Een boeiende wereld vol bijzonder ijsproducten

Overal op aarde geven mensen een eigen toets aan het ijs. Een idee die het anders maakt dan het Italiaanse ijs, waar alles mee begon. Een interpretatie die dan plots de menu’s van de restaurants halen en gaandeweg een vast onderdeel wordt van het dagelijks leven. Ga je mee op deze tour rond de wereld en ontdek met B&B welke ijsvarianten er overal worden geserveerd?

Dondurma in Turkije

Heb je ooit ijs gezien dat zo elastisch is als mozzarella en zo “kauwbaar” als toffee? Dat zou kunnen als je ooit in Turkije bent geweest. Dondurma is een ijsje gemaakt met salep, de wortel van een wilde orchidee├źnsoort, die het ijs die speciale textuur geeft. En aangezien het verboden is om salep te exporteren, is dit ijs alleen verkrijgbaar in Turkije.

Dondurma (Pixabay)

I Tim Pad in Thailand

In Thailand ontdekken we I Tim Pad. Dat is een gewone snack. In plaats van voortdurend te worden geroerd tijdens het invriezen, wordt dit ijs op een bevroren tablet praktisch voor je ogen ingevroren en vervolgens van het tablet geschraapt en tot heerlijke kleine rolletjes omgetoverd. Deze zijn even mooi als ze smaken.

Spaghetti-ijs in Duitsland

Een ongewone creatie is het spaghetti-ijs. In Duitsland is het bijzonder populair. Je kunt het al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw op de Duitse menu’s vinden. Het ziet er uit als een bord spaghetti met tomatensaus (meestal aardbeienpuree) en Parmezaanse kaas (witte chocolade, amandelschilfers of kokosnootschilfers).

Spaghetti-ijs (Wikimedia commons)

Mochi uit Japan

In Japan is er een zeer populaire ijsvariant waarin mochi – een taartvormige massa van gekookte en geplette rijst – het ijs covert en bedekt. Het resultaat is een zoete fingerfood -variant met een niet-smeltende coating.

Mochi (wikimedia commons)