Bladerdeeg van Van der Pol

Meer tijd voor creativiteit

Vraag een bakker naar waar hij echt belang aan hecht, dan luidt het antwoord steevast ‘een constante kwaliteit’. Daar spelen de bladerdeegproducten van Van der Pol een belangrijke rol in. Ze laten de bakker toe om met een minimum aan tijd en inspanningen een brede waaier van lekkernijen te bereiden. We vroegen proefbakker Mark van Wijk en accountmanager Paul Huys hoe de halffabricaten van Van der Pol passen binnen de ambachtelijke visie van de vakman.

Welke voordelen biedt het inkopen van bladerdeeg voor de bakker?

Mark van Wijk: “Nagenoeg elke bakker kampt met tijdsgebrek. Veel collega’s vinden amper ­geschikte medewerkers. De productie van bladerdeeg is een arbeids- en tijdsintensieve bezigheid, die de nodige kennis en ervaring vereist. Ze is bovendien onderhevig aan wisselende omstandigheden doorheen het jaar. Door bladerdeeg in te kopen bespaart de bakker tijd en ­personeelskosten, terwijl hij een onveranderlijk kwaliteitsniveau biedt.”

Valt dat wel te rijmen met een artisanaal gamma?

Mark Van Wijk: “Bladerdeeg is een basisproduct. Ik beschouw het als de drager van de taartjes en koeken die de bakker ermee vervaardigt. Door bladerdeeg in te kopen, rest er voor de bakker net meer ruimte en tijd om zijn creativiteit de vrije loop te laten, wat zich uit in vormen, smaken en afwerkingen met een eigen signatuur. Leg hetzelfde bladerdeeg aan tien bakkers voor en evenveel keer zal het ­eindproduct er anders uitzien.”

Waarom kiest de bakker voor bladerdeeg van Van der Pol?

Paul Huys: “Wie voor Van der Pol kiest, laat niks aan het toeval over. We kopen onze roomboter aan bij zusteronderneming Royal VIVBuisman. We kiezen dus enkel de boter die naadloos aansluit bij ons gamma. We selecteren onze andere leveranciers eveneens met de grootste zorg. Van der Pol creëert in zijn productieatelier het hele jaar door exact dezelfde ­productieomstandigheden, wat een constante kwaliteit garandeert. De verschillende ­kwaliteitscertificaten onderstrepen die benadering.”

Veelzijdigheid troef

Wat is er zoal mogelijk?

Mark Van Wijk: “We zijn in nagenoeg de volledige bakkerstoonbank aanwezig. Denk maar aan fruitige taartjes en tartelettes of rijsttaartjes. Met ons extra stevig bladerdeeg bieden we de optimale toepassing voor onder meer tompoesplakken en carré confiture. Voor producten met een extra zoute beleving, ontwikkelden we een gezouten bladerdeeg. Ons gerezen bladerdeeg laat de bakker toe om heerlijke ­croissants, worstenbroodjes en koffiekoeken te presenteren. Daarnaast bieden we specifieke producten, zoals eierkoekenbeslag. De mogelijkheden zijn haast eindeloos.”

Vergt het werken met bladerdeeg van Van der Pol een grote aanpassing voor de bakker?

Paul Huys: “Veel bakkers produceren eenmaal per week een ruime hoeveelheid bladerdeeg, die ze de daaropvolgende dagen in hun producten verwerken. Die eerste stap valt dankzij het gamma van Van der Pol volledig weg, terwijl de verwerking op exact dezelfde manier gebeurt. De enige aanpassing bestaat er eigenlijk in dat de bakker extra tijd wint (lacht). Om het de vakman extra gemakkelijk te maken, ontwikkelden we het croissantdeeg Freeze Tolerant, dat je na verwerking nog éénmaal in vriest, zonder enig verlies van volume, geur, smaak of werking. Het is dus mogelijk om grote volumes voor te bereiden en die naar wens te ontdooien, rijzen en afbakken.”

Hoe maakt de bakker kennis met het gamma van Van der Pol?

Paul Huys: “Een eenvoudig seintje volstaat, waarna ik graag zelf bij de bakker langsga. Zowel Mark als ikzelf hebben een achtergrond in de ambachtelijke bakkerij. We kennen de wensen en noden van de bakker dus als geen ander. Wil de vakman graag vrijblijvend met ons bladerdeeg aan de slag, dan is dat zeker mogelijk. Wedden dat het je bevalt?”

“Wilt u graag het deeg van Van der Pol proberen?

Stuur dan uw contactgegevens naar huys@vdpol.nl en ontvang een doos roomboter bladerdeeg.”

Van der Pol – Van der Pol (vdpol.nl)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.