
Sirha Europain 2024, een interdisciplinair evenement voor bakkerij-, patisserie- en snackprofessionals, vindt plaats van 21 tot 24 januari 2024 in Parijs Porte de Versailles. Deze 25e editie zal 70 masterclasses, rondetafelgesprekken en wedstrijden organiseren, met 300 exposanten die innovaties, start-ups en ondernemingsprojecten in de bakkerij- en banketbakkerijsector presenteren. België treedt aan bij het wereldkampioenschap Patisserie.

Sirha Europain, waar ondernemerschap, innovaties en technologie elkaar ontmoeten
Innovatie Awards: Erkenning van de beste innovaties op het gebied van materialen, apparatuur, technologie en diensten, samen met producten en ingrediënten voor de bakkerij- en snacksector. Negen winnaars uit 40 inzendingen worden fysiek in de Sirha Innovations ruimte en geëerd op het podium.
Sirha Europain Awards (Innovatie Awards)
De Sirha Europain Awards belonen de beste innovaties in drie categorieën: Materialen, uitrusting, technologie en diensten; Producten en ingrediënten; Producten en uitrusting voor de cateringsector van bakkerijen. Van de 40 inzendingen worden 9 winnaars tentoongesteld gedurende de hele duur van de beurs en ontvangen hun prijzen op het Sirha Food Forum-podium op zondag 21 januari om 17.50 uur.
The Start-up Hub
Hier gaat het om jonge bedrijven met creatieve oplossingen. Tot de vele nieuwkomers die worden tentoongesteld behoren The Very Food Co – dat plantaardige alternatieven biedt voor eieren en zuivelproducten – en La Pâtisserie Numérique – een culinaire 3D-printer. Het resultaat van een partnerschap tussen Sirha Food, Transgourmet en Service Compris, Futur(e)s Food
Futur(e)s Food
Identificeren en belonen van “food entrepreneurs” die de food service sector opschudden en inspireren. met categorieën als Landbouw, Ervaring, Solidariteit, Omscholing en Innovatie. Een paar voorbeelden van deelnemers: Terre et Blé – genomineerd in de categorie “Beleving” – verbouwt oude zuiderse graansoorten die dagelijks op molenstenen worden gemalen, en Le jardin de Pauline – genomineerd in de categorie “Landbouw” – produceert eetbare bloemen en verse kruiden die gecertificeerd zijn voor biologische landbouw en bestemd zijn voor ambachtslieden, cateraars en particulieren. Op 23 januari volgend jaar zal Futur(e)s Food de 5 beste projecten uitreiken in de categorieën “Landbouw”, “Omscholing”, “Solidariteit”, “Ervaring”, en “Innovatie”. Er zal ook een “People’s Choice Award” worden uitgereikt. Meer in het algemeen zullen meer dan 300 exposanten en merken, waarvan ongeveer 15% van buiten Frankrijk, op een oppervlakte van 10.000 m² hun aanbod presenteren aan professionele bezoekers die altijd op zoek zijn naar iets nieuws.
Drie masterclasses en ronde tafels om de realiteit van een dynamische markt weer te geven
Sirha Food Forum
50 sprekers over vier belangrijke onderwerpen om discussies, debatten en inzichten in de toekomst en veranderingen in de sector aan te moedigen. Sirha Europain wil daarmee een tot nadenken stemmend podium creëren, om de uitwisseling van ideeën en debatten tussen professionals aan te moedigen ten voordele van zowel exposanten als bezoekers. Doel is om de toekomst en de grote veranderingen die voor hen liggen beter te begrijpen. De sperkers worden gegroepeerd in 4 hoofdthema’s:
- “Focus op een product”: van het gebruik tot de levering ervan, met inbegrip van de verschillende vormen en alternatieven
- “Keynote interview“: 35 minuten waarin een spreker zijn of haar ervaring in de sector illustreert.
- “Een voet tussen de deur zetten (“Putting your foot in it)”:”: 45 minuten om de sector wakker te schudden en te praten over de belangrijkste taboes
- “Honoré le Mag“: marktanalyse, overzicht van de sector en trends, in samenwerking met Honoré le Magmagazine
Kom naar het Sirha Food Forum en ontmoet: Rodolphe Landemaine – oprichter van Maison Landemaine en Land&Monkeys – voor een brede discussie over het onderwerp “Bakkerij op plantaardige basis” ; Thomas Teffri Chambelland – oprichter van de International Bakery School en autodidact bakker gespecialiseerd in natuurlijke fermentatie -, Anaïs Hody – patissier en oprichter van Hody Academy en Le Chef en Box – en Christian Gillet – Frans kampioen bakken – voor een discussie over het onderwerp “Je voet erin zetten: Een andere kijk op opleiding”.
