Allergie voor bloem doet Bakker stoppen

De bakkerij Philip Van Uden in Temse werd op 30 september gekocht door het jonge echtpaar Grégory Ferreiro Sanchez (23) en Liese Audenaert (21). De vroegere eigenaars Philip en zijn vrouw Natasja moesten na 20 jaar de prachtige bakkerij verlaten vanwege een allergie voor huistofmijt en bloem. Grégory en Liese zijn al van plan om een nieuwe weg in te slaan met de bakkerij en hun ondernemersdroom te realiseren.

Sinds 2 maart 2000 runden Philip Van Uden (49) en Natasja Baetens (50) de bakkerij in de Scheldestraat in Temse: “We waren zelf 30 jaar oud toen we het bedrijf overnamen. Mijn man heeft 20 jaar lang elke avond in de bakkerij gewerkt en al onze eigen broden en taarten gebakken. Met mijn ervaring als boekhouder heb ik de administratie verzorgd en ik vond het ook leuk om in de winkel te zijn”, zegt Natasja. “Anderhalf jaar geleden werd ik plotseling ernstig ziek. Ik was immers allergisch geworden voor blome en huistofmijt. Iets wat blijkbaar vaker gebeurt met mensen in de bakkerijwereld. We hebben verschillende artsen geraadpleegd en veel medicijnen geprobeerd, maar niets hielp. Uiteindelijk hebben we in april van dit jaar besloten het bedrijf te verkopen.

Philip en Natasja schakelden Finactor, een bedrijf dat overnames begeleidt in. “Vanaf de eerste dag konden we goed met ze werken. Ze staan ook bekend om het runnen van kleine bedrijven en hebben in het verleden al eens de verkoop van een vriend van ons afgerond.


Jong, maar ervaren

De verkoop werd uiteindelijk ondertekend op 30 september. De nieuwe eigenaars zijn Grégory Ferreiro Sanchez en Liese Audenaert. “Ik ben op 15 jarige leeftijd begonnen met werken in een bakkerij als student en heb ook een opleiding als bakker gevolgd”, legt Grégory uit. “Na mijn studie ben ik meteen in een bakkerij gaan werken. Ik heb eindelijk de tijd gevonden om onze droom na te jagen en een eigen zaak te beginnen met mijn vriendin, die ook ervaring heeft als bakkerijverkoopster en net klaar is met haar bachelorstudies.

De beslissing om te kopen werd snel genomen. “Een bakkerij opstarten vanaf nul is alleen mogelijk met een goede ondersteuning die je financieel kan helpen. De machines zijn erg duur. Het was dus ideaal voor ons om dit succesvolle bedrijf over te nemen.


Zakendoen in eigen beheer

Hoewel Liese uit Temse komt, had het echtpaar nooit een voet in de bakkerij gezet. “Het feit dat we Philippe en Natasja nooit de zaak hebben zien runnen, wordt beschouwd als een positief punt”, vertelt het jonge koppel. “Op deze manier kunnen we onze eigen weg bewandelen. We willen terug naar het pure vakmanschap. Er zijn geen taarten met 10.000 lagen en smaken die je niet kunt proeven, maar een eenvoudige frambozentaart die echt naar frambozen smaakt. We werken ook met de bloemmolens van Temse. Waarom ver lopen, als je lokaal kwaliteitsproducten kunt kopen?

Hun jonge leeftijd is een voordeel voor het koppel. Grégory: We horen vaak mensen die een eigen zaak hebben zeggen: “Waren we maar eerder begonnen ….”. We zitten nog steeds vol vuur en energie om ons bedrijf tot een succes te maken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.