Additief in baguettes verhoogt mogelijks risico op diabetes en zwaarlijvigheid

Volgens een nieuwe Israëlisch-Amerikaanse studie kan een conserveringsmiddel dat veel gebruikt wordt in bakkerijproducten, waaronder baguettes insulineresistentie veroorzaken.

Onderzoekers van de Harvard University, in samenwerking met wetenschappers van Brigham and Women’s Hospital in Boston en Sheba Medical Center in Israël, hebben ontdekt dat een levensmiddelenadditief dat veel gebruikt wordt in bakkerijproducten (brood en gebak) maar ook in dierenvoeding en kunstmatige smaakstoffen, het niveau van verschillende hormonen verhoogt die geassocieerd worden met het risico op obesitas en diabetes. De studie werd op 24 april gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Een bewaarmiddel en “stofwisselingsverstoorder”…

Om tot deze vaststelling te komen, hebben de wetenschappers eerst onderzoek op muizen en vervolgens op mensen uitgevoerd. Zij merkten op dat propionaat, een conserveringsmiddel, “een cascade van metabole gebeurtenissen kan veroorzaken die leiden tot insulineresistentie en hyperinsulinemie, een aandoening die wordt gekenmerkt door een te hoog insulinegehalte”. Bovendien resulteerde de chronische blootstelling aan propionaat in gewichtstoename en insulineresistentie. “De resultaten geven aan dat propionaat kan fungeren als een “stofwisselingsverstorende factor” die het risico op diabetes en obesitas bij mensen kan verhogen.

Diabetes en zwaarlijvigheid nemen toe

“Inzicht in de invloed van voedingsingrediënten op het metabolisme van het lichaam op moleculair en cellulair niveau kan ons helpen eenvoudige maar effectieve maatregelen te ontwikkelen om de dubbele epidemie van obesitas en diabetes te bestrijden,” leggen de wetenschappers uit. En hoewel propionaat in de Verenigde Staten door de Amerikaanse Food and Drug Administration als veilig wordt erkend, tonen hun nieuwe bevindingen voor onderzoekers aan dat verdere studies nodig zijn.

“De dramatische toename van obesitas en diabetes in de afgelopen 50 jaar suggereert de betrokkenheid van milieu- en voedingsfactoren. Een van de factoren die aandacht verdient is de samenstelling van gemeenschappelijke voedingsmiddelen. Wij worden blootgesteld aan honderden chemische producten elke dag, en de meesten zijn niet in detail getest om hun potentiële metabolische gevolgen op lange termijn te bepalen, “zei Professor Amir Tirosh.

Vers (en biologisch) brood of niets!

In Europa is propionaat, dat in Frankrijk is toegelaten, aanwezig in de conserveringsmiddelen E280, E281, E282 en E283. Zoals uitgelegd aan LCI Gérard Brochoire, technisch adviseur van de Franse Bakkerijfederatie, “hoe langer de bewaartermijn, hoe groter de kans dat deze additieven worden gebruikt”. Omdat het een schimmelwerend product is. Dit geldt volgens de deskundige dus niet voor vers brood.

Maar ook de artisanale bakker gebruikt bewaarmiddelen

Voor andere stoffen is het echter een ander verhaal. De 60 miljoen consumentenenquête van afgelopen januari over pesticiden, hormoonontregelaars en additieven in de verschillende soorten brood in supermarkten en bakkerijen heeft ook producten aan de kaak gesteld die via ambachtslieden werden verkocht. Eén oplossing: kies voor het traditionele stokbrood, het enige brood zonder toevoegingen of zelfs producten uit de biologische landbouw. Voor de liefhebbers van lang houdbaar brood bleek uit de evaluatie bovendien dat biologische producten van verschillende merken geen bewaarstoffen bevatten.


Bron(nen):
Harvard Universiteit
LCI
UFC

Source: bio a la une