Chocoladen figuurtjes in de vorm van een oehoe bij bakkerij Steurs in Geel

Uit de professionele handen van bakker Peter Steurs is een chocoladen oehoe geboren. Hij werkt nog verder aan een ontwerp voor een ontbijtkoek en een brood. Maar waarom een oehoe, vraag je je wellicht af? Wie in Geel woont weet dat vast en zeker wel. Daar hebben afgelopen winter een paar oehoes hun stek gevonden en een koopeltje heeft er zich zelfs genesteld, midden in de stad. Het nest en de drie jonge oehoes kregen de aandacht van de hele bevolking en het zette bakker Peter aan het denken: hoe kon hij zijn eigen zoete versie van het oehoe-verhaal vertellen?

Sinds december is men in Geel in de ban van enkele oehoes die zich op de markt rond de Sint-Amandskerk hebben gevestigd. Dit is uniek omdat de oehoe een zeldzame uilensoort is. Het is trouwens ook de grootste uilensoort die we in ons land hebben. Meestal verblijft een oehoe in mergelgrotten en -groeven en maakt daar een nest. Maar één oehoe-paar heeft een nestje gemaakt in de plantenbak van een Nederlander Jos Baart die in Geel woont en werkt en op een dakappartement leeft in het centrum. In een soort inham aan zijn leefkamer, in een plantenbak, legde het oehoe-vrouwtje haar eitjes. Op paaszaterdag zijn er drie jongen door hun eierschaaltjes heengebroken. Genoeg voor Jos van het dakappartement om dat te posten op Facebook. Toen brak de hel los. De oehoe-kuikens werden – midden coronacrisis – the thalk of the town.

Uniek natuurgebeuren.

Peter Steurs staat in Geel bekend om zijn originele broden, om zijn bijzondere samenwerking met regionale producenten en om zijn verrassende nieuwe producten. De oehoes zijn ondertussen wél verhuisd naar het natuurcentrum in Opglabbeek. Maar in het centrum van Geel leven ze verder in de bakkerij van Peter Steurs in kleurrijke chocoladen figuurtjes.

De chocolaatjes zijn verkrijgbaar in twee kleuren. Let op: Peter gaf het figuurtje rechte oren, dus het is echt wél degelijk een oehoe. Ondertussen denkt hij verder over andere variaties: een brood, een koekje en een uil-vormige marsepein. “Ik ben al begonnen met een grote oehoe in marsepein te maken in het gezelschap van drie kleine oehoe’s. Ik heb het snel aan mijn assortiment toegevoegd. En ook het brood krijgt geleidelijkaan vorm. Ik heb nog niet de juiste vorm voor het koekje gevonden.

Beeld: facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.