Vier Waalse federaties schreeuwen om een energieplafond

Vier Waalse voedingsorganisaties hebben de noodklok geluid. Ze roepen de federale regering op om de elektriciteitsprijs vast te leggen op maximaal 100 euro per megawattuur. Als dat niet gebeurt, riskeren we een enorme golf van faillissementen in onze sectoren”, zeggen ze. De federaties voelen zich minder gesteund dan hun Vlaamse collega’s.

Het is de eerste keer dat de Federatie van Onafhankelijke Supermarkten (Aplsia), HoReCa Wallonië, de Federatie van Waalse Bakkerijen (FFBP) en de Beenhouwersbond samen in de pers verschijnen om hun eis te onderstrepen. Wij hebben regelmatig contact met onze Vlaamse collega’s en stellen vast dat de situatie daar net zo moeilijk is als hier, met dit verschil dat Vlaanderen over veel grotere budgetten beschikt om bedrijven te ondersteunen. We hebben dit ook gezien tijdens de coronapandemie”, aldus de federaties.

B.Kenns

De leden van de vier Waalse federaties hebben één ding gemeen: ze hebben een grote energiebehoefte, of het nu gaat om koelen, koken, verwarmen of airconditioning. “De maandelijkse energierekening van een supermarkt van 1.000 vierkante meter zal stijgen van 6.000 euro in 2021 tot 25.000 euro in 2023”, legt Benoît Kennes uit, directeur van Aplsia en zelf uitbater van een minimarkt. “Daarbij is nog niet eens rekening gehouden met de indexering van de lonen, de indexering van de huren en het verlies aan winstmarge dat wij lijden omdat wij de prijsstijgingen niet volledig aan de consument kunnen doorberekenen.

Vele faillissementen dreigen

Kennes meent dat deze situatie onhoudbaar is voor zijn sector. “De detailhandel werkt met lage marges. Op een karretje van 100 euro is onze netto winst voor belasting 2 euro. Bereken wat het betekent als de kosten van hetzelfde karretje met 2 tot 8 euro stijgen vanwege de elektriciteitskosten, met 1 euro vanwege de loonindexering, enzovoort. Als er niets wordt gedaan, zullen we meer moeten betalen. Als er niets wordt gedaan, verwachten we dat 90% van onze leden in de problemen komt. Velen van hen zullen waarschijnlijk failliet gaan,” zei hij.

Hetzelfde wordt gehoord van slagers. Om deze energiekosten op te vangen, zouden we de prijs van biefstukken moeten verhogen van 25 tot 45 euro per kilo. De prijs van gekookte ham zou moeten stijgen van 20 naar 36 euro per kilo. Kunnen we het tegen die prijs blijven verkopen?” vraagt Philippe Bouillon, medevoorzitter van de Koninklijke Nationale Slagersbond.

Bakkers en Horeca

Ook Waalse bakkers voelen de druk: energie was goed voor 6 procent van hun omzet, nu is dat 18 procent. Veel bakkerijen hebben al hun deuren gesloten en andere overwegen dat te doen wanneer hun contracten met vaste prijzen aflopen,” zei Albert Denoncin van de FFBP. De hotelsector, die al zwaar is getroffen door de pandemie, is dubbel getroffen. De voedselinflatie heeft geleid tot een prijsstijging van 15% in deze sector. Het is niet mogelijk om de extra energiekosten te blijven compenseren, tenzij je klanten onder druk zet om te vertrekken,” zegt Luc Marchal van HoReCa Wallonië.

Snelle acties nodig

De vier brancheorganisaties stellen dat een aalmoes hen nergens toe zal brengen. Wij vragen niet om steunmaatregelen of vage subsidies. De energiekosten zijn de oorzaak van dit onbehagen. Wij willen een plafond voor de energiekosten van 100 euro per MWh”, aldus de organisaties. Anders komt er een enorme golf van faillissementen onder onafhankelijke supermarkten, bakkers, slagers en de horeca.

Ze roepen ook op tot snelle actie. “Het is al 10 maanden geleden dat de energieprijzen begonnen te stijgen. Tot dusver is 50 procent van de KMO’s overgeschakeld op variabele energiecontracten. Op 1 januari zal dit percentage stijgen tot 80 procent. Als er niet snel actie wordt ondernomen, lopen 300.000 directe banen in de voedingssector gevaar”, aldus de verenigingen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.