5 ambachtelijke bakkerijen in Brussel en…. “glutenvriendelijk”!

Het is lang geleden dat goede bakkerijen een zeldzaam goedje waren in onze hoofdstad. Vandaag hebben we er enkele tientallen van uitstekend niveau! Goed brood en kwaliteitsbakkerijproducten zijn langzamerhand de norm geworden en de ambachtsman is in de ban van die producten. Jonge bakkers krijgen vandaag in Brussel de kans krijgen om een nieuwe zaak op te starten en oudere, ervaren bakkers leren elkaar (opnieuw) beter kennen.

In de hoofdstad zijn vijf nieuwe gastronomische adressen geopend en ruiken de geur van warm brood en gebak. Dit bederft het plezier niet: 100% van de producten die u proeft worden ter plaatse door vakmensen bereid. U kunt deze adressen ook vinden op www.tartine-et-boterham.be, de onafhankelijke website die verwijst naar de bakkerijen en ambachtelijke banketbakkerijen in Brussel.

Boulengier

Boulengier – Saint-Gilles (Jean Volderslaan, 11): op enkele meters van het station van de Porte de Hal, ontdekt u een bakkerij met baguettes en brood, allemaal gemaakt van gist en biologische bloem. U kunt ook genieten van croissants, koekjes en broodjes voor de lunch. Open tot 19.00 uur! “Door de codes te breken, hebben we een bedrijf en een filosofie gecreëerd die gebaseerd is op een ambachtelijke productie die de voorouderlijke knowhow respecteert en precies de juiste hoeveelheid modern gereedschap combineert om de bakker wat langer te laten slapen. We werken met een gamma traditionele Franse producten waarin we Belgische producten hebben geïntegreerd…. Het meel van Franse oorsprong, dat we selecteren, is 100% natuurlijk, afkomstig uit de biologische landbouw en zonder toevoegingen of verbeteringen”, zeggen Marc en Christopher, die deze bakkerij, die een groot succes is, hebben geopend.

Maison Zack

Maison Zack – Bruxelles-Ville (Hautestraat, 192): het is geen bakkerij maar een banketbakkerij. Jean-Charles Zaquine, de ambachtsman, is meer een toptalent. Succumb aan Parijs-Brest, Mont-Blanc, gecanneleerd maar ook aan originele creaties met een rock’n roll touch! Het is “het” nieuwe lieve adres aan de kant van de Marollen.

La boule

La boule – Saint-Gilles (Waterloosesteenweg, 11): grafisch ontwerper die tot bakker is omgeschool, kneedt Vincent De Troy vier dagen per week in een kleine winkel waar hij alles zelf doet. Zijn specialiteit? Gistbroden gemaakt met Belgisch meel zonder toevoegingen.

C’st si bon

C’est si bon – Molenbeek (Kolenbeekkaai, 46): de ambachtsman Christian Celej werkte vijf jaar in een atelier in Anderlecht en was in heel Brussel bekend om de kwaliteit van zijn producten. Sinds september 2018 ligt het vlak voor het kanaal en biedt nog steeds een Franse en Duitse bakkerij aan. Het is al een van de musts van de hoofdstad!

Artos

Artos – Sint-Pieters-Woluwe (Val des Epinettes, 1A): Artos is geen bakkerij zoals alle andere. Het is een dagcentrum voor 25 personen met een handicap. Het educatieve project richt zich vooral op de bakkerij. Probeer verschillende soorten brood, crackers en crackers voor een zeer betaalbare prijs, gemaakt met biologisch meel.

Géry Brusselmans

Source: La libre