

Supermarkten & producten vermelden voortaan percentage

Uiteindelijk gaan dus alle grote producenten en supermarkten eerlijker communiceren over meergranenproducten, al was er soms procedurele dwang voor nodig.

Ook gaven enkele fabrikanten, waaronder Albert Heijn, Bolletje en Dr.Oetker, aan meer andere granen naast de tarwe in de producten te gaan stoppen. Zij sluiten zich aan bij de richtlijn van de bakkers om minimaal 10% andere granen te gebruiken. Nog steeds weinig maar meer dan de paar korreltjes die er nu soms in zitten.

Zie hieronder een voorbeeld van de aanpassingen: