Bakkerij Heidi produceert twee types brood met lokale tarwe als hoofdingrediënt

Twee jaar geleden dacht Geert Vanderheyden van de bekende Heidi-bakkerij in Sint-Katherina-Lombeek over de korte keten na en over lokale granen voor zijn eigen brood. Ideaal om de kwaliteit binnen zijn boodbakkerij te garanderen. Vandaag verkoopt hij twee broden ‘Fonske’ en ‘Jeanneke’, geproduceerd met lokaal graan.

Twee unieke broodsoorten die niet alleen in Sint-Katherina-Lombeek zijn gebakken, maar waarvan het graan ook enkele kilometers daar vandaan werd geteeld, dat is het unieke verhaal van bakkerij Heidi!

Duurzame granen

“De tarwe die we gebruiken voor die twee broden is duurzaam verbouwd door een lokale boer die iets verder woont”, legt Geert Vanderheyden van Heidi’s bakkerij uit. “De tarwe wordt wél eerst nog naar Halle gebracht, naar de Dedobbeleer-molen, waar enkele andere lokale tarwevariëteiten eraan worden toegevoegd zodat we een perfecte kwaliteitsmix bekomen.”

Geen gist

“We voegen geen gist toe aan het deeg om het te laten rijzen. Onze zelfgemaakte natuurlijke gist is vervult die taak,” zegt Geert. “Het fermentatieproces in onze koelkasten kan dus tot twee of drie dagen duren. Maar het kost nu eenmaal tijd om een echt volle smaak te krijgen.”

Knapperige korst

Het resultaat is een Fonske, puur wit brood zonder conserveringsmiddelen en de voltarwe versie “Jeanneke”. “Beide broden hebben een mooie korst, zoals goed ouderwets brood,” zegt Geert. “Volgens Geert zijn deze lokale initiatieven vooral belangrijk om het “ambacht” te tonen en zich daarmee te onderscheiden!”