Nationaal voorzitter van de brood- en banketbakkers, Albert Denoncin, uitgenodigd door Franse president Macron

Op 5 januari 2024 werd Albert Denoncin, bakker uit Tellin (Luxemburg) en nationaal voorzitter van de Belgische Confederatie van Bakkers en Banketbakkers, onverwacht uitgenodigd op het Élysée-paleis in Parijs door president Emmanuel Macron voor de ceremonie van de Galettes des Rois (Driekoningentaart). Het evenement, een jaarlijkse traditie, bracht dit jaar alle Europese voorzitters van de nationale bakkersconfederaties samen.

Denoncin, nationaal voorzitter van de Belgische Confederatie van Bakkers en Banketbakkers, dacht aanvankelijk dat het een grap was, maar controleerde vervolgens zorgvuldig de authenticiteit van de uitnodiging bij de Franse federatie van bakkers. Het bleek dat hij was uitgenodigd als vertegenwoordiger van de Europese Federatie van Bakkers en Banketbakkers.

Foto: Galettes des rois – ceremonie, ieder jaar in het Elysée

De receptie in het Élysée-paleis drukte zijn stempel op Denoncin vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen, de grote garderobe en vooral de gesprekken met president Emmanuel Macron. Tijdens de ceremonie werden drie enorme en overheerlijke galettes des rois gepresenteerd en alle gasten (meer dan 500 bakkers en leraren van de bakkerijschool) proefden een stukje. “Het onderstreepte de betrokkenheid van de Franse president bij onze sector,” zei Denoncin.

De bakkerijsector bloeit in Frankrijk

Macron wees erop dat het aantal leerlingen in de bakkerij- en patisseriesector in Frankrijk de afgelopen jaren sterk is gestegen. Er zijn momenteel 800.000 stagiairs (leerlingen in het vak) in Frankrijk en Macron hoopt dat dit aantal zal stijgen tot een miljoen.

Elke maand sluiten er 200 bakkerijen in Frankrijk. “Verhoudingsgewijs is het dezelfde trend in België. Aan de andere kant zijn er in Frankrijk in twee jaar tijd 11.000 nieuwe bakkerijen geopend, wat hier niet het geval is”, aldus Denoncin.

Macron toonde zich tegenover Denoncin bezorgd over de uitdagingen waarmee de bakkerijsector in België wordt geconfronteerd. Denoncin vertelde de president dat de bakkerijsector in België tijdens de recente crisis (met hoge inflatie, hoge energieprijzen en hoge graanprijzen) niet veel steun had gekregen van de overheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.