Synergiebrood is 11 jaar oud, nu ook pistolets en broodjes voorgesteld binnen dit gamma op Bibac Plus!

Ireks is de bloemmolen achter het bekende Synergiebrood. Een label dat Ireks samen met Sonja Kimpen opstartte en vandaag door niet minder dan 1000 bakkers in Belgiƫ, zowel in Vlaanderen als Walloniƫ, gebakken wordt. Bakkers houden van Synergiebrood omdat hun klanten er zo wƩl bij varen. Op Bibac Plus ontmoetten wij Sonja Kimpen die vertelt hoe blij ze wel is met dit brood!

Sonja Kimpen

“Een tweetal heel opvallende tendensen springen in onze maatschappij in het oog. Elke bakker ziet er zich dagelijks mee geconfronteerd. Steeds meer mensen ontwikkelen allergieĆ«n voor tarwe. Een andere groep wil geen brood (of koolhydraten) meer eten, omdat ze vrezen dat je er dik van wordt!”, vertelt Sonja Kimpen. “Toen ik mijn boek schreef over “Gezond eten, gemakkelijker dan je denkt” heb ik mij op een theoretische manier verdiept in de voedingsleer. Ik stelde vast dat een lichaam echt alle basisstoffen nodig heeft: zowel vetten, als koolhydraten en eiwitten. Een groep uitsluiten is nooit goed

Maar ik begreep ook wel waarom de vrees voor brood was ontstaan. Sterk geraffineerd brood met zoet beleg, waarvan je blijft eten, is inderdaad niet zo goed. En daar word je bij overdaad dik van. Vanuit een theoretische basis bepaalde ik wat ‘gezond’ brood dan wĆ©l is: brood waaraan geen extra’s zijn toegevoegd zoals vetten, kleurstoffen, suikers of bewaarmiddelen. Gezond brood zorgt voor een verzadigend gevoel en geeft je energie gedurende lange tijd. Het zorgt bovendien voor een goede werking van je darmen.

Oplossing

Ik vroeg mij af hoe ik de mensen een ‘gezond brood’ kon aanbieden. De oplossing lag dichter dan ik dacht. Voor de actie “Kom op tegen Kanker.” werkte ik even kort samen met de bloemmolens Irek. Mijn voorstel om een samenstelling voor een gezond brood te maken, sprak hen aan. “Samen gingen we aan de slag om een goed en gezond brood te ontwikkelen. Na tal van maanden testen en experimenteren, stelden we de samenstelling echt op punt, zowel voor de verbruiker als voor de bakker. We kozen voor een brood van spelt. Een speltbrood, met veel pompoenpitten en zonnebloempitten, chiazaad en lijnzaad. Die eerste twee zaden zijn goed voor de inbreng van omega 3 en zorgen tevens voor een langdurig verzadigingsgevoel. Het toegevoegde lijnzaad is dan weer ideaal voor de darmen, levert ook Omega 3 en gaat constipatie tegen. Spelt bezit wel gluten, maar die zijn lichaamsvriendelijk om te verteren. Door het hoge gehalte vezels mag synergiebrood de claim “vezelrijk brood”(op EU-nvieau) voeren. Synergie heeft ook een hoog eiwitgehalte. Kortom een echt gezond brood dat goed is voor de consument. Elf jaar later heeft dit brood veel fans gekregen. Het valt mij op hoe vaak ik berichtjes ontvang van vakantiegangers die mij vertellen hoe erg ze het brood tijdens hun verblijf in het buitenland hebben gemist.”

Jouw gezondheid

Sonja Kimpen: “Gezond leven is echter meer dan gezonde voeding. Als coach wilde ik die boodschap graag uitdragen. Vandaar dat we op de speciaal daarvoor voorziene groene broodzak van het Synergiebrood niet alleen de samenstelling (en ingrediĆ«ntenlijst) van het brood vermelden, maar ook de tien punten (via symbolen) van de synergie-principes. Alles begint bij motivatie, positieve gedachten, besef van gezond eten, structuur brengen in je leven, veel (water bv) drinken, je porties beheersen, groenten en fruit eten, slim bewegen, maagrust creĆ«ren en je voeden met licht. Weet daarbij dat het geheel meer is dan de som der delen”, vetelt Sonja nog. “Pas als je beweging, voeding, emoties en hersenkracht combineert, kun je spreken over een levensstijl”.

Kwaliteit

“Het is heel tof dat er in Vlaanderen reeds zoveel mensen vertrouwd zijn met mijn 10 synergieprincipes en het Synergiebrood eten. Dit komt ook wel door de invloed van tv. Maar tot mijn grote vreugde verkoopt het Synergiebrood ook zeer goed in WalloniĆ«. Daar kan de invloed van tv niet spelen. Mensen kopen het brood in het zuiden van ons land omdat ze bewust kiezen voor kwaliteit.”, zegt Sonja blij!

Bakkers

“Synergiebrood is daarom een ideale oplossing voor de bakker om tegemoet te komen aan de wensen van de gezondheidsbewuste klanten en van diegene die de samenstelling precies willen kennen. Bij Ireks eiste ik dat we met dit brood compleet transparant zouden zijn en alle ingrediĆ«nten zouden vermelden op de speciale broodzak. Dat was geen probleem. Nog andere voedingsfabrikanten benaderden mij later nog en wilden dat ik ook voor hen producten zou promoten. Maar van zodra ik om transparantie vroeg en eiste dat ze de samenstelling bekend zouden maken, waaruit moest blijken dat hun producten zeker geen additieven, kleurstoffen of bewaarmiddelen bevatten, haakten die kandidaten af. Mijn samenwerking bleef daardoor beperkt tot Ireks en Foodmaker (Lieven van Lommel).

Synergiebrood

Met dit brood halen bakkers de 100% garantie in huis dat het Synergiebrood geen kleurstoffen, geen verbeteraars, geen overbodige vetstoffen of toegevoegde suikers bevat. Lees meer op www.synergie.be

l