De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een reeks aanbevelingen opgesteld over onze eetgewoonten. Het doet dit op basis van de Food Based Dietary Guidelines (FBDG), een 88 pagina’s tellend wetenschappelijk rapport van een 30-tal Belgische experts.
De 12 aanbevelingen in dit nieuwe FBDG-advies gelden voor de volwassen bevolking en zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke bevindingen. Ze zijn praktisch en houden rekening met de eetcultuur van de bevolking, aldus de HGR.
Volkorenbrood en producten
Ten eerste wordt aanbevolen om, afhankelijk van de energiebehoefte, ten minste 125 gram volkorenproducten per dag te consumeren. Om de voordelen van volkorenproducten te benutten, verdient het de voorkeur dat ze geraffineerde graanproducten zoals volkorenbrood in plaats van wit brood, volkorennoedels in plaats van witte pasta, enz. vervangen en dat ze worden gebruikt om de voordelen van volkorenproducten te maximaliseren.
Deskundigen wijzen erop dat er in ons land alleen met betrekking tot het etiket “volkoren” enkel normen bestaan m.b.t. brood. Een brood met deze naam moet volledig, dus 100% van volkorenmeel worden gemaakt. In het geval van andere voedingsmiddelen kan de term “volkoren” vrij gebruikt worden.
- Eet dagelijks 250 gram fruit.
- Eet dagelijks minstens 300 gram groenten
- Eet wekelijks peulvruchten
- Eet dagelijks 15 tot 25 gram noten of zaden
- Kies voor producten arm aan zout.
- Consumeer tussen 350 en 520 ml melk of melkproducten
- Eet één tot twee maal per week vis of schaal- en schelpdieren
- Beperk de consumptie van rood vlees.
- Beperk bewerkt vlees’
- Beperk alle mogelijk dranken met toegevoegde suiker
- Verkies oliën, smeerbare vetten en zachte of vloeibare bak- en braadvetten
Geef als eerste een reactie