Duurste brood ter wereld gemaakt door Juan Manuel Moreno in Spanje

Bakker Juan Manuel Moreno nam dertien jaar geleden de familie bakkerij Pan Piña in Malaga over. Hij richt zich tot een exclusief clientèle, met als uitschieter een brood dat maar liefst 1.480 euro kost. De meesterbakker verwerkt naar eigen zeggen voor 900 tot 1.000 euro aan ingrediënten.

Het brood bevat naast speciaal geselecteerd meel, zout dat met de hand uit grotten is gehaald, geroosterde zaden en hard water uit de omgeving ook eetbaar goud en zilver. In februari 2020, vlak voordat de coronacrisis uitbrak, startte de bakker met de verkoop van het bijzondere brood. Ondanks de gezondheidscrisis heeft hij er bijna honderd verkocht. Zijn klanten zijn dan ook verre van doorsnee: Arabische sjeiks, Russische en Chinese vastgoedmagnaten en nieuwsgierige mensen met een dikke portemonnee komen af op dit prijzige baksel.

Moreno wilde twee versies maken van het duurste brood ter wereld, waarbij hij de ingrediënten in elk brood varieerde om via elk recept een boodschap over te brengen. Zo heeft het eerste brood van 400 gram, naast edele metalen, onder zijn ingrediënten rotszout dat manueel wordt gewonnen, zonder detonaties te veroorzaken die het milieu zouden schaden, en 20 gram gedachten, ingrediënten waarmee hij de klanten bewust wil maken van het voedsel dat zij eten.

Zijn tweede brood, gemaakt van roggebrood, voegt hij ook quinoa en chia toe en is gewijd aan de ambachtelijke bakkerij; de maker heeft het gedoopt als “de rouw van het industriebrood”. Beide broden zijn met de hand getatoeëerd met bloemmotieven.


Pan Piña Bakkerij

Deze meesterbakker, die wordt beschouwd als een van de 80 beste bakkers van Spanje, runt de bakkerij Pan Piña in de stad Algatocín in Malaga en telt Arabische sjeiks en Russische en Chinese magnaten onder zijn klanten.

Voor hem heeft de deelname aan het Internationale Gastronomiecongres Madrid Fusion, hand in hand met Sabor a Málaga, hem een plaats opgeleverd in de beste hotels aan de Costa del Sol en de deuren geopend van luxe hotelketens in de rest van Spanje.

Bron: Facebook Instagram Pan Piña