Grégory Ferreiro Sanchez van Puur in Temse: “Ik werk niet met mixen!”

Samen met zijn vriendin Liese Audenaert (21 ) opende Grégory Ferreiro Sanchez (23 ) onlangs bakkerij Puur in de Scheldestraat in Temse. Het jonge koppel nam deze bakkerij over van Philip Van Uden (49) en Natasja Baetens (50). “Ik werk niet met mixen. Ik geef mijn brood alle tijd.”

“Grégory stamt uit een lange traditie van bakkers. “Na mijn studie ben ik meteen in een bakkerij gaan werken”, vertelt hij. “Ik heb nu de tijd gevonden om onze droom te verwezenlijken en een eigen zaak te beginnen met mijn vriendin Liese, die ondertussen ook al wat ervaring heeft als bakkerijverkoopster en net klaar is met haar bachelorstudies.”

“Met mijn werk in het atelier ga ik echt terug naar de goede oude tijd,” zegt Grégory. “We gebruiken geen mixen. Daarom bieden we ook geen Vita+ of Waldkorn-broden aan. Ik werk met lokale ingrediënten, bijvoorbeeld meel van de Temse-molens”. Ter illustratie vertelt hij over zijn producten. “Ons speltbrood is bijvoorbeeld gemaakt van 100% spelt. Onze pistolets worden gemaakt met melk, niet met water en melkpoeder” .

Veel tijd …

“Ik begrijp waarom bakkers mixen gebruiken,” zegt Grégory. “Ik heb twee keer zoveel tijd nodig ommijn brood te bereiden. Reken maar uit, als je dubbel zoveel broden in eenzelfde tijd … of andere producten kunt gaan make. Ik ben dan ook 16 uur per dag bezig” , verduidelijkt Grégory. Hij schuwt ook niet om enkele felle uitspraken te doen: “Het brood uit de supermarkt is soms beter dan het brood uit een bakkerij. Daar kunnen ze soms zo hard pushen om alles klaar te hebben, terwijl ze in een fabriek de broden nog de nodige tijd geven. Maar er zijn natuurlijk bakkers die heel goed werk leveren en topproducten op de markt brengen.”, zegt Grégory, die in de loop der jaren heeft gezien hoe je producten op de ouderwetse, ambachtelijke kunt maken. “Ik heb ook een kleine stage in Parijs gelopen en daar kun je de allerbeste broden kopen.”