Als bakker zie je erop toe dat de aangeboden producten het juiste gewicht hebben en – minstens even belangrijk – dat alle producten van een bepaalde soort ook allemaal hetzelfde gewicht hebben. Het gebruik van een deegverdeler zorgt daarbij niet alleen voor een correct resultaat, maar ook voor een bijzonder welgekomen tijdwinst.
De druk op onze sector blijft hoog. In het recente verleden zorgde corona voor een grote uitdaging. Dezer dagen zijn het de energieprijzen en loonkosten die de ambachtelijke bakker slapeloze nachten bezorgen. In dat klimaat spelen ook tendenzen mee die minder tastbaar zijn, maar zich wel over een langere periode – de voorbije tien tot vijftien jaar – duidelijk hebben gemanifesteerd. Tendenzen die elkaar versterken De eerste tendens is die van het almaar verder uitdijende assortiment. Zowat elke bakkerij, ook de kleine dorpsbakkerij, pakt dagelijks uit met een brede keuze aan producten. Met name op het vlak van brood en kleinbrood gingen de voorbije jaren alle remmen los. Een assortiment met twintig tot dertig soorten brood, aangevuld met nog eens vijftien of twintig soorten kleinbrood, is allang geen uitzondering meer. Het is wat de moderne consument van zijn bakker verwacht, klinkt het dan. En dat is wellicht ook zo, maar iedereen weet hoe dat de druk op het atelier genadeloos vergroot.
En de tweede tendens verhoogt die druk alleen maar. Onze sector kampt al jaren met een nijpend gebrek aan opgeleide, gekwalificeerde medewerkers. Ook hiervoor kennen we de redenen intussen maar al te goed. Jongeren hebben weliswaar weer meer interesse voor voeding en de bijhorende opleidingen, maar eenmaal afgestudeerd schrikken ze terug voor de werkdruk in de ambachtelijke bakkerij – niet in het minst door het nacht- en weekendwerk.
Zo komen we onvermijdelijk bij het vraagstuk waar iedere ambachtelijke bakker vroeg of laat voor staat: hoe is het mogelijk om concreet op de vraag van de consument in te spelen, onder meer met een groter assortiment, maar tegelijk toch de werkdruk in het atelier onder controle te houden? Zomaar extra personeel inzetten in het atelier ligt in de huidige omstandigheden niet voor de hand, mocht je als bakker al het geluk hebben geschikte kandidaten te vinden.
Meer tijd voor belangrijker werk
De sleutel voor de oplossing bevindt zich bij een stuk mechanisering en automatisering, maar dan wel zonder dat er impact is op het ambachtelijke karakter van de bakkerij. Het is één van de redenen waarom deegverdelers aan populariteit winnen in het atelier. In het traditionele bakkersatelier verdeelt een medewerker een grote hoeveelheid deeg stap voor stap met de hand in aparte deegstukken. In het ideale geval passeert ieder
stuk daarbij nog eens ter controle via de weegschaal. Alleen zo heb je de garantie dat al je pistolets, sandwiches of andere brood- en kleinbroodsoorten er in de winkel precies even groot uitzien.
Bekwame bakkers en patissiers zijn zoals gezegd moeilijk te vinden op de arbeidsmarkt. Slaagde je erin een goede medewerker te vinden, dan wil je die als bakker liever niet inzetten om deegstukken te versnijden en af te wegen. Uiteraard geef je je medewerkers veel liever de taken waar hun vakkennis echt tot haar recht komt. Dat is precies waarom de deegverdeler een plaatsje krijgt in het atelier. De eerste reden is gewoon van praktische aard. De verdeler zorgt op een snelle en efficiënte manier voor het gewenste aantal deegstukken: altijd op dezelfde manier gevormd en met hetzelfde gewicht. Het volstaat de juiste vormen of snijroosters te kiezen, afhankelijk van het merk en type machine, het grote deegstuk aan te brengen, en de machine haar werk te laten doen. Aansluitend zijn de netjes verdeelde porties klaar voor de volgende stap uit het proces.
Natuurgetrouwe imitatie van handwerk
Met die aanpak slaat de bakker twee vliegen in een klap. Wil de klant meer soorten kleinbrood? Geen probleem. Een deegverdeler biedt voor een stuk het antwoord op de vraag naar meer productievolume en een kortere doorlooptijd. De machine verdeelt de stukken niet alleen perfect gelijkmatig, maar zorgt ook voor mooi dichtgelaste naden. Zie het als een machine die erin slaagt het manuele werk op een zo natuurgetrouw mogelijke manier te imiteren. Dankzij het toestel wordt het verdelen van het deeg op die manier een werkje waar niet langer een specialist met een bakkersdiploma voor nodig is. Ook wie verder weinig voeling heeft met het bakkersambacht, kan een deegverdeler perfect bedienen. Tegelijk heeft de bakker de garantie dat alle deegstukken perfect op gewicht zijn. In de bakkerij, waar de verkoop op stukprijzen is gebaseerd, blijft dat heel belangrijk. Zo vermijd je dat de ene klant te veel en de andere te weinig waar voor zijn geld krijgt.
Doe de test
Afhankelijk van het merk en het type deegverdeler heeft de bakker de keuze tussen automatische of manuele oplossingen, met verschillende types snijroosters en tal van mogelijkheden om onder meer de uitgevoerde druk te regelen. Ook de capaciteit varieert – doorgaans vanaf drie kilogram
– net als de bijhorende accessoires en opties, zoals het automatisch bestrooien van de deegstukken met bloem. Wil je weten welk type deegverdeler het best bij je atelier past? Vraag dan raad aan een specialist. Of nog beter: vraag of je zo’n toestel mag uittesten in je eigen atelier.
Geef als eerste een reactie