De Gouden Tavola’s zijn gekend!

Wat wil de bewuste, moderne consument op zijn bord? Dat is op zijn zachtst gezegd een moeilijke vraag. Vegetariërs, veganisten, lokale producten, zuivere etiketten, allergenenbewustzijn, biologische producten… het zijn niet langer rages, maar trends die producenten niet mogen negeren. De waarheid is dat de producenten rekening houden met de kritische consument. Meer nog dan in het verleden heeft de consument een stem in het ontwikkelings- en fabricageproces van (nieuwe) producten. Dit bleek ook uit de nominaties voor de Gouden Tavola 2022.

De Gouden Tavola-wedstrijd wordt om de twee jaar georganiseerd in het kader van Tavola, de vakbeurs van Kortrijk Xpo voor fijne en verse voeding. Tavola wordt sinds 1982 gehouden en viert dit jaar zijn 20e verjaardag. Telkens komen zo’n 17.000 vakmensen uit meer dan 30 landen, die werkzaam zijn in de retail, de groothandel, speciaalzaken en de catering naar de beurs. Dit maakt Tavola tot een van de beste voedingsbeurzen van het Europese vasteland. De uitreiking van de Gouden Tavola is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de beurs. 

Innovatie is en blijft een cruciaal element bij de wedstrijd van de Gouden Tavola . Die vernieuwing komt op veel verschillende gebieden tot uiting: volledig nieuwe producten, bijzondere gebruiksmogelijkheden, originele toepassingen, nieuwe doelgroepen…..

“Het is altijd spannend om de inzendingen voor deze wedstrijd te zien. Welke actuele trends komen tot uiting in de ingediende producten? Een goed punt: de bedrijven zetten volledig in op innovatie. Voor de Gouden Tavola 2022 hebben niet minder dan 68 bedrijven in totaal 92 producten ingediend. Zoals altijd krijgt de deskundige jury van deze wedstrijd te maken met een “zwaargewicht”, en dit jaar was geen uitzondering. De procedure en het concept van het vergelijkend onderzoek zijn ongewijzigd gebleven. In deze tijden van crisis en na de verschuiving van de editie in 2020, was het een opluchting om weer “normaal” te kunnen werken. Het was heel leuk om te zien dat het Tavola team zeer goed ontvangen werd door alle juryleden,” bevestigt Isabelle Fruy van Kortrijk Xpo.  

STRENGE SELECTIE met 2 juryrondes 

De Gouden Tavola wedstrijd vindt plaats in 2 etappes. Eerst evalueren ten minste drie verschillende aankopers het innovatieaspect aan de hand van een ingestuurd script en een productmonster. Dit wordt gevolgd door een grondige evaluatie met proeverij, waarbij alle aspecten van het product of het concept zorgvuldig worden beoordeeld. Na de eerste selectie kwamen 62 producten in aanmerking om mee te dingen naar de felbegeerde Gouden Tavola.

De eindjury bestaat uit inkopers, managers uit de sectoren gastronomie, reclame, product- en merkontwikkeling, alsmede vertegenwoordigers van de vakpers. Voor de eindjurering in 2022 vertrouwde Tavola op het professionele oordeel en de toegewijde inbreng van : Thierry Cattoir – Notable en Voorzitter van de Jury, Rosario Butera – Belgocatering, Regis d’Haenens – Compass Group, Dirk De Schrijver, Peter Coucquyt – Foodpairing, Remi Gautier – Auchan, Mieke Koch – Slagerij Aula, Anne Françoise Laurent – Delitraiteur, Pieter Meeuwesen – Sligro, Bérénice Orban – Rob The Gourmets’ Market, Jonny Peeters – ISS Catering, Jan Prinsen – Belgian Fresh Food Institute, Jeroen Vaes – Colruyt, Sven Van De Voorde – Delhaize België, Luc Van der Rasieren – Sligro/ISPC, Luc Van Rensbergen – Koresto, Stefan Van Rompaey – RetailDetail en Eldrid Vindevogel – Cru.  

Zij catalogiseerden de winnaar van de Gouden Tavola en de genomineerden in 4 categorieën. Niet alleen smaak was doorslaggevend, maar ook criteria als innovatie, verpakking, marketing, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid speelden een rol bij de beoordeling.

4 CATEGORIEËN

Voedsel bereikt ons bord via verschillende kanalen. De criteria voor innovatie zijn in elk distributiekanaal verschillend. In een supermarkt gelden andere normen dan in een delicatessenwinkel of een cateringbedrijf, bijvoorbeeld. De Gouden Tavola houdt hiermee rekening en verdeelt de wedstrijd in 4 verschillende categorieën, namelijk delicatessen, Retail, Foodservice en Traiteur/traditionele bediening, zowel slagers, traiteurs als de koeltoonbank van supermarkten.

14 LAUREATEN: 4 winnaars en 10 genomineerden

Binnenkort zullen verschillende sterke nieuwe producten worden gelanceerd. Alle 14 winnaars zijn absolute noviteiten die de consument via verschillende kanalen zullen bereiken. In het geval van de Gouden Tavola Delicatessen, is het de horeca. De winnaar en de genomineerden van Gouden Tavola Retail worden in de supermarkt aangeboden voor zelfbediening. De Gouden Tavola Foodservice verwijst naar kant-en-klare, bereide of verwerkte producten bestemd voor het cateringkanaal. Tenslotte worden de winnaars van de Gouden Tavola Traiteur in traditionele verkoopskanalen aangeboden (met bediening van de klant) bij bijvoorbeeld de slagerij, de traiteur of in de koeltoog van de supermarkt.

Alle producten die door de tweede fase van de jury zijn gekomen, zullen worden tentoongesteld in de Tavola in het centrum van de Rambla, zodat de bezoekers de beste nieuwe producten op de beurs kunnen ontdekken. Alle winnaars en prijswinnaars zullen in hal 5 worden voorgesteld en de bezoekers zullen ze kunnen proeven. Bezoekers van de beurs kunnen hun stem uitbrengen op een van deze bekroonde producten. Het door de bezoekers meest gewaardeerde product zal aan het einde van Tavola 2022 met de Gouden Tavola Publieksprijs worden bekroond. 

De winnaars van de Gouden Tavola 2022 zijn:

Winnaars van de Gouden Tavola Retail 2022: Cocktail of Mocktail, klaar om te drinken

RETAIL = zelfbedieningsproducten

 Wil je een heerlijke cocktail of mocktail, maar heb je niet de tijd of de expertise om het te bereiden? Met een gewoon diepvrieszakje bereidt u in enkele seconden een heerlijk aperitief. 

Niet meer ontelbare ingrediënten kopen, niet meer wassen, hakken, persen, malen, doseren. En geen chemische alternatieven meer. DRINK iT FReSH zijn handgemaakte diepvrieszakjes voor 100% verse en natuurlijke cocktails. Elk zakje bevat alle ingrediënten (muntblaadjes, citroenschijfjes, komkommer,…). 

De ingrediënten zijn 100% biologisch, handgemaakt, vers gesneden en geperst en onmiddellijk ingevroren om de smaak te behouden. 

Informatie: DRINK iT FReSH, Brussel, – Stand 417b. 0032(0) 473 59 33 37 – www.drinkitfresh.com

1e nominatie Gouden Tavola Retail 2022: Pinsa bodem van Guy Troch Import. Pinsa deeg wordt gemaakt met een unieke mengeling van tarwebloem, rijstmeel, sojameel, zuurdesem en water.

De combinatie van het unieke deeg van Pinsa, de lange rijstijd (48 uur), het met de hand kneden en het hoge vochtgehalte resulteert in een knapperige korst en een zachte, luchtige binnenkant.  Het Pinsa-deeg is zeer licht verteerbaar en bevat minder calorieën (Nutriscore A en B) dan gewoon pizzadeeg.