Bake & Snack Podium op Sirha Europain 2024
Het Bake & Snack-podium op Sirha Europain 2024 is een speciale ruimte die het vakmanschap en de expertise van professionals in de deeggerelateerde sector viert. Dit platform laat technieken zien door middel van demonstraties onder leiding van experts en biedt bezoekers waardevolle inzichten en bedrijfsgeheimen.
In een poging om professionals te inspireren en nieuwe technieken en mogelijkheden te verkennen, richt Sirha Europain 2024 zich op de nieuwe trend van snacking en bakkerijcatering, waarbij bedrijven worden aangespoord om hun aanbod opnieuw te definiëren. Op dit podium zullen vier dagen lang verschillende professionals masterclasses geven over bakken en snacks.
Opmerkelijke presentaties zijn onder andere:
William en Simon Benitah – Oprichters van Will’s Deli – delen hun recept voor Reuben Pastrami.
Elisa Gautier – Oprichtster van restaurant Kiosk – met haar creatieve kijk op bereide kaas.
Grégory Guerguerian – Oprichter van Juni, een Armeense bakkerij – met Armeens streetfood.
Jean-Baptiste Grangé – fundamentele banketbakker en oprichter van Boulangerie Jean-Baptiste Grangé – deelt zijn expertise over viennoiseries, een typisch zoet gebakproduct.
Het doel van het podium is om het ambacht, de innovatie en de expertise binnen het gebied van bakken en snacken te vieren en tegelijkertijd een platform te bieden voor professionals om kennis, technieken en ideeën uit te wisselen.
Diversificatie door patisserie
Op dinsdag 23 en woensdag 24 januari, na 2 levendige competitiedagen met de Europese selectie van de Wereldbeker patisserie, zal de Sweet Stage het decor zijn voor 13 masterclasses gegeven door gerenommeerde chefs van gebak en zoetwaren.
Erfgoed en overdracht van ambachtelijke kennis op drie nationale en internationale wedstrijden
Wereldbeker Patisserie

Na een cyclus van nationale selecties zal de Europese selectie van de Wereldbeker Patisserie plaatsvinden op zondag 21 en maandag 22 januari 2024. Zeven deelnemende landen – België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland – zullen het tegen elkaar opnemen in aanwezigheid van Pierre Hermé, de voorzitter van de wedstrijd,
en Stéphane Leroux, erevoorzitter, in een poging om een van de 3 plaatsen te winnen in de grote finale van de Wereldbeker Gebak in Sirha Lyon in januari 2025.
Wereldbeker Bakkerij
Naast de patisserie zal op Sirha Europain 2024 ook de Wereldbeker Bakkerij plaatsvinden,
een groot evenement dat het beroep van bakker wereldwijd promoot. De wedstrijd zal
12 internationale teams samenbrengen op zondag 21 en maandag 22 januari om zich te richten op het gemeenschappelijke thema van grote sportevenementen, op een moment dat Frankrijk net gastheer is geweest van de Rugby World Cup en slechts een paar maanden verwijderd is van de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024.
Teams van 3 kandidaten nemen het tegen elkaar op in 4 onderdelen (stokbrood en wereldbrood;
viennoiserie; bakkerij catering en een artistiek stuk) om de emblematische titel van Wereldkampioen Bakkerij te winnen. Chili, China, Frankrijk, Duitsland, Ghana, Griekenland, Ivoorkust, Japan, Madagaskar, Marokko, Mexico of Zuid-Korea: wie volgt de winnaar van 2022, Chinese Taipei, op?
French Schools Cup
Sirha Europain promoot ook het beroep van bakker en patissier door middel van de French Schools Cup, een echte springplank voor jonge bakkers, aangezien deze wedstrijd de toekomst van het beroep, de overdracht van vaardigheden en de talenten van morgen viert en tegelijkertijd helpt om de invloed van het Franse bakken te verspreiden. De kandidaten, allemaal jonger dan 22 jaar en leerling in opleidingscentra in heel Frankrijk, moeten elkaar overtreffen in gemengde teams in 4 technische onderdelen.
in gemengde teams in 4 technische onderdelen (bakken, patisserie, viennoiserie en cateringproducten) om de top van het podium te bereiken op dinsdag 23 en woensdag 24 januari.
Geef als eerste een reactie