Zonhovense bakker maakt als enige in Limburg Bruegeltaart

Toerisme Vlaanderen heeft bakker Luc Brabanders uit Zonhoven uitgekozen om een jaar lang Bruegeltaart te maken. In onze provincie is hij de enige die de taart mag produceren. Het is dit jaar 450 jaar geleden dat schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. Hij is vooral bekend om zijn schilderij “De Boerenbruiloft”. Het zijn de taarten op dat schilderij die bakker Brabanders zal maken.

Als je goed naar het schilderij kijkt, zie je taarten die gevuld zijn met een gele brij. Wat die brij is, blijft een gok. Maar Toerisme Vlaanderen vroeg aan verschillende bakkers om een taart te bedenken die er op lijkt. Luc Brabanders kwam met een eiertaart die net zo vlak en geel is als de taarten op het schilderij, en daarom mag hij een jaar lang exclusief de Bruegeltaarten bakken.

Oude ingrediënten

Bakker Brabanders kon niet om het even welke taart bakken. Hij moest ingrediënten gebruiken die 450 jaar geleden ook voor handen waren. Een taart met vanillepudding kon bijvoorbeeld niet, want vanille was toen nog niet gekend in Europa. Appeltaart met kaneel was ook moeilijk. Kaneel was toen nog heel nieuw en waarschijnlijk enkel voor de rijken. De boeren zullen hoogstwaarschijnlijk taarten gemaakt hebben met simpele ingrediënten zoals boter, suiker, eieren en bloem.

Simpel lekker, lekker simpel

Suiker, eieren en bloem vormen trouwens nog altijd de basis van onze patisserie”, zegt Luc. “En als je die ingrediënten mengt met echte boter, kan het alleen maar lekker worden. De Bruegeltaart is trouwens niet moeilijk om te maken. En het recept, dat Luc erfde van zijn vader, deelt hij graag. Vanaf morgen vind je het op patisseriebrabanders.be

Bron: Radio 2

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.