Chocolatier Dominique Persoone bouwt chocoladefabriek in Congo

De Brugse topchocolatier Dominique Persoone gaat in Congo een chocoladefabriek bouwen. In het nationale park Virunga wil Persoone de lokale bevolking haar eigen cacaobonen laten bewerken tot volwaardige chocolade. Het is vooral de bedoeling om werk te creëren en de armoede te doen dalen.

Chocolatier Dominique Persoone gaat op vraag van de Belgische prins Emmanuel de Merode een chocoladefabriek bouwen in Kivu in Oost-Congo. De Merode is er directeur van het nationaal park Virunga, bekend om de bescherming van apen en gorilla’s. Het park wordt vaak geplunderd door de lokale bevolking omdat ze verder niets hebben om te overleven. Prins de Merode probeert daarom de lokale bevolking werk te geven door eigen fabrieken te bouwen.

Chocoladefabriek

Chocolatier Dominique Persoone gaat op vraag van de Belgische prins Emmanuel de Merode een chocoladefabriek bouwen in Kivu in Oost-Congo. De Merode is er directeur van het nationaal park Virunga, bekend om de bescherming van apen en gorilla’s. Het park wordt vaak geplunderd door de lokale bevolking omdat ze verder niets hebben om te overleven. Prins de Merode probeert daarom de lokale bevolking werk te geven door eigen fabrieken te bouwen.

In Kivu zijn er sowieso al cacaoplantages, maar de bonen worden nu nog gewoon geëxporteerd tegen heel lage prijzen. “De bedoeling met de chocoladefabriek is om zélf chocolade te maken zodat ze hun eigen winst maken”, vertelt Dominique Persoone aan Radio 2 West-Vlaanderen. “Zelf hebben ze nog nooit afgewerkte chocolade gegeten. Meestal gaat het meteen naar het buitenland om daar alles te verwerken.” De volledige opbrengst van de chocoladeverkoop gaat naar de lokale bevolking en het Virungapark.

Soms doe je iets voor het geld, soms doe je iets vanuit je buikgevoel om de wereld beter te maken

De chocoladefabriek moet zoveel mogelijk mensen proberen te werk te stellen. “We gaan ze veel met de handen laten werken en weinig grote machines gebruiken. Op die manier kunnen er zoveel mogelijk Congolezen aan het werk. Er is veel armoede in die streek en daar moet dringend iets aan gebeuren”, vertelt Persoone.

De Brugse chocolatier Dominique Persoone is van plan een paar keer per jaar naar de chocoladefabriek te gaan: “We gaan ze nog wat les geven in het perfect fermenteren en gisten van de cacaobonen. We willen op een artisanale manier de cacao bewerken tot chocoladerepen. De cacao smaakt ook goed, ik had het erger verwacht”, lacht Dominique Persoone

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.