Nederlandse artisanale ijsbereiders geschokt door tv-programma

De Nederlandse ijsbereiders keken gisteravond naar het programma van de Keuringsdienst van Waarde die hun sector belichtte. “We werden er neergezet als gifmengers”, vertelt de heer Hidde De Brabander, directeur van de vakschool het IJscentrum in Vlaardingen. En de industriĆ«le ijsmakers mochten met een artisanale ijskar hun producten voorstellen. De vele, goede ijsbereiders kregen hier geen forum.”

Gisteren heeft een TV-programma op d Nederlandse tv ‘Keuringsdienst van Waarde’ ijs in de supermarkten en bij de ijsbereiders onder de loep genomen. De directeur van de vakschool voor ijsbereiding hoopte dat het verschil tussen beide duidelijk zou worden getoond. Hij kwam echter van een koude kermis thuis. De Brabander is zeer ontevreden over de toon van het programma. Alle input van De Brabander werd aan de kant geschoven, omdat het programma een andere richting opging. Ineens werd het gebruik van halffabricaten in ijssalons een item. Daardoor werden de meeste ijsbereiders neergezet als een soort fabrikanten van het ā€˜ijssalonijsā€™. De meeste ijssalons zouden als het ware alleen met poeder en pasta’s werken; het leek wel of er praktisch geen “artisanaal werk” meer aan te pas kwam. We worden geportretteerd als gifmengers”, noemt Hidde de Brabander het. Hij beweert dat hij voor dit programma uren aan de lijn heeft gehangen met de producenten van het programma. Hij dacht dat hij erin geslaagd was om het verhaal van de ambachtelijke ijsbereiders te vertellen. De Brabander: “Ik heb de filmcrew uitgelegd hoe je ijs maakt, wat het verschil is tussen ambachtelijk ijs en fabrieksijs. Ik heb ze ook de adressen van verschillende goede, artisanale ijssalons gegeven.”

Tevergeefs

De Brabander, die vele ijsbereiders opleidt, maakte tijdens het interview met de redactie van ‘Bakkerswereld’ de vergelijking met restaurants U kunt daar ook de verschillende kwaliteitsniveaus zien. Er zijn bistro’s, de middenmoot en sterrenrestaurants. In de eerste soort zaken, zul je ook heel wat ingekochte sausen en voorgegaarde producten zien. Bij de sterrenrestaurants dan weer helemaal niet. Hetzelfde geldt voor ijssalons. De een werkt met rauwe melk voor zijn ijs, de ander met gepasteuriseerde melk of poedermelk. Het percentage dat werkt met kant-en-klare poeders is klein. Maar dat was niet sensationeel genoeg. Vandaar dat het tv-programma een heel andere richting uitging.

Industriƫle sector

Terwijl de artisanale sector de filmploeg toeliet in hun keukens, liet de industriƫle sector enkel plastic bakjes zien, die in een traditionele ijskar waren opgesteld. (De wereld op zijn kop?). Het onderscheid tussen industrieel en amabachtelijk is kwam dus niet aan bod. Kortom, een programma dat ontluisterend was voor de hele Nederlandse sector!

Kijk hier