Digitalisering brengt Bakkerij Van Dijk in volle gang

Het familiebedrijf plant zijn productie sinds 2011 met CSB-software. De omvang van de dienstverlening is in de loop der tijd steeds groter geworden – zij omvat nu niet alleen alle fasen van het productieproces, maar ook het toezicht op en de controle van de financiële en kwaliteitssystemen en alle elementen van de toeleveringsketen. Delen van de hardware zijn ook afkomstig van CSB.

Ambachtelijke productie en exclusiviteit bij de vervaardiging van muffins, taarten en gebak, dat is al sinds 1931 het motto van bakkerij Van Dijk in Zwartsluis. Het familiebedrijf van de vierde generatie heeft ongeveer 90 mensen in dienst en is met een omzet van ongeveer 25 miljoen euro een van de belangrijkste leveranciers van huismerkproducten op zowel de Nederlandse als de pan-Europese markt.

Software-ondersteunde meesterwerken

Bij Van Dijk begint productontwikkeling klein. Nieuwe recepten worden eerst met de hand gemaakt. Pas als alles honderd procent in orde is, wordt de productie op grote schaal opgestart. Maar alle producten van Van Dijk hebben één ding gemeen: ze zijn stuk voor stuk meesterwerken. Maar de zoetwarenmarkt is nog steeds zeer concurrerend. Detailhandelaars en consumenten stellen hoge eisen en hebben hoge verwachtingen. In deze situatie is het belangrijk de kwaliteit te waarborgen en tegelijkertijd de productie zo efficiënt mogelijk te maken – en dat kan niet zonder de juiste software. Van Dijk vertrouwde aanvankelijk op een systeem om bestellingen van goederen van groothandelaren te beheren. Maar het werd al snel duidelijk dat alleen met een universeler ERP-systeem de productie verder kon worden verhoogd.

Dankzij ERP op een hoger niveau

Het ERP-systeem van CSB was niet alleen overtuigend vanwege de omvang van de dienstverlening, maar voldeed ook aan de speciale eisen van het bedrijf: alle relevante kengetallen worden in één software verzameld en zijn snel beschikbaar binnen het systeem wanneer dat nodig is. Alle fasen van het productieproces zijn in het systeem geïntegreerd, van inkomende goederen, voorraadniveaus en productie tot prognose, verkoop en levering aan klanten.

Van Dijk profiteert nu van gestroomlijnde plannings- en prognoseprocessen en zorgvuldige bewaking en controle van financiële en kwaliteitssystemen. “We hebben nu een uitgebreider en gedetailleerder beeld van onze activiteiten”, vertelt Rene van Diermen, CFO bij Van Dijk Banket BV. “Met dit hoge kennis- en informatieniveau kunnen we sneller reageren op eventuele problemen en onze productiviteit en doorvoer maximaliseren. We hebben gewoon een nieuw niveau bereikt.”

Maar het was niet alleen de software zelf, maar ook de onderscheidende ervaring van het implementatieteam waardoor het systeem precies op de eisen van Van Dijk kon worden ingesteld. “Het team kent onze markt goed. Deze kennis maakt het gemakkelijker om onze exacte eisen te begrijpen,” bevestigt Rene van Diermen. 

Combinatie van software en hardware

CSB leverde ook hardware om de flexibiliteit in het bedrijf te vergroten: Er zijn zes industriële pc’s met printers en scanners beschikbaar voor productiegegevensverwerving en daarnaast zijn zeven mobiele WLAN-scanners in gebruik in de productie. Met deze mobiele apparaten kunnen de processen op elk moment worden bewaakt en kan bijvoorbeeld regelmatig de voorraad van de afzonderlijke ingrediënten worden gecontroleerd. Bijna net zo belangrijk voor van Dijk was de end-to-end traceerbaarheid die het systeem biedt – zowel voor de vele ingrediënten in de afzonderlijke recepten als voor de eindproducten binnen de toeleveringsketen. “Effectieve traceerbaarheid is een essentieel onderdeel van onze kwaliteitscontroles omdat het ons in staat stelt de oorsprong van onze ingrediënten te bewijzen. Het stelt ons ook in staat om snel te reageren op problemen of klachten”, zegt Rene van Diermen.

Een langdurige partnerschap

De succesvolle samenwerking tussen Van Dijk en CSB gaat nu 11 jaar terug. Net zoals de recepten van Van Dijk mettertijd evolueren en zich aanpassen aan veranderende smaken en eisen van klanten, groeit de software mee om de productie te ondersteunen – met als doel de efficiëntie verder te verbeteren. “Samen met CSB slagen we erin ons hoge kwaliteitsniveau voor onze klanten op lange termijn veilig te stellen”, is de conclusie van Rene van Diermen. “CSB biedt hiervoor alle noodzakelijke tools voor supply chain management in één systeem.”

Gegevens en feiten

 • Familebedrijf sinds 1931
 • 90 Werknemers
 • Ca. 25 Mio. Euro omzet
 • Toonaangevende leverancier van huismerkproducten op de Nederlandse en pan-Europese markt Produktsortiment: Muffins, Cupcakes, Cake, Koekjes etc.
 • Vier productielijnen
 • Produkctievolume: meer dan 2 Mio. Cakejes en koekjes per dag
 • www.vandijkbakery.com

„We hebben nu een vollediger en gedetailleerder beeld van onze operationele processen.“
Rene van Diermen, CFO

Oplossing in één overzicht

 • ERP met inkoop, magazijn, productie, verkoop, productieplanning en -controle, kwaliteitsbeheer, tracking, picking, financiële boekhouding
 • Belangrijkste voordelen voor de klant Alle kerncijfers worden verzameld in één software en zijn snel beschikbaar
 • Geoptimaliseerde plannings- en prognoseprocessen verhogen de productiviteit en het verwerkingsvolume
 • Effectieve tracering maakt een snelle reactie op problemen of klachten mogelijk
 • Mobiele apparaten vereenvoudigen de controle van de grondstofvoorraden

Programmed for Your Success

Brusselstraat 51

2018 Antwerpen

Tel : +32/32441831

Mail : info-nl@csb.com

www.csb.com

CSB is wereldwijd in meer dan 50 landen vertegenwoordigd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.