Vandaag is er geen bewijs dat voedsel een bron is waarlangs het coronavirus kan overgedragen worden. Dat zegt de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. “Vorige uitbraken van virussen gelijkaardig aan het coronavirus leren ons dat het virus nooit doorgegeven werd via consumptie van voeding. Er is vandaag dan ook geen enkel bewijs dat het coronavirus zich op dat vlak anders zou gedragen”, klinkt het.
Wetenschappers en overheden monitoren de verspreiding van de ziekte en volgens hen is er nog geen verspreiding van het coronavirus via voeding gebeurd. En ook het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Controle (ECDC) benadrukt dat het virus zich vooral verspreid van mens tot mens, voornamelijk via druppels die verspreid worden wanneer mensen niezen, hoesten of uitademen.
Onstabiel op droge oppervlakten
BfR, de Duitse instantie die belast is met het beoordelen van risico’s, heeft een aantal vaak gestelde vragen over het coronavirus opgelijst. Daarin beklemtoont de instantie dat het heel onwaarschijnlijk is dat ziekten kunnen verspreid worden via het verhandelen van goederen, vooral omdat het virus niet stabiel is op droge oppervlakten.
Niet bestand tegen hitte
Wel heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een aantal voorzorgsmaatregelen uitgevaardigd, zoals het volgen van goede hygiënepraktijken bij het bereiden van maaltijden. Het gaat onder meer om het wassen van handen, het doorbakken van vlees en het vermijden van mogelijke besmettingen tussen gekookte en niet gekookte voeding. Het virus is niet bestand tegen hitte dus het verhitten van voeding kan een extra voorzorgsmaatregel zijn.
Bron: VILT
Geef als eerste een reactie