De toppings kunnen hartig of zoet zijn. Ze smaken ook goed met een beetje olijfolie en zout. 2 smaken: Classica en volkoren + verschillende formaten

Meer informatie: Guy Troch Import, Wetteren – stand 612. Tel. +32 (0)9 369 00 03 – www.pinsachef.eu.

2e nominatie Gouden Tavola Retail 2022: Vylmer Spritz Provençal 

 Vylmer Spritz Provençal is een aperitief met een volledig nieuwe smaak, namelijk een mengeling van ‘Pastis’ en ‘Aperol Spritz’. Zijn doel? Om de anijs-drinker nieuw leven in te blazen en een vernieuwende smaak te brengen in de wereld van Spritz. De smaak is zeer evenwichtig: bitter en zoet, met hints van citrusvruchten, kruiden, bloemen en een lichte anijssmaak. 

Meng Vylmer Spritz Provençal met een mousserende wijn (brut) en je krijgt een spritz cocktail met een Provençaalse identiteit.

Verdere informatie: Vylmer – Stand 690K, Tel. +32(0)488 365 939 www.vylmer.com 

Winnaar van de Gouden Tavola Delicatessen 2022: Gerijpte Merx van Little Cheese Farm

Merx Gekruid is een bolvormige geraspte kaas gemaakt van volle melk van Jersey-koeien. Na de rijping worden ze bedekt met een mengsel van gedroogde bloemen, wat de kaas een zeer aantrekkelijk uitzicht geeft. De kazen rijpen nog eens 8 weken om hun smaak te ontwikkelen en droog genoeg te worden om te worden geraspt. Ze hebben een pittige en intense smaak van zout, peper, knoflook en bouillon (umami). 

Ze zijn ideaal voor het verfijnen van gerechten van allerlei aard. Om dit te doen, kunt u de kaas raspen en over gerechten strooien. U kunt deze kazen gebruiken om salades, steaks, pasta, omeletten, gebakken vis, soepen te verfijnen…. 

Meer informatie :Little Cheese Farm, Aalter – stand 570. Tel. +32 (0)485 32 79 21 – www.littlecheesefarm.be 

1e nominatie Gouden Tavola Delicatessen 2022: Krokante toppings Topp’d 

  Deze crumbles/kruimels worden gebruikt om een gerecht af te ronden en bieden een explosie van knapperige smaak. Zij vormen dus de laatste fase van de bereiding vóór het opdienen.

Ze geven ook extra smaak dankzij de toegevoegde kruidenmix. De 5 hartige smaken kunnen worden gebruikt voor pasta, salades, vis, hummus sausen, enz.; de 3 zoete varianten zijn heerlijk in combinatie met pannenkoeken, tiramisu, ijs, enz.

Chocolade en Belgische speculaas worden gebruikt als zoete kruimels. Meer informatie: Topp’d, Zoersel – stand 1148. Tel. +32 (0)476 28 43 45 – www.toppd.be 

2e nominatie (ex-aequo) Gouden Tavola Delicatessen 2022 – Mestdagh ambachtelijke vleeskroket

De vleeskroket is een compleet nieuwe kroket. De basis van deze kroket is gemarmerd rundvlees (marsré de boeuf), gemaakt van heerlijk West-Vlaams vlees, een specialiteit van Dierendonck.

Dit edele vlees wordt langzaam gegaard in een heerlijke runderbouillon met Gulden Draak bier, boerenboter en mosterd. Deze rijkelijk gevulde kroket is bedekt met natuurlijk paneermeel dat hem een krokant randje geeft.

Meer informatie: Mestdagh Artisan, Veurne – stand 506. Tel. +32 (0)58 28 00 90 – www.mestdagh-artisan.be

2e nominatie (ex-aequo) Gouden Tavola Delicatessen 2022 – Le Gourmet de Chimay kazen

 Le Gourmet is een trappistenkaas met een halfgekookte kaasmassa, gemaakt van melk uit de weiden van de streek van Chimay. De kaas is gemaakt met kaasdoek.

