De comeback van de marshmallow….

Na de cupcake, de donut en popcorn is marshmallow de nieuwe delicatesse om een sterke comeback te maken. Niet noodzakelijkerwijs in de pastelroze versie, zoals we gewend zijn, maar in een verfijnde versie, omhuld met de beste Belgische chocolade en veeleer bestemd voor fijnproevers dan voor kinderen. En zelfs hun veganistische versie is niet langer een uitzondering. Wie zal verbaasd zijn?

Marshmallow is een zachte traktatie gemaakt van maïssiroop, eiwit, gelatine en Arabische gom. Het product is zeer oud. Toen, zo’n 4000 jaar geleden de marshmallow voor het eerst bereid werd, bestond er nog geen gelatine, maar er werd wél marshmallowsap (althaea officinalis) gebruikt. Destijds was dat gereserveerd voor koningen en de elite. En dat bleef zo tot de uitvinding van gelatine aan het eind van de 19e eeuw. In Parijs werden marshmallows verkocht in apotheken en werden ze gebruikt om keelpijn te verzachten. Vanaf de jaren vijftig werd de marshmallow zeer populair in Amerika, waar hij op de barbecue werd geroosterd voordat hij werd gedegusteerd.

Van stoer cowboysnoepje tot stijlvolle marshmallow

Het zou de Butter Baked Goods, een kleine bakkerij in Vancouver, Canada zijn die de marshmallow als elitair snoepje terug invoerde. In 2009 begonnen ze daar mini-marshmallows in allerlei smaken – pistache, kokosnoot, passievrucht te maken. En het werd een succesverhaal!

“Vandaag de dag bieden we een breed scala aan marshmallows in een meer volwassen gastronomische versie.”

In België vind je deze specialiteit vandaag al terug in tal van confiseriezaken. Ook Pierre Marcolini startte er twee jaar geleden mee en creëerd tal van versies van marshmallows met smaken als citroen, pistache, yuzu en natuurlijk alle varianten van chocolade.