Chocolatier Gino (21) neemt deel aan Chocolate Awards: “Mijn volgende project: pralines met asperge”

Chocolatier Gino Willems (21) neemt volgende maand deel aan de Chocolate Awards, de belangrijkste wedstrijd voor studenten en professionals in België en Nederland. Ondertussen blijft de jonge ondernemer experimenteren met smaken.

Een fysieke chocoladewinkel heeft hij nog niet. Zijn pralines en ander lekkers creëert hij nu nog in zijn atelier in het huis van zijn ouders. Bestellen bij de eenmanszaak van Gino Willems, Ginoti, kan nu nog alleen online. “De naam van de zaak klinkt Italiaans, maar dat is puur toeval. Het is een samengaan van mijn voornaam en de eerste letters van de voornaam van mijn vriendin Tiffany”, verklaart hij.

In hotelschool Stella Maris en PIVA, met specialisatie chocolade, liep Gino school. “Als pas afgestudeerde liep ik even mee bij enkele befaamde topchocolatiers in Antwerpen. Daar heb ik veel geleerd. Ik heb er ondervonden dat het superleuk is om met chocolade aan de slag te gaan. Maar de arbeidsomstandigheden zag ik niet zo zitten, dus sloeg ik een andere weg in. Veel polderbewoners werken in de haven. Daar zocht ik een alternatief, en ik vond er een bij Katoen Natie. Maar chocolade bleef me beroeren en dus besloot ik om toch een eigen zaak te starten”, legt Gino Willems uit.

Pralines

“Werken met chocolade is niet zo makkelijk en dus is het telkens weer een uitdaging om nieuwe pralines te creëren. In mijn atelier staat maar één machine, om de chocolade te smelten. Al de rest is manuele arbeid. Ik wil ook lekkers maken met eenvoudige, verse en betaalbare producten. Als chocolatier ben je dus altijd op zoek naar andere ingrediënten. Het blijft telkens weer een ontdekkingstocht naar smaakcombinaties en dat maakt het vak heel creatief en uitdagend”, vindt de jonge chocolatier.

Op dit moment telt Gino zo’n 25 verschillende pralines in zijn assortiment. Als beginner moet je in de eerste plaats ook een reeks klassiekers aanbieden. Dus vindt de klant bij Ginoti ook pralines gevuld met roomboter, hazelnootpraliné en verschillende karamelvullingen. “Die met een vulling waarin zeezout is verwerkt, is een heel speciale. En wat denk je van deze?”, vraagt hij ons. Hij biedt ons een witte praline aan met pralinévulling waarin explosiesuiker is verwerkt. Terwijl de chocolade smelt in je mond, begint de explosiesuiker te poffen en krijg je een chocoladelekkernij met muziek in.

Chocolate Awards

De Chocolate Awards is een wedstrijd waarin studenten en professionals in verschillende categorieën telkens één (nieuwe of bestaande) praline voorleggen aan een jury van topchocolatiers. Deelnemers komen uit België en Nederland. Gino Willems dingt begin juni voor het eerst mee als prof.

“Ik ben volop bezig met het maken van een nieuwe praline. Wat het wordt mag ik nu nog niet verklappen, maar ik ga ervoor”, geeft de zelfverzekerde jonge chocolatier mee. Wat hij al wel kwijt wil, is dat hij volop aan het experimenteren is om een praline te creëren waarin de asperge een belangrijke rol speelt. “Die asperges zijn zo lekker dat ik probeer om de verfijnde smaak van chocolade te laten samengaan met het lekkere van de asperge. Mijn chocoladeproducten worden onder meer verkocht in verschillende filialen van Delhaize in de regio, maar ook bij aspergeboer Het Geleg in Ossendrecht, in Nederland.”

www.ginoti.be, info@ginoti.be

foto’s: facebook Ginoti

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.