Na zes maanden rijpen in de kelder, geeft deze kaas al zijn aroma’s vrij. Tonen van gedroogd fruit, abrikoos en perzik zijn waarneembaar. Een vleugje zuur in het begin zorgt voor een zekere frisheid. “Le Gourmet” is een kaas die zich in de loop van de maanden volledig ontwikkelt en mettertijd beter wordt.

Verdere informatie: Chimay Fromages, Baileux – stand 659. Tel. +32 (0)60 21 03 11 – www.chimay.com 

Gouden Tavolalwinnaar Foodservice 2022 : Granen en knapperige zaden van Food Revolution by Didess.

 Geroosterde linzen, bulgur, quinoa en boekweit zijn de heerlijke granen en zaden in dit assortiment. Ze worden op een unieke manier geroosterd, waardoor ze een lekkere knapperige textuur krijgen. Bij het productieproces wordt geen olie of vet gebruikt, zodat de heerlijke, zuivere geroosterde smaak behouden blijft zonder ranzig te worden. Het vleugje zout geeft een extra smaakdimensie aan de bonen en zaden. De bonen en zaden zijn erg gezond en vormen een heerlijk bijgerecht en smaakmaker bij elke maaltijd.

Meer informatie: Didess Food Revolution, Gierle – stand 110 Tel. +32 (0) 14 55 35 20 – www.didess.be   

1e nominatie Golden Table Foodservice 2022: veganistisch gebak van Nordic Baking & Cooking

 De nieuwigheid in bakwaren is de combinatie van veganistische ingrediënten en verwennerij. Minder suiker en trendy vullingen: Supervruchten, wortel en grapefruit, gember en limoen…. en decoraties (boekweit, witte quinoa, …) maken deze veganistische taarten ook aantrekkelijk voor niet-veganistische consumenten. 

De gebakjes verschillen van de bekende klassieke Viennoiserie met vullingen van gele room, chocolade, frangipane, … aan de ene kant en een Amerikaanse bakwaren met donuts en muffins aan de andere kant. Dit gamma biedt de mogelijkheid om het bakkerijassortiment een nieuwe look te geven en aan te passen aan de nieuwe consumptiegewoonten van de veganistische generatie, de Millenials.

Verdere informatie: Nordic Bakery en Cuisine – Stand 1160. Tel. +32 (0)9 324 77 39 – www.nordicbc.com 

2e nominatie (ex-aequo) Gouden Tavola Foodservice 2022: Didess vegan crème brûlée

  Crème brûlée, een laagje suiker dat openbarst als je de heerlijke, zachte room eronder wil proeven. Maar wat als je een suikerarm of lactosevrij dieet moet volgen, of voor een veganistische levensstijl hebt gekozen? Deze crème brûlée is volledig veganistisch en bevat geen toegevoegde suiker, waardoor hij perfect is voor diabetici. Het heeft dezelfde romige textuur als de klassieke versie en is op smaak gebracht met echte vanille uit  Madagaskar (bourbon). 

Sweetess: de bijhorende suikervervanger voor het bestrooien van de crème brûlée voor het afbranden is laag in calorieën en vezelrijk. Het wordt gebruikt in een 1:1 verhouding als vervanger voor suiker. Crème brûlée wordt gebakken in een bruine tarracotta-pot en kan worden ingevroren. Het verliest geen water na het ontdooien en behoudt zijn romige consistentie. Heel gemakkelijk te gebruiken: ontdooien, blancheren en serveren! Eenmaal ontdooid, kan het 3 dagen in de koelkast worden bewaard.

Meer informatie: Didess Food Revolution, Gierle – stand 110. Tel. +32 (0) 14 55 35 20 – www.didess.be

2de nominatie (ex-aequo) Gouden Tavola Foodservice 2022: Imperial Meat Products met Omeletsneetjes 

Een nieuw en uniek broodbeleg van omelet op basis van scharreleieren, verkrijgbaar in vier verschillende smaken. Het is een heerlijk alternatief voor vleesproducten, op smaak gebracht met lekkere ingrediënten. 

