Crisis door corona doet Le Pain Quotidien pijn

De Britse dochteronderneming van de Belgische bakkersketen heeft enorm te lijden onder de crisis, in die mate dat het moederbedrijf overweegt die Britse dochter te verkopen. De situatie is niet veel beter in de Verenigde Staten, waar het personeel bijna allemaal werd ontslagen.

In de afgelopen weken heeft de crisis elk stadscentrum ter wereld lam gelegd. Vooral de horeca is zwaar getroffen en de bekende Belgische bakkersketen vormt daarop geen uitzondering.

Verkopen?

Op maandag onthulde de Britse televisiezender Sky dat de Engelse dochteronderneming van Le Pain Quotidien op het punt stond een voorlopige beheerder te benoemen en op zoek was naar een koper.

“De Britse dochteronderneming wordt leeggezogen en wordt geconfronteerd met een reeks vaste en semi-variabele kosten, terwijl ze geen inkomsten meer binnenkrijgt. De lokale manager werd gevraagd om een oplossing te vinden”, legt iemand uit die dicht bij de bewindsvoerder staat. Volgens de lokale pers kreeg het consultancybureau Alvarez & Marsal de opdracht om een verkoop te organiseren. Als hij hierin niet slaagt, kan een curator worden benoemd.

26 verkooppunten

Le Pain Quotidien exploiteert 26 verkooppunten in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de meest recente cijfers had het bedrijf een omzet van 38 miljoen pond sterling (44 miljoen euro) per jaar met een nettoverlies van 700.000 pond sterling. De Belgische groep stelt bijna 500 mensen tewerk in het Verenigd Koninkrijk.

De positionering van Le Pain Quotidien als luxe keten op toplocaties weegt al lang op de financiële resultaten. Voor het boekjaar 2018 steeg de omzet met 5% tot 316 miljoen dollar, maar de groep stond in het rood (-24,4 miljoen dollar) door de sterke stijging van de administratieve, operationele en huurkosten.

2000 medewerkers ontslagen

Ook in andere landen heeft de groep drastische maatregelen moeten nemen. Volgens lokale persberichten heeft de Belgische keten 2.000 medewerkers ontslagen en zelfs het merendeel van de medewerkers op het Amerikaanse hoofdkantoor. En volgens de New York Post bereidt de groep zich voor op de sluiting van een groot aantal verkooppunten in de Verenigde Staten.

Slechte timing

De coronaviruscrisis had niet op een slechter moment kunnen komen voor Le Pain Quotidien en zijn hoofdaandeelhouder Cobepa. De Belgische investeringsmaatschappij – meer dan 50% in handen van de familie Spoelberch, de historische aandeelhouder van AB InBev – onderzoekt sinds vorig jaar samen met de andere aandeelhouders verschillende opties om de Belgische bakkerijketen te versterken, wat zou kunnen leiden tot een grondige herziening van haar aandeelhouderschap.

Vers kapitaal?

Van deze revisie zijn op dit moment geen details bekend: wordt de keten in zijn geheel verkocht? Zal een tweede referentieaandeelhouder zich bij Cobepa aansluiten? Welke minderheidsaandeelhouders zullen waarschijnlijk vertrekken en wie zou – in het geval van een inbreng van vers kapitaal – hun aandelenbezit zien verwateren?

De bakkerij- en restaurantketen had al de interesse van externe investeerders gewekt: in 2013 klopte Starbucks stilletjes aan met “honderden miljoenen” voor Le Pain Quotidien. Maar deze overnamepoging is toen mislukt. Sinds eind 2019 is Le Pain Quotidien weer 100% Belgisch.


Bron: L’Echo

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.