Barry Callebaut drukt voortaan in 3D-printing

Barry Callebaut zal voortaan ingewikkelde creaties met 3D printers uitprinten in chocolade. Dit werd aangekondigd door de Zwitserse chocolade reus begin februari 2020. Het bedrijf beweert de eerste fabrikant te zijn die deze optie op grote schaal aanbiedt.

Barry Callebaut zal via zijn wereldwijde decoratiemerk Mona Lisa 3D-printing aanbieden. Hierdoor kunnen Barry Callebaut-klanten complexe creaties snel in grote hoeveelheden laten produceren.

Het drukwerk zal in Nederland plaatsvinden”, zegt Pablo Perversi, verantwoordelijk voor innovatie, duurzaamheid en kwaliteit. Het wordt gemaakt met Belgische chocolade.

Complex

Tegenwoordig kan chocolade al in 3D worden geprint, maar het is een complex proces. Barry Callebaut beweert nu over de 3D-technologie te beschikken die nodig is om snel en in grote hoeveelheden chocoladepatronen te produceren. Het proces maakt ook de productie van technisch geavanceerde ontwerpen mogelijk. Zo kan chocolade nu worden gegoten tot een dikte van enkele millimeters, wat bijna onmogelijk handmatig te doen is.

Met deze technologie wil het bedrijf aan de wensen van de consument tegemeotkomen. Het chocoladebedrijf richt zich vooral naar vooraanstaande chef-koks en grote hotel-, caf├ę- en restaurantketens in Europa.

De eerste klant is de Nederlandse hotelketen Van der Valk. Zijn logo – een toekan – wordt nu al op chocolade gedrukt.