Bakkerij Desmedt in Oostende viert 75-ste verjaardag

ss made by EMG= Evolution, Media Group

75 jaar gelden werd in de Stuiverstraat in Oostende de bakkerij Desmedt opgericht. Steve Desmedt (54) staat vandaag aan het hoofd van die bakkerij. Hij vertegenwoordigt de derde generatie. Zijn ambitie en liefde voor het beroep brachten hem ertoe om aan wedstrijden mee te doen. Zo werd hij tweevoudig Belgisch én Europees kampioen in de bakkerij.

Op 11 november 1945 opende George Desmedt de bakkerij in de Stuiverstraat 204. De zoon van George, Jean-Pierre kreeg de bakkersmicrobe te pakken en hielp al snel me in de bakkerij. “In 1969 namen mijn vrouw Frieda en ik het bedrijf van mijn ouders over”, zegt Jean-Pierre (76). “We hebben de zaak verder ontwikkeld en in 1983 konden we een tweede winkel openen in de Stuiverstraat, met dochter Audry als verkoopster. We hadden ook drie kinderen met Audrey, Steve en Sylvie.” Jean-Pierre was een zeer gemotiveerde man en in 1983 werd hij lid van de Richemont Club, een internationale groep van gepassioneerde banketbakkers.

Steve trad toe tot de Richmontclub in 1983. Bakken was niet zijn eerste grote liefde. Toen jij jong. was, deeed hij aan competitiezwemmen. Steve: “Als zwemmer zat ik vroeger in het nationale team. Maar in het weekend moest ik helpen in de bakkerij, en mijn liefde voor het bakken groeide.” Het noodlot sloeg toe in 1988. Op weg naar Oostenrijk voor een welverdiende vakantie kregen Jean-Pierre een groot ongeluk. Het gevolg was dat jean-Pierre negen maand niet kon werken. Met de hulp van vrienden en collega’s en ieders steun hebben de Desmédts het allemaal doorstaan. Stee: “In 1991 jaar konden we het huis naast de zaak kopen. Hierdoor konden we aanzienlijk groeien. Steve en zijn vrouw Nancy Stangé (54) namen in 1993 de zaak over van Jean-Pierre en Frieda:

Talrijke prijzen

Tijdens zijn jaren als topzwemmer leerde Steve aan wedstrijden deel te nemen. Hij bracht die mentaliteit mee in de bakkerij. Hij werkte hard om de beste te zijn. Steve: “En ook in deze sector wilde ik uitblinken. In 2004 won ik voor het eerst het Belgisch Kampioenschap Bakkerij. Dat leverde me een kaartje op voor het Wereldkampioenschap 2005 in Parijs. Ik haalde de finale, maar kwam als vierde over de streep. In 2011 werd ik voor de tweede keer Belgisch Kampioen met opnieuw een ticket voor het Wereldkampioenschap, dit keer in Lyon. Onze ploeg haalde de eerste binnen en we werden Europees kampioen in de bakkerij”, zei Steve trots.

De bakkerij Desmedt maakt nog steeds haar eigen chocolade en marsepein. Dagelijks komen er ook gemiddeld 800 broden uit de oven om de twee winkels te bevoorraden. Steve: “Het is hard werken met lange uren. Ik begin meestal rond 23.00 uur en een uur later komen mijn gasten aan. We werken meestal tot 23.00 uur, 12 uur per dag. Werken in een bakkerij is fijn, maar zwaar!

Steve heeft drie dochter. Geen enkele heeft iets in de bakkerij gedaan. Vandaar dat Steve hoopt de zaak ooit te kunnen verkopen aan iemand die de naam wil gebruiken. Voorlopig is dat nog toekomstmuziek.

beelden facebook bakkerij Desmedt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.