Chocolatiers van het jaar 2024 door Gault & Millau bekendgemaakt

Gault & Millau heeft de “Chocolatiers van het Jaar 2024” bekendgemaakt in zijn achtste jaarlijkse chocoladegids. De uitgever kende de “Chocolatier van het Jaar” toe voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië en reikte de prijs “Ontdekking van het Jaar” uit aan een nieuwe beloftevolle chocolatier.

Net als de vorige jaren biedt de Gault&Millau Chocolatier-gids een niet-exhaustieve selectie van de beste chocolatiers op basis van blinde proeverijen. Het aantal en de kwaliteit van de chocolatiers blijft stijgen, wat een veelbelovend teken is voor zowel de sector, de consumenten als de makers van de gids. Veel chocolatiers benadrukken steeds meer hun waardering voor de oorsprong van de chocolade, met verschillende kenmerken die beïnvloed worden door het terroir waar de cacaobonen groeien en fermenteren. Deze diverse, lokaal gebonden kenmerken maken van chocolade een mooi, divers en onderscheidend product waarmee chocolatiers hun klanten kunnen verrukken.

Gault&Millau inspecteurs hebben verschillende nieuwe adressen ontdekt en daaruit werd de winnaar van de “Discovery of the Year” Award gekozen. Daarnaast reikte Gault&Millau traditiegetrouw aan drie chocolatiers de titel “Chocolatier van het Jaar” uit:

Chocolatier van het Jaar 2024 voor Vlaanderen: Chocoladehuis Boon, Hasselt

Chocoladehuis Boon

Chocoladehuis Boon, geleid door chocolatier Patrick Mertens en zijn vrouw Inge Lijnen, wordt erkend voor zijn technisch meesterschap en creativiteit sinds ze Chocoladehuis Boon in 2005 op de kaart zetten. Hun uitgebreide repertoire richt zich zowel tot klassieke chocoladeliefhebbers als tot zij die op zoek zijn naar nieuwe smaakcombinaties. Het huis geniet ook een sterke reputatie voor op maat gemaakte chocoladeconcepten, met opmerkelijke creaties die vaak de displays van gerenommeerde bedrijven en luxe boetieks sieren. In de geest van uniek creatief werk dat voor iedereen toegankelijk is, heeft het duo een vertederende minidoos gemaakt met minidoosje met acht vlaaipunten in vier smaken. Dit weerspiegelt hoe een chocolatier creatief buiten de gebaande paden kan denken door een geliefd Limburgs icoon om te toveren tot een nieuwe en toch vertrouwde guilty pleasure. Het is heerlijk om te zien hoe culinair erfgoed op deze manier wordt verrijkt.

Brussel: Yasushi Sasaki

Yasushi Sasaki is erkend als een topreferentie voor verfijning in de hoofdstad. Zijn pralines, die bekend staan om hun verfijning, zijn een bewijs van zijn Japanse precisie in vakmanschap. Yasushi Sasaki is geobsedeerd door pure smaken en gebruikt verschillende “origine” chocolades voor zijn coatings en ganaches, die stuk voor stuk elegantie uitstralen. Deze echte smaakmagiër, die binnenkort begint aan een “bean-to-bar” productie, maakte indruk op de jury, wat leidde tot zijn benoeming tot Chocolatier van het Jaar voor de hoofdstad Brussel in 2024.

Thibaut Legast

Chocolatier van het Jaar 2024 voor Wallonië: Legast, Braine-le-Comte

Thibaut Legast en zijn vrouw Patricia Forero produceren al enkele jaren “bean-to-bar” chocolade. Voor de 20e verjaardag van hun bedrijf verhuisden ze de hele productie naar een efficiëntere faciliteit en openden ze een prachtig tweede verkooppunt. Thibaut koopt cacaobonen in via het strenge selectieproces van zijn vrouw in Zuid-Amerika, wat resulteert in uitzonderlijke chocoladerepen en pralines die talloze internationale prijzen hebben gewonnen. De intensiteit en authenticiteit van deze chocolades lieten een sterke indruk achter op de jury, waardoor Thibaut werd uitgeroepen tot Chocolatier van het Jaar voor Wallonië in 2024.

Ontdekking van het Jaar 2024

Ontdekking van het Jaar 2024 voor België: Belle et Chocolat, Loyers

Louise Gérard heeft al van jongs af aan een echte passie voor chocolade. Na haar studies industriële vormgeving en haar stage bij Benoît Nihant, waar ze het concept “bean-to-bar” ontdekte en de daarmee gepaard gaande uitdagingen op het vlak van duurzaamheid en ethiek, begon ze haar eigen chocoladeonderneming. De pandemie en het daaropvolgende economische herstel stelden haar in staat om haar project verder te ontwikkelen. Sinds oktober 2022 verkoopt Belle et Chocolat fantastische chocoladerepen en unieke pralines, geproduceerd in L’Atelier de Bossimé, via online kanalen en geselecteerde partners. Belle et Chocolat opent de komende weken een winkel in het centrum van Namen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.