Er zijn 4 smaken, waarvan 2 vegetarisch: 1. Naturele, 2. Italiaanse omelet met kaas en kruidenpesto, 3. boerenomelet met gebakken spek en uien, rode paprika, champignons en bieslook, 4. Spaanse omelet omelet met chorizo, aardappel, ui, rode paprika en knoflook. 

Het product, dat zowel voorgesneden als los verkrijgbaar is, heeft een artisanale look die de groenten, kruiden en het heerlijke randje dat van het grillen komt, tot hun recht laat komen. 

De plakjess zijn veelzijdig en kunnen ook worden gebruikt als smaakmaker, bijvoorbeeld in wraps, of als onderdeel van een snack. Ideaal voor flexitariërs.

Verdere informatie: Imperial Meat Products, Lovendegem – Stand 433. Tel: +32(0)9 370 02 11 – www.imperial.be 

Winnaar van de Gouden Tavola TRAITEUR 2022: Natuurlijke sauzen van Didess Food Revolution

 Als veganist hoef je het nergens zonder te stellen, want het assortiment sauzen van Food Revolution is gemaakt van groenten. Uniek is het gebruik van vezels en plantaardige eiwitten, die een soortgelijke consistentie geven als mayonaise die traditioneel met eieren wordt bereid. De sauzen bevatten minder dan 60% olie (40% minder dan traditionele mayonaise), geen additieven en geen toegevoegde suiker. 

De verschillende smaken zijn zowel traditioneel bekend als verrassend nieuw: Viyonnaise, Cocktail, Wasabi, Basilicum, Ras el Hanout, Salsa Brava en Aji Amarillo.

Zelfs voor niet-vegetariërs: deze sauzen zijn de perfecte aanvulling op een heerlijk stukje vlees of vis. Meer informatie: Didess Food Revolution, Gierle – Stand 110. Tel. +32 (0) 14 55 35 20 – www.didess.be

1e nominatie Gouden Tavola Traiteur 2022: Corn (maïs) Panko van Food Revolution by Didess

Panko staat bekend als Japans paneermeel en wordt gemaakt van brood. Wat deze panko’s zo speciaal maakt, is dat ze van maïsmeel worden gemaakt. Het voordeel is dat ze glutenvrij zijn en bovendien knapperiger en zachter dan panko op basis van tarwe.

Maïspanko is er in pure vorm en ook op smaak gebracht met groene kruiden, kerrie, kimshi en soja. Ze zijn geschikt voor de bereiding van vis, vlees, snacks of voor gebruik als kruimels. Panko is gemakkelijk te verwerken in warme en koude gerechten en heeft het voordeel dat het zijn smaak en kleur behoudt na verhitting.

Verdere informatie: Didess Food Revolution, Gierle – stand 110. Tel. +32 (0) 14 55 35 20 – www.didess.be

2e nominatie Gouden Tavola Traiteur 2022: Pepino Zwarte Look van Imperial Meat Products

Pepino, een van de klassiekers uit het kalkoen-, varkens- en varkensspekassortiment, wordt versterkt door de subtiele smaak van zwarte knoflook. Zwarte knoflook is geen ander soort knoflook, maar een gefermenteerde witte knoflook. 

Zwarte knoflook is oorspronkelijk afkomstig uit Korea en werd ontwikkeld als een gezond product dat het immuunsysteem versterkt. De knoflookkop wordt gedurende 30-40 dagen in een gecontroleerde vochtige omgeving gefermenteerd bij een temperatuur van 60-90°C. 

De textuur van de zwarte knoflook wordt zacht en kleverig door het fermentatieproces, en de smaak is licht zoutig. Het lijkt op bouillon of sojasaus met een lichte knoflooksmaak. Gefermenteerde knoflook heeft ook een mildere, zoetere smaak dan rauwe knoflook en is minder scherp.

Meer informatie: Imperial Meat Products, Lovendegem – stand 433. Tel: +32(0)9 370 02 11 – www.imperial.be  

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.