Lekkerste speculaas te vinden bij banketbakkerij Vanderbeek in Mechelen

De 50-jarige banketbakker Michel Vanderbeek is al de zevende generatie, want een van zijn voorouders stichtte in 1766 een bakkerij in Kortrijk. De klanten komen nog steeds van over de hele wereld voor de speculaas die hier bijzonder lekker is. Het recept werd ook van generatie op generatie doorgegeven.

“Bakten ze al speculaas in 1766? De kans isgroot. Het recept is in ieder geval van generatie op generatie overgeleverd. We maken dikke speculaas, en daarmee lijken onze producten vooral op het speculaas uit Hasselt en omstreken. Een van mijn voorouders werkte in het Limburgse Tongeren, dus het is mogelijk dat het recept daar is ontstaan”, legt Michel uit.

De beste boter

“Wat zijn mijn geheimen voor die excellente speculaas-koekjes? De kwaliteit van de boter is erg belangrijk, je moet met de beste boter werken. Ik gebruik vooral kaneel voor de smaak. Er is ook een beetje gember en nootmuskaat, maar dat is maar een klein beetje. In de loop van het jaar maken we koekjes in hartvorm, maar op het einde van het jaar beperken we ons tot de Sint-figuren.

We kennen Mechelaars die hier speculaas komen kopen en die naar het einde van de wereld sturen, naar familie van hen.

Oude mallen

“Onze oude, houten mallen hebben allemaal een naam. Er zitten grote en kleien tussen. Die zijn ook van generatie op generatie doorgeven.

Adres: Banketbakkerij Vanderbeek Steenweg 36, 2800 Mechelen

Foto’s: Facebook Banketbakkerij Vanderbeek