Willem Verlooy opent tweede zaak in Antwerpen

De bekende patissier Willem Verlooy (25) uit Oevel (Westerlo) telt af naar 5 juli. Dan opent hij in hartje Antwerpen een tweede zaak. “Meer nog dan in Oevel gaan we in Antwerpen haute patisserie aanbieden”, zegt Willem, die met de uitbreiding van zijn concept een droom in vervulling ziet gaan.

Willem kreeg de liefde voor het deeg en de bakkerij met de paplepel binnen. Zijn ouders, Bert en Ilse, runden een kwarteeuw een bakkerij aan de Pas in Geel. “Nu scharen ze zich volledig achter mijn projecten. Het is eigenlijk fantastisch dat hun gedrevenheid en de wil om te investeren er nog steeds is”, meent Willem. “Mensen waarop je kunt rekenen zijn immers noodzakelijk als je wil uitbreiden.”

De bakkerij die Willem Verlooy in de Mechelsestraat in Oevel nu al acht jaar uitbaat, bestaat uit twee delen. Links is er de Broodboetiek Verlooy, aan de rechterkant liggen er opmerkelijke patisseriewaren in de toonbank. De gebakjes zijn al een genot om naar te kijken.

“Een combinatie van vakmanschap, ambacht, de allernieuwste technieken en de juiste machines zorgen voor een nieuw gamma aan brood en banket, met onder meer desembroden en patisserie die een unieke smaakbeleving garanderen” zegt Willem. Door een open atelier wordt de beleving van het geheel nog een stuk intenser.

Kopie van Oevel

“De winkel die we in Antwerpen gaan openen moet een beetje een kopie worden van wat we in Oevel doen. In de Schermersstraat hebben we de vroegere Konditori overgenomen. Momenteel zijn de verbouwingen volop aan de gang, maar begin volgende maand heropenen we als Verlooy. Belangrijk is dat we van beide zaken een warme bakkerij gaan maken. Het is niet de bedoeling om met afgewerkte producten van Oevel naar Antwerpen te rijden. Mijn vader blijft aan de slag in Oevel en mijn moeder zal Antwerpen mee opstarten. Zelf zal ik op beide locaties voor de fijne patisserie zorgen.”

Willem Verlooy kan al enige geloofsbrieven voorleggen. Met de titel van Belgian Best Pastry Chef in 2016 toegekend door Gault & Millau hees de Kempenaar zich bij de top van de Belgische patisseriewereld. Vorig jaar bracht hij samen met fruitproducent Crop’s Fruit met Fabulously Fruity een boek uit over patisserie.

Haute patisserie

Haute patisserie is de benaming die het dichtst aanleunt bij de taarten en gebakjes die Willem maakt. “De term haute patisserie heb ik mee bedacht om te omschrijven wat ik doe, namelijk opmerkelijke creaties brengen met pure ingrediënten en verschillende texturen. De klanten in Oevel kennen en waarderen dit ondertussen, wat niet wil zeggen dat we de klassiekers vergeten. Het traditionele Kempense publiek blijft daar immers naar vragen. In de winkel in Antwerpen ga ik me meer toeleggen op die speciale dingen. Vooreerst omdat er veel meer mensen wonen die open staan voor deze verfijnde patisserie. De keuze voor Antwerpen als tweede locatie heeft vooral te maken met mijn liefde voor de koekenstad.”

De patissier maakt voor zijn zaak ook gretig gebruik van de sociale media. Zo toont hij onder meer zijn creaties via Instagram waarop hij zo’n 25.000 volgers heeft. “Dat levert uiteraard nieuwe klanten op, maar het is vooral belangrijk voor de masterclasses die ik tussendoor verzorg. Zo ben ik een paar weken geleden nog naar Shanghai gereisd om er enkele brunches te verzorgen. Ik ben ook gevraagd voor een demonstratie op de Maladiven.”

De afdeling broden vertrouwt Willem in Antwerpen toe aan Berre Ceuppens. “Een jonge beloftevolle bakker die tijdens wedstrijden al heeft bewezen wat hij zijn mars heeft. Zo werd hij onder meer al Belgisch kampioen in de viennoiserie. Dat is een verzamelnaam voor zoete dingen als koffiekoeken. Berre heeft in onze bakkerij ook stage gelopen. Hij is een man om aan boord te houden.”

Pralines van Mathieu Dierinck

Willem Verlooy heeft nog meer toekomstplannen. “Zo staat er een samenwerking in de steigers met Mathieu Dierinck. Hij is één van ’s werelds beste chocolatiers. Vanaf het najaar gaan we zijn uitzonderlijke pralines aanbieden in geschenkverpakkingen.” Verlooy werkt ook aan een project met de Geelse ontwerper Alinea. “Die heeft onder meer een speciale taartschaal ontworpen. Het is de bedoeling dat we die in de winkel gaan gebruiken om leuke creaties te tonen.” Over pakweg tien jaar hoopt Verlooy een vijftal winkels te runnen. “Ik hoop dat deze uitspraak niet als een boemerang in mijn gezicht zal terechtkomen. Maar de ambitie is er alleszins wel.”

Capaciteit voldoende groot in Oevel

“In onze bakkerij in Oevel hebben we de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd om de uitbreiding van de capaciteit mogelijk te maken. Nu kunnen we op zoek naar klanten. Belangrijk daarbij is dat we ook aan de medewerkers denken. Door gericht te investeren in de organisatie is het traditionele nachtwerk in de bakkerij voor een stuk verleden tijd. De eerste man bij ons start ’s morgens om 4u, de anderen nog later. Precies dat nachtwerk is voor heel wat jongeren een reden om niet voor de stiel te kiezen en voor de bakkers een probleem om bekwaam personeel te vinden. Dat hebben we gedeeltelijk opgelost.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.