Na 130 jaar sluit maalderij Dossche in Deinze

Maalderij in Deinze sluit

De maalderij van Dossche aan de Leie sluit haar deuren
Maalderij Dossche in Deinze sluit

De bekende maalderij van Dossche Mills in Deinze sluit de deuren in de zomer van volgend jaar, na ruim 130 jaar. Ook in Nederland gaan twee vestigingen dicht.

Sluiting Deinze

Door de sluiting van de vroegere Molens van Deinze aan de Leie en het Schipdonkkanaal verliezen 39 werknemers hun baan. De maalderij bestaat al meer dan 130 jaar – de oorsprong gaat terug tot 1875 – maar procedeert al enkele jaren over een gecontesteerde milieuvergunning. Zo spanden buurtbewoners meerdere procedures aan tegen het bedrijf.

maalderij aan de Leie in Deinze
De maalderij sluit in Deinze

De directie van Dossche, een van de grootste maalderijspelers en leveranciers van bakkerijgrondstoffen in Europa, besliste nu om geen nieuwe milieuvergunning aan te vragen en het productieapparaat te optimaliseren. Deinze mag in principe nog blijven draaien tot augustus 2020, maar het bedrijf stopt er al een jaar vroeger mee. De investeringen in de productiefaciliteit zijn overigens al een tijdje teruggeschroefd. Het administratief kantoor, het R&D-centrum en de magazijnactiviteiten blijven wel in Deinze.

In Nederland wil de directie twee vestigingen sluiten.

Drie fabrieken sluiten

Dossche Mills heeft nu nog zes fabrieken in de Benelux, waarvan dus de helft dichtgaat, en de directie bekijkt of de werknemers elders in de groep aan de slag kunnen. Voor wie dat niet kan, wordt een ontslagvergoeding toegekend. De directie belooft ook opleidingen aan te bieden en een outplacementregeling.

Dossche Mills verwerkt jaarlijks meer dan 1 miljoen ton tarwe tot bloem, meel en meergranenmixen voor de brood- en banketbakkerij en biscuit- en voedingsindustrie in een reeks landen binnen en buiten de EU.

De maalderijgroep is een onderdeel van de gelijknamige groep. Die bestaat buiten de maalderijtak uit drie andere onderdelen: Mexma (tortillabodems), Flinn (bloeminnovatie) en Gourmand (diepvriesbladerdeegproducten).

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.