Belgische Puratos wil op Mars brood maken

Als een menselijke kolonie zich op Mars vestigt, kan het Belgisch brood eten. Puratos, de leverancier van ingrediënten voor bakkerijen, ontwikkelt samen met NASA en ESA een broodbereidingstechniek die is aangepast aan de rode planeet.

Als we het hebben over “moonshots” – deze grootschalige, risicovolle en potentieel “verstorende” langetermijnprojecten – denken we over het algemeen aan grote technologiebedrijven als Google. Maar Puratos heeft nu iets speciaals. In haar laboratorium op hetzelfde adres als haar hoofdkwartier in Groot-Bijgaarden, doet de Belgische leverancier van ingrediënten voor bakkerij-, banket- en chocoladeproducten, onderzoek naar de productie van brood op Mars. Op dit moment – nog steeds hypothetisch – met de gedachte dat er zich daar binnen enkele tientallen jaren een kolonie Aardbewoners zal vestigen. “Het is moeilijk om op Mars genoeg voedsel te voorzien”, zegt CEO Daniel Malcorps. We kijken hoe we kunnen bijdragen tot het oplossen van dit probleem”.

Samenwerking met Nasa, ESA en ROSCOMOS

Voor dit project staat Puratos in contact met NASA, het American Space Institute en zijn Europese en Russische tegenhangers, respectievelijk ESA en Roscomos. De CEO blijft echter vaag over hoe deze samenwerking is gestructureerd. “We maken geen deel uit van een van beide consortia, maar we hebben overeenkomsten met alle drie de organisaties. De samenwerking verloopt goed. Maar ik kan je nu niet meer vertellen.”

Twee miljard

Als het project succesvol is, zal Puratos zijn internationale karakter ruilen voor de status van interplanetaire speler. Vorig jaar verkocht Puratos zijn producten in meer dan 100 landen, met een omzet van bijna € 2 miljard. De producten zijn onder andere margarine, bakkerijverbeteraars, broodmixen en bakvullingen. Tot de klanten van Puratos behoren zowel de lokale bakker als grote industriële bakkerijen zoals La Lorraine. Europa vertegenwoordigt ongeveer 50% van zijn omzet.

Investeren

“We werken al een jaar aan het Marsproject’, zegt Malcorps. In ons laboratorium hebben we een container geïnstalleerd waarin we brood proberen te bereiden. We dromen ervan om dit type container naar Mars te sturen.” Puratos heeft het exacte bedrag van haar investering niet bekendgemaakt. “We investeren 100 miljoen euro per jaar, waarvan een deel bestemd is voor het Mars-project.

Ook op aarde bruikbaar

Deze “ruimtelijke” ervaring lijkt op een science fiction roman. Malcorps zegt verder niets. “De mensen denken dat we gek geworden zijn. Maar alles wat we van dit project leren kan op aarde worden gebruikt. Zo streven we er bijvoorbeeld naar om in de grote steden graan in containers te telen in de grote steden.


“Alles wat we van dit project leren kan ook op aarde worden toegepast.”
Daniel Malcorps
CEO van Puratos


Zuurdesem – de grote specialiteit van Puratos – speelt een belangrijke rol in dit project. De bacteriën in deze fermenten verhogen het brood en vormen een alternatieve oplossing voor gisten. “Het is moeilijk om gisten te produceren op Mars, daarom hebben we gekozen voor zuurdesem”, vervolgt Malcorps. Hij kan putten uit de enorme zuurdesembank die het bedrijf in 2013 bouwde in de grensstad Saint-Vith. “We bewaren 115 verschillende zuurdesems uit 20 landen.”

De toekomst van brood ligt bij het zuurdesem

Volgens Puratos – die geen gist verkoopt – ligt de toekomst van brood in gist. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren al zes zuurdesemfabrieken gebouwd, waarvan twee in België. Er worden vijf kleine locaties verwacht. Ook dit jaar zal de groep nieuwe fabrieken openen in Bulgarije en Turkije. “Puratos is de wereldleider in zuurdesem”, zegt Malcorps. We zijn zelfs de enige grote producent in de Verenigde Staten”.

Zuurdesem & Puratos

Puratos is ook sterk afhankelijk van zuurdesem voor haar financiële resultaten. Naast de technologie en de externe groei zou de productie van zuurdesem moeten bijdragen tot een stijging van de omzet van Puratos tot 5 miljard euro in 2030.

“Niet alleen is zuurdesembrood beter, het heeft ook een goede textuur en een langere houdbaarheid dan gistbrood. Dit is belangrijk in een tijd waarin mensen vaak op onregelmatige tijdstippen eten en onderweg.”
Jens Cardinaels

Bron: L’Echo

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.